Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Doktorların “anne sütü bebekte gaz yapmaz” önerilerine uyarak yediklerime dikkat etmiyordum. Sonra birgün bulgur pilavı yediğimde Eyüp’ün sabahtan akşama kadar huysuzlanıp, ağladığını farkettim. Bunun üzerine gaz yapan yiyecek-besinleri araştırmaya başladım. Birgün bir aile büyüğümüzle yaptığım telefon görüşmesinde de anne sütünün gaz yaptığını ve yediklerime dikkat etmem gerektiği teyidini alınca gaz yapan yiyecekleri teker teker kesmeye başladım. Yiyecekleri kestikçe Eyüp’ün çok rahatladığını eskisi gibi ağlama nöbetleri geçirmediğini farkettim. Şaşılacak bir biçimde; diyette bir kaçamak yapınca Eyüp’ün eski ağlamalarına döndüğünü farkettim. 

Eyüp artık 3,5 aylık oldu. Gaz sancıları yavaş yavaş geçmeye başladı. Şimdiye kadar gaz yapıcı besinlerden uzak durmaya çalıştım. Şimdi azar azar perhizimi bozmaya başladım. Benim gibi bebeğinde gaz sorunundan muzdarip olan annelere yardımcı olabilmek için bize çok faydalı olan perhiz reçetemi, başka anneler de yararlanabilsin, benim gibi acemilik çekmesin diye buraya ekliyorum. Tabi ben kışın uyguladığım için biraz kış perhizi gibi oldu bu reçete.

Gaz Yapıcı Gıdalar: 

  1. Meyveler: Portakal, kivi, elma, armut 
  2. Sebzeler: Lahana ve türevleri, karnabahar ve türevleri, pırasa, yeşil sebzeler, salatalık, turşular, bunlarla yapılan yemekler, çiğ soğan ve sarımsak (pişmiş değil)
  3. Bakliyat-tahıl: Kuru fasulye, bulgur ve mercimek başta olmak üzere tüm tahıllar, bunlarla yapılan yemekler. Gaz yapmayan tahıllarpirinç ve mısır.

Bu listeyi görüpte “e ben şimdi ne yiyeceğim?” diyebilirsiniz. Anne her zamanki gibi bu seferde fedakarlığı gösteren taraf oluyor. Korkmayın en güzel şeylerden yiyorsunuz.

  1. Çorbalar: Et-tavuk suyu çorbalar, tarhana çorbası, unlu çorbalar (yayla çorbası, şehriye çorbası, pirinç çorbası..) Bunlar hem gaz yapmayan hem de sütü arttırıcı özellikteki çorbalar.
  2. Yemekler: Et-tavuk yemekleri, patates yemekleri, kereviz yemeği, enginar yemeği, makarna, pilav
  3. Süt-Yoğurt: İçerisine gazını alması için şeker ya da tuz ekleyip tüketebilirsiniz. Şeker-tuz, sütün-yoğurdun içindeki gazı alıyor.
  4. Hamur işleri: Hamur işleri gibi kuru olan şeyler çoğunlukla gaz yapmıyor. Sütlü tatlılar da şekerli olduğu için yenilebilir.
  5. Meyve:Muz

Gördüğünüz gibi liste o kadar da iç karartıcı değil. Üç ay kadar bunlardan uzak durulunca zaten 3 aydan sonra gaz sorunu hafifliyor. Bu listeyi uyguladıktan sonra ufak tefek kaçamak yaptığım zaman Eyüp’teki huzursuzluğun nedenini çok rahatlıkla anlayabiliyordum.  Bebeği her ağladığında değil, en erken iki saatte bir emzirmekte bebeğin yediğini hazmetmesini sağlıyor. Bir de bebeğin ayağını yukarı kaldırıp, karnına doğru hafifçe basılı tutarak gazını daha rahat atmasını sağlayabilirsiniz.

