Kenar iğne oyaları serisini bu postayla sonlandırmış bulunuyorum. Bazıları büyük oya sever, bazıları minik oya. Bu seride ince minik iğne oyalarından hoşlananlar için örnekler sergiledik.
Kültürümüzün güzelliklerinin dünyaya tanıtılmasında-yansıtılmasında da büyük bir misyon üstlenmiş durumda fiyonk. Türklere has bir el sanatı olduğu için yabancılar oyalarımıza bayılıyorlar, iğne oyaları yabancılara çok değişik geliyor. Bu yüzden iğne oyalarıyla ilgili onlardan devamlı mailler alıyorum. Kimi iğne oyalarının nasıl yapıldığını soruyor, kimiyse öğrenmek için kitap istiyor. İnanın yabancılar iğne oyasına bizden daha fazla değer veriyor ve öğrenmek istiyor. Oysa ki iğne oyası bizim! Keşke elimde olsa da, Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunabilmek için onlara oyalarla ilgili kitapları hem de hiçbir karşılık beklemeden gönderebilmek mümkün olabilse.
Aslında Yunanlılar ve Ermeniler de iğne oyasını sahipleniyorlar. Ben onlara da hak vermiyor değilim. Çünkü Osmanlı’da kapı komşusu olarak yaşamışız. Birbirimizden elişi örnekleri, yemek tarifleri almışız. Ortak bir kültür mirasını paylaşmışız. Galiba bu yüzdendir ki ezgilerimiz, yemeklerimiz, elişlerimiz birbirini andırır olmuş. Bence bu çok büyük bir zenginlik.
Belki aranızdan “bu oyalardan çok gördük, bunlar eskidi artık” diyenler olacak ama yabancı arkadaşlar öyle demiyorlar. Her seferinde hayran kalıyorlar. İnternet sayesinde onlara da ulaşabilmek çok keyif verici bence.
Diğer minik iğne oyalarını alttaki linklerde bulabilirsiniz.
Kenar İğne Oyaları
Kenar İğne Oyaları – 2
Kenar İğne Oyaları – 3
harika örnekler var yapanların ellerine sağlık