Güneş Koruyucu Bitki Yağları

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Beets
Güneş koruyucu kremler ve yağlar; parabenler, oxybenzone, PABA(para-aminobenzoic asit) vb gibi tehlikeli kimyasallar içerirler. Pahalı ve yapay kimyasallar içeren güneş koruyucu yağlar yerine bitki yağları kullanabilirsiniz. Derimiz bizim en geniş organımız ve üzerine sürülen herşeyi emiyor. Bu yüzden bir prensip var; sağlıklı bir yaşam için yenmeyen şeyin cilde de sürülmemesi gerekiyor. Bu yüzden sağlığımız için güneş yağının doğal alternatiflerini araştırdım. Hem düşünsenize bu kadar güneş koruyucu ürünler varken cilt kanseri oranları azalmıyor aksine hızla artmaya devam ediyor. İşte alternatif doğal güneş koruyucular;

  1. Susam yağı doğal güneşten koruyucu bir yağıdır. Güneş ışınlarının %40′ını engeller. Cilde sürerken seyreltmeye gerek yoktur.
  2. Hindistan cevizi yağı da cildinizi zararlı kimyasallara maruz kalmadan etkili bir şekilde güneşten koruyan doğal bir yağ. Hindistan cevizi yağı aynı zamanda vücudun ölü hücrelerini canlanmasını ve cildin nemlenmesine yardımcı olur. Mantar rahatsızlıklarında ve deodorant olarakta güvenle kullanılabilir. Hindistan cevizi yağının alzheimer’ı iyileştirici etkisi son zamanlarda gündeme geldi.
  3. Aloe vera bitkisi de doğal bir güneş koruyucu. İçerdiği jel kıvamlı madde bu amaçla kullanılmaktadır. Ayrıca yara, kesik ve güneş yanıklarında da rahatça kullanabilirsiniz.
  4. Havuç yağı diğer bir güneş koruyucu. Havuç yağının güneş yanığından koruduğuna dair bilimsel makaleler var. Aynı zamanda bronzlaşma yağı olarakta kullanılabilir. Bronzlaşmak için ayrıca ceviz yağı ve jojoba yağı da kullanılabilir.
  5. Diğer bir doğal güneş koruyucu ise üzüm çekirdeği yağı.

Uyarılar:

  1. Turunçgillerin yağlarını mesela portakal, limon, bergamot yağlarını ve sarı kantaron yağını güneşe çıkarken cildinize sürmeyin. Ciltte güneşe karşı hassasiyet ve lekeler oluşturabilir.
  2. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise alınan bitki yağlarının doğal olması. Piyasadaki birçok yağ doğal değil. Sentetik kimyasallar içeren, katıştırılmış, pamuk yağı içeren, zambak kokulu birçok yağ piyasada değişik adlar altında satılmaktadır. Bunlara dikkat ederek ürünü seçmeliyiz. Yoksa alınan ürün yarar değil zarar getirir. Ya da bitki yağımızı evde yapabiliriz.
  3. İşte böyle. Siz yapay kimyasallar ve yanında hediye olarak gelecek hastalıkları mı, yoksa bitkisel yağlar ve yanında hediye olarak gelecek birçok yararı-şifayı mı tercih edersiniz? Tercih sizin!

28 thoughts on “Güneş Koruyucu Bitki Yağları

  1. stojnaaaa says:

    Hindistan ceviz yagi? Yuze surulur mu? Yoksa tuyleri besler mi?

  2. ben bişey sormak istiyorum susam yağı saç için ve kirpik için de bakım yağlarının içinde en başta geliyor besleyici özelliğinden dolayı yüze sürüldüğünde yüzdeki tüyleri de besler mi acaba sırf bu yüzden yüzüme süremiyorum cvp bekliyorum sizden :(

