Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Doktorların “anne sütü bebekte gaz yapmaz” önerilerine uyarak yediklerime dikkat etmiyordum. Sonra birgün bulgur pilavı yediğimde Eyüp’ün sabahtan akşama kadar huysuzlanıp, ağladığını farkettim. Bunun üzerine gaz yapan yiyecek-besinleri araştırmaya başladım. Birgün bir aile büyüğümüzle yaptığım telefon görüşmesinde de anne sütünün gaz yaptığını ve yediklerime dikkat etmem gerektiği teyidini alınca gaz yapan yiyecekleri teker teker kesmeye başladım. Yiyecekleri kestikçe Eyüp’ün çok rahatladığını eskisi gibi ağlama nöbetleri geçirmediğini farkettim. Şaşılacak bir biçimde; diyette bir kaçamak yapınca Eyüp’ün eski ağlamalarına döndüğünü farkettim. 

Eyüp artık 3,5 aylık oldu. Gaz sancıları yavaş yavaş geçmeye başladı. Şimdiye kadar gaz yapıcı besinlerden uzak durmaya çalıştım. Şimdi azar azar perhizimi bozmaya başladım. Benim gibi bebeğinde gaz sorunundan muzdarip olan annelere yardımcı olabilmek için bize çok faydalı olan perhiz reçetemi, başka anneler de yararlanabilsin, benim gibi acemilik çekmesin diye buraya ekliyorum. Tabi ben kışın uyguladığım için biraz kış perhizi gibi oldu bu reçete.

Gaz Yapıcı Gıdalar: 

  1. Meyveler: Portakal, kivi, elma, armut 
  2. Sebzeler: Lahana ve türevleri, karnabahar ve türevleri, pırasa, yeşil sebzeler, salatalık, turşular, bunlarla yapılan yemekler, çiğ soğan ve sarımsak (pişmiş değil)
  3. Bakliyat-tahıl: Kuru fasulye, bulgur ve mercimek başta olmak üzere tüm tahıllar, bunlarla yapılan yemekler. Gaz yapmayan tahıllarpirinç ve mısır.

Bu listeyi görüpte “e ben şimdi ne yiyeceğim?” diyebilirsiniz. Anne her zamanki gibi bu seferde fedakarlığı gösteren taraf oluyor. Korkmayın en güzel şeylerden yiyorsunuz.

  1. Çorbalar: Et-tavuk suyu çorbalar, tarhana çorbası, unlu çorbalar (yayla çorbası, şehriye çorbası, pirinç çorbası..) Bunlar hem gaz yapmayan hem de sütü arttırıcı özellikteki çorbalar.
  2. Yemekler: Et-tavuk yemekleri, patates yemekleri, kereviz yemeği, enginar yemeği, makarna, pilav
  3. Süt-Yoğurt: İçerisine gazını alması için şeker ya da tuz ekleyip tüketebilirsiniz. Şeker-tuz, sütün-yoğurdun içindeki gazı alıyor.
  4. Hamur işleri: Hamur işleri gibi kuru olan şeyler çoğunlukla gaz yapmıyor. Sütlü tatlılar da şekerli olduğu için yenilebilir.
  5. Meyve:Muz

Gördüğünüz gibi liste o kadar da iç karartıcı değil. Üç ay kadar bunlardan uzak durulunca zaten 3 aydan sonra gaz sorunu hafifliyor. Bu listeyi uyguladıktan sonra ufak tefek kaçamak yaptığım zaman Eyüp’teki huzursuzluğun nedenini çok rahatlıkla anlayabiliyordum.  Bebeği her ağladığında değil, en erken iki saatte bir emzirmekte bebeğin yediğini hazmetmesini sağlıyor. Bir de bebeğin ayağını yukarı kaldırıp, karnına doğru hafifçe basılı tutarak gazını daha rahat atmasını sağlayabilirsiniz.

Bu arada size bir tavsiye: büyüklerinizin tecrübelerini sakın kulak ardı etmeyin

102 thoughts on “Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

  1. merhaba arkadaşlar yazdıklarınızı okuyorum herkes çeşitli şeyler yazmış benımde 2 ay 10 günlük bir oğlum var adı burak..burak gündüz hiç uyumuyor denicek kadar az uyuyor ve çok ağlıyor özellikle akşam saatlerinde çok zorlnıyorum sab kullandım işe yaramadı şimdi rezene kullanıcam inşalla bir sonuç verir çünkü devamlı kucakta olduğu için belim ve sırtım cok agrıyorr:((

  2. Arzu
    04 Mayıs 2009 Saat:13.40
    Merhabalar, benim de 29 günlük Duru adında bir kızım var.15 günlükten itibaren biz de gaz paroblemi yaşamaya başladık.Geceleri sanırım yorgun düştüğü için uyuyordu fakat gündüzleri bütün gün uyanıktı ve ara ara ağlama nöbetleriyle geçiyordu.4 gündür Mestil adlı damlayı kullanıyoruz faydasını kısmen gördük.Artık gündüzleri uyuyor fakat akşam saatlerinden başlayıp gece yatana kadar ağlamaları yine devam ediyor.Bu süre içinde de ağlama sesini bastıracak şekilde müziği açıp kucağımda dans ediyorum.Yüksek sesli müziğe kulak verip birden susuyor dans etmeye başlayınca da sanırım hareketlendiğinden rahatlıyor bir süre sonra da yorulduğu için uyuyakalıyor.Siz de deneyin,biraz yorucu ama umarım sizin bebeğinize de iyi gelir.Hepinizin bebeğine sancısız, sağlıklı günler dilerim.

