Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Doktorların “anne sütü bebekte gaz yapmaz” önerilerine uyarak yediklerime dikkat etmiyordum. Sonra birgün bulgur pilavı yediğimde Eyüp’ün sabahtan akşama kadar huysuzlanıp, ağladığını farkettim. Bunun üzerine gaz yapan yiyecek-besinleri araştırmaya başladım. Birgün bir aile büyüğümüzle yaptığım telefon görüşmesinde de anne sütünün gaz yaptığını ve yediklerime dikkat etmem gerektiği teyidini alınca gaz yapan yiyecekleri teker teker kesmeye başladım. Yiyecekleri kestikçe Eyüp’ün çok rahatladığını eskisi gibi ağlama nöbetleri geçirmediğini farkettim. Şaşılacak bir biçimde; diyette bir kaçamak yapınca Eyüp’ün eski ağlamalarına döndüğünü farkettim. 

Eyüp artık 3,5 aylık oldu. Gaz sancıları yavaş yavaş geçmeye başladı. Şimdiye kadar gaz yapıcı besinlerden uzak durmaya çalıştım. Şimdi azar azar perhizimi bozmaya başladım. Benim gibi bebeğinde gaz sorunundan muzdarip olan annelere yardımcı olabilmek için bize çok faydalı olan perhiz reçetemi, başka anneler de yararlanabilsin, benim gibi acemilik çekmesin diye buraya ekliyorum. Tabi ben kışın uyguladığım için biraz kış perhizi gibi oldu bu reçete.

Gaz Yapıcı Gıdalar: 

  1. Meyveler: Portakal, kivi, elma, armut 
  2. Sebzeler: Lahana ve türevleri, karnabahar ve türevleri, pırasa, yeşil sebzeler, salatalık, turşular, bunlarla yapılan yemekler, çiğ soğan ve sarımsak (pişmiş değil)
  3. Bakliyat-tahıl: Kuru fasulye, bulgur ve mercimek başta olmak üzere tüm tahıllar, bunlarla yapılan yemekler. Gaz yapmayan tahıllarpirinç ve mısır.

Bu listeyi görüpte “e ben şimdi ne yiyeceğim?” diyebilirsiniz. Anne her zamanki gibi bu seferde fedakarlığı gösteren taraf oluyor. Korkmayın en güzel şeylerden yiyorsunuz.

  1. Çorbalar: Et-tavuk suyu çorbalar, tarhana çorbası, unlu çorbalar (yayla çorbası, şehriye çorbası, pirinç çorbası..) Bunlar hem gaz yapmayan hem de sütü arttırıcı özellikteki çorbalar.
  2. Yemekler: Et-tavuk yemekleri, patates yemekleri, kereviz yemeği, enginar yemeği, makarna, pilav
  3. Süt-Yoğurt: İçerisine gazını alması için şeker ya da tuz ekleyip tüketebilirsiniz. Şeker-tuz, sütün-yoğurdun içindeki gazı alıyor.
  4. Hamur işleri: Hamur işleri gibi kuru olan şeyler çoğunlukla gaz yapmıyor. Sütlü tatlılar da şekerli olduğu için yenilebilir.
  5. Meyve:Muz

Gördüğünüz gibi liste o kadar da iç karartıcı değil. Üç ay kadar bunlardan uzak durulunca zaten 3 aydan sonra gaz sorunu hafifliyor. Bu listeyi uyguladıktan sonra ufak tefek kaçamak yaptığım zaman Eyüp’teki huzursuzluğun nedenini çok rahatlıkla anlayabiliyordum.  Bebeği her ağladığında değil, en erken iki saatte bir emzirmekte bebeğin yediğini hazmetmesini sağlıyor. Bir de bebeğin ayağını yukarı kaldırıp, karnına doğru hafifçe basılı tutarak gazını daha rahat atmasını sağlayabilirsiniz.

Bu arada size bir tavsiye: büyüklerinizin tecrübelerini sakın kulak ardı etmeyin

102 thoughts on “Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

  1. Benim oğlum 7 haftalık.günü var çok rahat oluyor günü var huysuzluğu tutuyor.tam herşey düzeldi derken tekrar başa dönüyor yine tutuyor gaz sancılarımız.gazını çıkaramadığında ben sab simplex damla veriyorum.ama annenin yedikleri gerçekten bebeği direkt etkiliyor.bazen ne yiyeceğimi bulamıyorum….biraz daha sabır ha gayret hanımlar.bugünler de geçecek inşallah…..

  2. muskat hakkında yazdıklarınız doğrumu?benimde 51 günlük bi oğlum var günde bir kere veriyorum çok gaz sancısı çekiyor nurse herveys diye bi şurup var ondanda veriyorum.napsamki?

  3. benimde 5 aylık bir oğlum gaz problemimiz çok var ama ben bunun gaz problemi olduğunu sanmıyorum galiba dişi kaşınıyor.

  4. MUSKAT..Küçük hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsidir. Hindistan ceviziyle ilgisi yoktur.
    Muskat ya da hint cevizi adıyla da bilinir. Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada’da yetişir. Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.
    Ağacın meyveleri olgunlaştığında baharat olarak kullanılır. Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine yol açar.Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar mevcuttur.
    Öğütülmüşü Hindistan’da tütsülenerek yenir.
    Tehlikeleri??? Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir. Sütle beraber alınması bayıltıcı olabilir. Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir.
    Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir. Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir.