  3. unuttum bi şey soracaktım internette araştırırken pirinç nişastasının güneş koruma sağladığını öğrendim,hatta şimdilerde doğal kozmetik yapmaya çalışan firmalar pirinç kullanmaya başlamışlar,erkek bakım ürünlerinin içine dahi koyuyorlarmış,yalnız bu nişastayı bulamadım,çok market dolaştım, pirinç unu da aynı işi görür mü,yada biz pirinci robattan geçirsek yapsak,pirinç hakkında bi bilginiz var mı ne dersiniz,zeytinyağı ile karıştırsam krem olarak kullansam olur mu ki ,her duyduğumu yapan biri değilim aslında ama bu günlerde arayış içindeyim,bi tuttursam kremi hep devam edeceğim ,öncede dediğim gibi güneş alerjisi olduğu için,cildim de hassas, kuru, her zaman yüzümde koruma faktörlü krem olmak zorunda ve gün içerisinde defalarca krem sürmek zorunde kalıyorum,balkona dahi çıksam faktörlü krem sürüyorum,selalar…

    • Merhaba Hatice Hanım, pirincin güneş koruyucu özelliği hakkında bir bilgim yoktu. Ama sizin için araştırdım. Güneş için etkili olan kısmı fabrikalarda ayrılan kısmı, yani kepeği. eğer kepeği pirinç ya da ayrılmış pirinç kepeği bulabilirseniz güneş kreminizi bunu öğüterek yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi bizim yediğimiz beyaz pirinçte böyle bir özellik mevcut değil. Ya da bulabilirseniz güvenilir bir markanın pirinç kepeği yağını kullanabilirsiniz. Tabi çok güvenilir olması gerekiyor, yoksa fayda yerine zarar getirir, sizin yaşadığınız gibi.

  4. s.a bende hataylıyım ama konya da oturuyorum iskenderun lu hemşerime selamlar,bende de güneş alerjisi var ve şu an 50 koruma faktörlü olanlar ancak koruyor, doğal ev yapımı bi krem yapmak istiyorum acı bi tecrübem oldu ama vazgeçmedim ,balmumu zeytin yağı gül yağı havuç yağı karışımından bi krem yaptım ve nereye sürdümse alerji yaptı şu an sadece topuklarıma sürüyorum şimdilik cildim tepki vermedi kendim gül yağı yada susam yağı yapsam yine aynısı olur mu diye düşünüyorum bilginiz varsa bana yardımcı olursanız sevinirim bi de bu yağları seyreltmek gerekir mi evde yaparsak

    • as Hatice Hanım. Maalesef piyasada katkısız gül yağı bulmak imkansız gibi birşey. Genellikle piyasadaki gül yağları katıştırılmış, tağşiş yapılmış şekilde satılır, çünkü gerçek gül yağları Isparta’da üretilir üretilmez Almanya’ya gönderiliyor. Gerçek gül yağının 1 ml’si 55 tl civarındadır. Bakınız; http://azelyabitkievi.com.tr/productdetails.asp?id=214 Sanırım size içerisindeki katkı maddeleri dokunmuş olabilir. Kendiniz yaparsanız katkı maddesi olmayacağından dokunacağını sanmıyorum. Ancak yine de binde bir ihtimal o bitkiye alerjiniz olabilir. O yüzden ilk kullanacağınız vakit cildinizin çok ufak bir kısmında deneyin. Eğer dokunmazsa kullanmaya devam edin. Evde yapılmış yağları seyreltmenize gerek yoktur.

      • cevabınız için teşekkürler,galiba o yağlar doğal olmadığı için alerji yaptı yada balmumu(balmumu alerjik ciltlere iyi gelirmiş aslında ama…),normalde cildim çoook hassastır,bu sebepten her şeyi cildime kullanamam,güneş koruma kremim doğal olsun diye uğraşıyorum,kozmetikler malum katkı maddeli ,yağlarıkendim yapmaya çalışacağım,susam yağına başladım dediğiniz gibi küçük bir bölgede deneyip uygulayacağım,tecrübe kazandım acı da olsa artık,ilginize teşekkürler,sağlıcakla kalın…

  5. sa.saadet hnm,oturduğum yer itibarıyla güneş’li bir bölge ve ben sizden güneş’e çıkarken ne yapabilirim.cildim güneş’i gördüğü zaman hemen kızarıp yanıyor,kozmetik ilaçlar kullanmak istemiyorum.aeo:)

    • as Ayten Hanım bu yazıda anlattığım bitki yağlarından herhangi birini kullanabilirsiniz. Ancak kullandığınız bitkinin sizde alerjiye neden olmadığından emin olun.

