Evde Süt Konservesi Yapımı (İnek Sütünü Uzun Süre Taze Saklayabilmek)

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

evde pastörize süt yapımı
Yıllardır evime hazır süt ve yoğurt almıyorum. Sütlerde yapılan hileleri ve teknoloji kullanımından ötürü oluşan kimyasalları, aylarca bakteriler bile tüketmediği için bozulmayan ama bizlerin tükettiği bu sütlerin zararlarını uzun uzadıya burada anlatmayacağım. Merak edenler Gıda hareketi’nin süt ile ilgili yazılarına göz atabilirler.

Sütçümden haftalık 10 kilo süt alıyorum. Bunun 5-6 kilosunu yoğurt olarak tüketiyoruz. Geri kalanını da pastörize edip buzdolabına kaldırıyorum ve hazır süt gibi ihtiyacım olduğu zaman kavanozu açıp tüketiyorum. Bunu bilhassa çiğ süt bulamayan ya da bulduğu zaman uzun süre saklamakta zorlanan arkadaşlara yardımcı olabilmek amacıyla yazıyorum. Yahut sütçünüz uzun aralıklarla süt getiriyordur. Konserve süt sayesinde bozmadan daha fazla sütü depolayabilirsiz. İnek sütünü evde uzun süreli saklayabilmek için bir nevi pastörizasyon gerçekleştiriyoruz. Şöyle ki;

  • Sütçüden aldığınız çiğ sütü kaynatın. (Hem de ben öyle çok fazla kaynatmam. Taşmak için kabarmaya başlayınca altını kapatırım.)
  • Temiz metal kapaklı cam kavanoza kaynar sütü doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. (Burada buzdolabında saklanacağı için konserve yaparkenki gibi ters çevirmeye gerek yok.)
  • Sütün mutfak tezgahında ya da daha serin biryerde soğumasını bekleyip, soğuyunca buzdolabına kaldırın.

Bu şekilde sütlerimi uzun süreli lazım olduğu zaman kullanabiliyorum. Hatta bu sütlerle ilgili şöyle bir anım var. Geçtiğimiz yaz, sütleri pastörize edip okul için Eskişehir’e gitmiştim. Görümcem buzdolabında arka tarafta kalan süt kavanozunu farketmemiş ve kullanmamış. Ben Eskişehir’den 12 gün sonra gelince kavanoz hala buzdolabındaydı. Yaklaşık 16-17 gün, yazın en sıcak günlerinde temmuz ayında buzdolabında kalan kavanoz sütünü geldiğimde açtım ve mis gibiydi, bozulmamıştı. Varın kışı siz düşünün. Yalnız sütleri kapı tarafına koymayın çünkü orası sıcak olur. Dolabın en soğuk kısmına ve arka tarafa yerleştirin.

Not: Birşeyi yazmayı unuttum. Buzdolabı derecesini merak edenler olabilir. Benimki genelde 4C civarında oluyor. Ama tabi buzdolabım 14 yıllık eski bir buzdolabı. Dereceyi yanlış göstermiyorsa bu şekilde.

33 thoughts on “Evde Süt Konservesi Yapımı (İnek Sütünü Uzun Süre Taze Saklayabilmek)

  1. Maalesef 3 litre sütüm çöp oldu acımış bildiğin. Normal saklasaydım keşke daha fazla duruyordu dolapta ve şu an acil lazım ortada kaldım bozulmayacağına güvenip. Yapanlar nasıl yapıyor cidden merak ediyorum.

  2. Harikasiniz simdi aklima geldi süt nasil saklarim istediğim zaman açıp kullanabilsem bir internete bakayım dedim sizin sitede yorumunuzu gördüm çok teşekkür ederim…mantıklı bir çözüm😍😍😍😍😍😍

  3. Merhaba, paylaşım için teşekkğrler bende bebek mamalarına ve hazur yoğurtlarasütlere karşı olduğum için köylerden satın alıyorum hatta köyden alsam bile koruyucu varmı içersinde diye biraz bekletip bozulmasını bekliyorum sütün bozulması gerek bozulmayan süt iyi değildir uçwkta yanıma oturan bir bayan süt işinde olduğunu ve bozulmasın diye içerisine lavabo açıcı attıklarını bu yüzden bu işi bıraktığını söylemişti tahmin edersinizki zaten pimpirikli olan ben dahada fena takıntılı hale geldim. Velhasıl paylaşımınız gayet yerinde ve güzel olmuş bir kimyager olarak ben sinem hanımın tepkisini anlamadım zaten bozulan süt belli olur insanların hayatını tehlikeye falan attığınız yok yani, eskiler herşeyi ne güzel ne doğru yapıyormuş ne olduda biz o yoldan saptık bitürlü anlamıyorum..

  4. Afedersiniz ama siz bunu hangi düşünceyle paylaşıp insan sağlığını bu denli riske atarsınız. Herhangi bir diplomaniz mevcut mu bu bir. İkincisi pastörize süt bahsettiğiniz aşamalardan geçmez bu da iki. Bildiğiniz yaptığınız işlem sütü bozmaktan ibaret ki bozuk süt içmek gıda zehirlenmesinden tutun da midesi bağırsak hastalığına varıncaya kadar bir çok probleme yol açar. Bu paylasiminizi burdan kaldirmanizi rica ediyorum yoksa insan sağlığını tehlikeye atabilecek önerilerinizden ötürü gerekli mercilere başvuruda bulunacağım.

  5. Merhaba bende dondurmak istiyorum ancak Cam kavanoz buzlukta patlamıyor mu ?

    • Cam kavanozu buzdolabının alt kısmında saklıyorum. Camı dondurucuda saklayanlar da var. Kapaksız dondurup sonra kapağı takılınca problem olmadığını öğrendim.

  6. yunus emre says:

    200 lite sutu bozulmadan derin dondurucuda 2 gun nasil saklarim bozulmadan

  7. Konserve yaparak sakladığım sütu kullanmak için açtığımda çok pis bi koku çıkıyor. Sonra geçiyor bu koku.acaba bozuluyor mu?bu koku normal mi?

    • Normal. Yeşillikle beslenen ineklerin sütünü pastörize edince bilhassa bahar aylarında bu koku olabiliyor. Gezen inek sütü içtiğiniz için sevinin bence. Bol omega3 ve faydalı yağlar içerir çünkü. Bozulan şeyin yapısı değişir, ekşir, küflenir. Bakteri faaliyeti kendini mutlaka belli eder.

  8. Konuyla ilgili cevap ararken yazınıza rastladım. Benim merak ettiğim bebeğime yoğurt mayalamak için süt aldım, kaynatıp küçük kavanozlara koyup derin dondurucuya koysam günlük çıkarıp mayalasam olur mu sizce??? Teşekkürler.

    • Dondurucudan çıkan sütün yoğurdu güzel olmuyor. Ben tavsiye etmem. Ama konserveyi tavsiye ederim. Yeni kaynamış gibi kullanabilirsiniz.

  9. Köy Sütüm vardı buzdolabında. İlk defa aldığım için, konserve edilebileceğini bilmiyordum, fakat tüketemedim de. Bozulmuş ne yazık ki. Ağzını açmadan baktım, sanki yoğurt olmuş. O sütü herhangi bir şekilde değerlendirmek mümkün müdür?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>