  3. mrh benimdeiki aylık kızım var oda eyüp gibi ağlama nöbeti geçiriyordu gaz sıkıntısı var bazı zamanlar sabahlara kadar uyamıyorum dün akşam yine ağlama nöbeti geçirdi bizi korkuttu ama şimdi ii bu siteyi araştırmam hem benim için hemde bebeğim için ii oldu çünki burdaki gıdalların hemen hemen hepsini tüketiyoırdum ama şu dakikadan itibaren dikkaat edicem çünki kızımın sağlığı benim için herşden önemli onu çok sew.yorum cnm kızım bu siteyi hazırlayan saadet hanıma teşşekkür ederim benim için faydalı olucak kızım seni çook sewiyorum müberra kevser yiğit…

  4. benim bebeğiminde çok gazı oluyor ne yapacam bilmiyorum eşim yediklerine de dikkat etse de gaz oluyor ilaç kullanmak istemiyorum taze fasulye gaz yapıyor mu

  5. merhaba özge sütünü sagip biberonla veriyosan cocugun gögüsünü biraka bilir. 6 ay böyunca anne sütü verin demelerinin sebebi 6 aylik olduktan sonra cocugun aklinin yettigi icin, biberon dahi versen anne göggüsünü isiyo, alismis oluyo. sütüm az sanabilirsin bende bir zamanlar öyle saniyodum her 2 saate bi emzirmeye calis bir iki haftadan cogalir sütün. bir kac gün biberon verme cocuk ac kalinca mecbur emiyo biraz zor oluyo ama cabuk geri gögüsüne alisiyo. bol su ic sütü yapan en büyük etken su bence. bildigim kadariyla gögüskoruyucu plastik oldugu icin zararli olabiliyormus, onsus emzirmeyi dene, kimi cocuk annenin gögüsü olmasa bile emiyomus. benim kizim 6 aylik oda dedigin gibi gündüzleri pek uyumuyo, kücükkende öyleydi, doktorumuza sordugumda gece uykusunu aliyo ondandir dedi. ha bide sütünü yaglandirmak diye bir sey yok, emerken önce su gibi süt gelir sonra yavas yavas yagli süt gelir bunun icin gögüsünden süt gelmeyene kadar emzirmen gerekiyo her iki tarafida. doktorlardan duydugum kadariyla anne sevinerekten ve emzirmek isteyerekten emzirirse sütü cogalirmis. dene bakalim, bence bu dünyada emzirmek gibisi yok. sana bebeisinle mutluluklar dilerim.
    ha bebeginin ismini ögrenebilirmiyim kac aylik.
    kendine cici bak öpüyouuuum byby

  6. slm bebegme stm yetmıyo napmalıyım sızce yetmedndende sagp verıyorm smdıde memeyı almyo buyuklermdn yardm beklıyorum cvp lutfn

  7. bebeqim günduzleri hiç uyumuo geceleri uyuyo sebebi ne olabilir???

  8. sütüm yetmio ne yapmalıyım ayrıca meme ucu olmadıgı için göhüs koruyucusuyla emziriorum sakıncası olabilirmi bebegim için???cvp bekliorum

  9. sütümü yaglandırmak için ne yapmalıyım???

  10. merhaba bayanlar. gaz sancisi herhalde her cocuk cekiyodur.
    ben avusturyadan yaziyorum, dün görümcemin kizini doktora götürdüm gaz sancisi yüzünden, zinco bi ise yaramiyo ama sab in faydasi var. doktor dediki:kaynamis suyun icne yarim cay kasigi tere yag koyun erisin ya mamayla yada meyve püresiyle yada icerse öylesine verin icsin bi seyi kalmaz dedi. ilk basta hadi canim felan dedik inanmadik ama inanim cok faydasi var. cocuk bi gaz cikarmaya basladi dün bi rahatladi sabaha kadar ilk defa rahat uyumus. sizlerde deneyin. cocuk rahatliyo ama bizler boguluyoruz :-)denemekte fayda var bi deneyin. cocuk kakasini yapamayincada iyi geliyomus. hem ilac gibi kimyasal madeside yok icinde iyi gelir insallah. hepinizi öpüyoooooruuuum byby
    deneyecek olursaniz size yazin faydasini haaaa