  6. SA.Saadet hanım nar’ı sizden esinlendim de yaptım.hani siz bir yazınız da nar’dan bahsetmiştiniz,ve nar’ın faydalarınıöğrendim.Temizlenmiş nar’ı yağın içine koydum.Yirmibeş,bir ay kadar beklettim.Süzgeç ten geçirdiğimde,kremsi bir hal aldı.ÇOK güzel bir duygu,pamuğa bir kaç damla damlatıp,yüzümü temizledim,ellerime sürdüm.Faydaları;iştah açar,menopoz sıkıntılarını giderir,yüksek C vitamini içerir,kolestrolü ve hiperTansiyonu düşürür.Doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır,cildi geçleştirir,yaşlanmayı geciktirir.şeker’de grip’de, soğuk alğınlığında,ve cilt preblemlerinde,sivri sinek sokmalarında,böcek sokmalarında hemen uyğulanır.mide yanması,damar setliği,velhasıl başlı başına antioksidandır.Kullanımı;günde 3 defa 1 çay bardağı suya veya şekere 4-5 damla damlatılarak alınır.yemeklerde ve salatalarda kullanılır.Yorğun ve Yaşlı bir görünümü ortadan kaldıran bu kürde,bir pamuğa sıkarak cilde uyğuluyorsunuz.hafif hafif göz altı hariç,masaj yaparak yediriyorsunuz.Düşük tansiyon hastalarının kullanması sakıncalıdır.HA birde lavanta yağı yaptım.o da muhteşem oldu.İYİKİ varsınız Saadet Hanım:)Teslime Hanıma da teşekkürlerimi iletiyorum:)AEO.

    • bende ikineze teşekkür ederim sizden bilgiler öğreniyorum sizde sevaba giriyorsunuz temizlediğim narlı demişsiniz Ayten hn yanii nar tanelerinimi eklediniz yağın içine zarsız kabuksuz olarak yoksa sadece kabuklarındanmı yaptınız hoşçakalın eğer varsa başka yaptıklarınız uyguladıklarınız öğrenmek isterim :) lavantayı nasıl yaptınızzz siz nerdesiniz ben kuşadasındayım burda ço var neresinden nasılolucak çabuk cevap alsam :)) yada sizi ben faceden eklesem olmazmı lütfennn ………

      • sa.teslime hanım,ben iskenderun’dayım.nar’ın tanelerini zarsız,kabuksuz yağa ekledim.lavanta’nın çiçeklerini yağa ekledim.gene aynı süre,ama süzdükten sonra çiçeklerini atmadım.içine su koydum bekletiyorum parfüm yapmak için,inşaALLAH becerebilirim.not:lavanta çiçeklerini yağlı bir şekilde, aynı kavanoza koyup üzerine su ekledim.kabak yağı,zencefil yağı yaptım.f’den aytenkupal diye ekliyebilirsiniz AEO.

        • sanırım facedeki kişi sizsiniz değilmi bugün sabah itibari ile arkadaşlığımı kabul eden …….

    • Ayten Hanım sanırım başka birşeyle karıştırdınız. Narın faydalarından değil sadece sirkesini yapmayı beceremediğimden bahsetmiştim.

    • S a ayten hanim nari hangi yagin icine koydunz tsk

  7. sa.saadet hanım bilgileriniz için teşekkür ederim.havuçları dilimledim,
    bir ayı geçti hala yumuşamadı,ne yapmam lazım aeo.

    • as Ayten Hanım
      Kışın biraz daha uzun sürebilir. Yumuşayana kadar bekleyin, iyice nüfuz etsin havucun şifası yağa. Havuçlar lime lime oluyor. Hani pişirince nasıl yumuşuyor, o şekilde oluyor.

      • sa.saadet hanım,nar yağı yaptım.muhteşem oldu bir de ebegümeci yağı yaptım.ama bir koku hasıl oldu çürümüş gibi,acaba bozuldu mu?hakkınızı helal edin,sık,sık rahatsız ediyorum.aeo.