  5. merhaba arkadaşlar benimde 6 aylık bir oğlum var
    domates,salatalık,karnıbahar,lahana,taze fasulye ,mercimek ,çiğ soğan çiğ sarımsak,kuru baklagiller,portakal,mandilana çiğ bulgur (kısır çiğ köfte vs) kesinlikle çok fazla gaz yapıyor
    süt ürünlerinde kendiniz için laktozsuz süt kullanmanızı tavsiye ederim kendimde denedim normal süt gaz yapıyor ama laktozsuz sütle yapılan sütlaç,muhallebi,pudink vs gaz yapmıyor
    bulgur pirinç pilavı yaparken kavurmadan yapın kavrulunca gaz yapıyor nedenini bende bilmiyorum ama öyle:))
    közlenmiş soğan süt yapıyor mercimek çorbasıda süt yapıyor gaz (ama tabi gazda )
    bence bol bol yoğurt yenmeli vücuda kalsiyum takviyesi yapılmalı ben yoğurdu azalttığım zaman dişlerim sızlamaya başlıyor
    börülce çok güzel süt yapar derler taze fasulye yerine tercih edebilirsiniz
    muz bebekte kabızlık yapıyor
    tarhana çorbasıda kesinlikle gaz yapıyor bence
    tabi bazı arkadaşların dediği gibi bünyeden bünyeye değişebilir en iyisi şüphelendiklerinizi yemeyin 3-5 aydan bişey olmaz
    bebişlerinizi kokluyorum
    sevgiler

  6. samye büdün says:

    bebekte gaz yapan acıbaharatlar yoğurtpeynir salatalık zeytin neskafe bunlara dikkat

  7. Nilüfer says:

    Tekrar Merhaba

    Nurse Haveys de bı ıse yaramadı maalesef 3 ay dolunca gececekmı acaba :( cıldıracak gıbıyım artık ..Gecenlerde bır arkadasım peryavsan-acoyavsan otunu soyledı cocuklara ozellıkle kolık sancıları ıcın cok ıyıymıs ama kullanmaktan cok cekınıyorum bu konuda bıgısı olan varmı?

  8. Nilüfer says:

    Ayrıca bebegınız her agladıgında bunu gaz sancısına yormayın ıyı tahlıl yapıp ona gore tanıyı koyun.Mesela ac cocuk sureklı aglar .usuyen cocuk aglar.ben 1 kereye mahsus sırf aclıktanmı aglıyor dıye mamayı denedım ac degılmıs ama gazı mama ıle arttgı ıcın daha cok agladı :( ama en azından aclıktan aglamadıgını anladım
    Gazı artıran dıger bır nedende emme sıklıgı .Her saat bası emıyor ıse gazı artıyor cunku eskı ve yenı sut karısıp gaz yapıyormus o yuzden 2 saatgecmelı.Emzık benım kızımda ıse yaradı hem sakınlıyor hemde 2 saate kadar onu oyalıyor hemde uykuya dalmasını saglıyor

  9. Nilüfer says:

    Selamlar
    Benim 2 aylık bir kızım var. Dogdugundan 10 gün sonra gaz sancıları çekmeye basladı sürekli aglaması nedenı ıle bende stres yaptım ve sütüm azaldı.Yediğim herseye ilk günden beri hatta hamilelik dönemınden beri dıkkat edıyorum cunku hamıle ıken sekerım cok yuksekti.İlk etap Zinco kullandık ama hıc ıse yaramadı daha sonra Sap Simplex ı kullandım cok yararını gordum tabı bu arada yedıklerımede cok dıkkat ettım .Sutum gelsın dıye duzenlı olarak gunde 2.5 lt su -3 bardak humana stıll tea- ve 3 bardak rezene-anason ve papatya karısımını ıctım hatta bu karısıma ısırgan otunuda koyuyorum sut konusunda cok ıse yarıyor .Ve kızımda sakınledı gunde 3 cay kasıgı rezene verıyorum hersey duzene gırdı derken 2 ay sonunda yıne aglamaya basladı.Korktum ve doktora goturdum cunku 1.5 saat suren kesımeyen bır aglamaydı .Doktor gaz sancısı oldugunu söyledı .Çok şaşkınım suanda Nurse Harveyı denıyoruz bakalım nasıl olacak

    Sunu anladımkı konu bebekler olunca ..Her bebegın doktoru annesı..

    Bol sabırlar dılıyorum

  10. ebru aydemir says:

    merhaba aliss ben avusturyadan yaziyorum
    ben sab kullandim türkiyedeki sab ile burdaki ayri.
    ben faydasini gördüm. burda bi doktor bana cocuklara karin agrisi icin ilac kullanilmasinin sakincali oldugunu söyledi. ileride böbrek kanseri yapan maddeler varmis. tabiki her kullananda olmuyomus ama olma ihtimali varmis. bana karin agrisina karsi tere yagi tavsiye etti. az bisey mama yapip günde bi seferlik bi cay kasiginin yarisi tere yag koyar cocugada icirirsen iyi geliyo. karninida zeytin yagiyla ovala oda rahatlatiyo. ben aksamlari yapiyodum ragatda uyuyodu. ben faydasini gördüm sede görürsün insallah.
    ben o dönemleri atlattim kizim 9 aylik cok rahatiz hala emiyo ama sanci olayi yok artik her istedigimden yiyebiliyorum hatta oda yiyo. zaman cabuk geciyo unuttum bile o sancili günleri.