        • ayten hanımmm harikasınız nasıl yaptınız nar yağını ve bunları ne işinize yarıyacak öğrenebilirmiyim ……

        • as Ayten Hanım şifa olsun nar yağınız. Ben de Teslime Hanım gibi merak ettim doğrusu ne amaçla kullanacağınızı. Bize açıklarsanız birçok kişi faydalanmış olur.

          Ebegümecini eğer yıkayarak ıslak bir şekilde zeytinyağına eklemediyseniz bozulmamıştır. Yağı yapılan bitkinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Taze bitkiden yağ olur ancak ıslak bitkiden yağ yapılırsa bozulur. Ancak bazı yeşil bitkilerin yağında bu tarz bir koku olabiliyor. Mesela hodanın yeşil kısımlarından yapılan yağ da çürük bir kokuya sahiptir. Bu çeşit bitkilerde size tavsiyem bitkinin yağını, bitkinin kendisi yerine çiçeklerinden yapmanız. Aynı olay benim başıma hodan yağında geldi. Yeşil yapraklardan yapılan yağ kötü kokuluydu. Daha sonra çiçeklerinden yaptığım yağ da herhangi bir koku olmadı.

          Estağfurullah, ben rahatsız olmuyorum hiç. Hatta içimde kalanları, anlatmak istediklerimi paylaşıyorum bu şekilde. Ayrıca yazılarda eksik kalan taraflarda ortaya çıkıyor böylece. Mesela yazımda ıslak bitki kullanılmayacağını yazmamışım, onu ekleyeyim.

  8. Saadet hn. kolaylar gele merhabalar sizin yazılarınızdan şevk alarak sirke yaptım bakalım neticemiz nasıl olucak ;) , ben özellikle yaşadığım bölge sebebiyle özellikle yazın denizden çıkmayan biriyim ve koruyucu yaz kış kullanırım sizin bu bahsettiğiniz yağlardan özellikle susam ve havuç yağını nasıl yapabilirm evde sizin verdiğiniz örneklere bakdım fakat havuç zamanı şimdi değil bildiğim kadarıyla değilmi? havuç ne zaman yapılır ve susam içinde bildiğimiz pastalara vb. koyduğumuz susammı kullanıcaz ne dersiniz ayrıyeten şimdilerde malum güneş yok nasıl yapayım tşkler şimdiden…

    • Sağolun Teslime Hanım
      Havuç kış sebzesi olduğu için havuç yağını yapabilirsiniz. Havuçları isterseniz dilimleyerek ,isterseniz rendeleyerek yağını elde edebilirsiniz. Susam olarak evet bildiğimiz susamı kullanabilirsiniz. Ancak susamın gdo’lu olmadığına dikkat edin. İthal, tornadan çıkmış gibi birbirinin aynı olan susamları kullanmayın. Güneş olmasa da siz yine evin içinde ışık alan biryere koyarak yağınızı yapabilirsiniz. Bu şekilde de sebzenin şifası zeytinyağınan nüfuz edecektir. Yine merak ettiğiniz bir yer olursa çekinmeyin.

  9. sa.saadet hanım havuç yağını nerde kullanabilirim.aeo.

    • as ayten hanım
      havuç yağını kuru saçların bakımında kullanabilirsiniz. Muhteşem bir saç nemlendiricisidir. Zayıf saçları güçlendirir ve parlaklık kazandırır.
      yukarıda da anlattığım gibi güneşten korur. Güneşin zararlı ışınlarının cilde zarar vermesini engeller.
      kuru ciltlerde ve kırışıklıkların giderilmesinde yardımcıdır. Dermatit, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında da güvenle kullanabilirsiniz. Kesik ve yaralara damlatırsanız yaranın mikrop-tetanoz kapmasını engellersiniz.
      ayrıca gözaltı kremi olarak ve kas gerginliklerinde kullanabilirsiniz.

      • sa.saadet hanım çok teşekkür ederim.peki kış kabağını nerde kullanabilirim.mesela kabuğunu çaışmalarınızın devamını diliyorum aeo.

        • as ayten hanım
          kusura bakmayın bu ara sıonavlarım vardı sorunuza cevap vermek için geciktim.
          kabağın kendisi turuncu kısmı bilhassa cilde çok faydalı. ancak kabuk kısmıyla ilgili birşey bilmiyorum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>