Bu arada size bir tavsiye: büyüklerinizin tecrübelerini sakın kulak ardı etmeyin

102 thoughts on “Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

  1. ebru aydemir says:

    merhabe ebru elif ben avusturyada yasiyorum. bir cok dorktora gittik bu gaz sancisi yüzünden amam her doktor ayri bi sey diyo inan kime inanacagimi sasirdim. sab damlasi hem cocuklara hemde yetiskinlere göre. damlayi düzenli bi sekilde verildigi zaman hem cocuk rahatliyo hemde rahat uyumasini sagliyo. sadece 1 ay vermek yetiyo, ve her gecen gün doaji azaltiliyo alismamasi icin.
    senin yazdiklarininda dogruluk payi var ama inan eskiler doktordan iyi bíliyorlar. artik gaz sancisi yok kizimin cok sükür. dedigin gibi bol bol su icmek gerekiyo süt olmasi icin ama bunun yanisira dogru beslenmek lazim cocuk vitamininide kalsiyumunuda yaginida alsin diye. sana bebisinle mutluluklar dilerim öpüyonum sizi!!!!

  2. mrb arkadaşlar benim 29günlük kızım ,çok fazla gaz sancısı çekiyoruz gece gündüz sürekli ıkınıyo ve kıpkırmızı oluyo uykudayken daha çok yapıyo 2 gün önce doktora götürdüm zinco diye bi ilaç verdi ama daha bi faydasını görmedik aranızda kullanıp faydasını gören varmı hepimizin çouğuna sağlık ve sıhhat diliyorum çocuklarınızı öpüyorum.

  3. ebru elif says:

    merhabalar kızım 80 günlük biz de gaz sancısı çektik..çok tecrübeli çok danışılan televizyonda görüş bildiren bi doktorumuzun görüşlerini sizlerle paylaşmak istiyorum..anneden bebeklere uzanan boru şeklinde bir sistem yoktur bu sebeple annenin yedikleri bebeğe gaz yapmaz..böyle bir sistem yoktur..sütü yapan sıvıdır..süt üşümesi diye birşey yoktur üşütmek gaz yapmaz..gazı yapan bebeğin anne memesini tam kavrayamamasından dolayı hava yutmasıdır..tüm insanlarda gaz olur ama hareket ederek bunu gün içinde atarlar..bebeklerin hareket etmemesi sorunu ortaya çıkarır..ameliyatlı sezeryenli hastaları hemen yürütmeye çalışmaları yatalak hastaları sık sık döndürmeleri bu yüzdendir..sab damla büyükler içindir..rezene işe yaramaz gazı çıkarmaz sadece biraz rahatlatır..kullanacağınız her ilaç bağırsağı tembelliğe alıştırır..her memeden sonra bebeği omuza dayayarak beliyle poposu arasına yani mideye baskı yapacak şekilde arkaya bebeğin yanaklarını titretecek kadar avuçiçiyle pat pat vurmak ve geğirtmek gerekir..bunu yapmazsak hava bağırsağa iner ve aşağıdan daha zahmetli ve uzun zamanda çıkar..bebeği 5-10 dakika emzirdikten sonra bu yöntemle geğirtin ve gazları yukardan halledin..eski toplumlarda ve köylerde zannediyormusunuz tarlada çalışan anne saatlerce bebeğin gazını çıkarıyordu..bebeği sırtına bağlayarak kendi beden devinimleriyle bebeği hareketli kılıyordu..salıncakların ve sallanan beşiklerin yerini yatakların alması da sorunu arttırdı..SONUÇ:o zaman ne yapacağız..bol sıvı alacağız..bebeği emzirirken başını gövdesinden yukarıda tutarak ve gazını sık sık çıkartarak emzireceğiz gazı bağırsağa indirmemeye çalışacağız..bebeğimizi sling denilen heybelerle (nette nasıl yapılacağı anlatılıyor) sırtımıza bağlayıp gün içinde hareketimizden faydalanmasını sağlayacağız..hem ellerimiz boş kalacak hem bebeğimiz gazını çıkaracak..salıncak kullanacağız bebeğimizi hareketsiz bırakmayacağız..ve unutmayın ağlamak bebeklere acı çektirmez annelere çektirir..bebeğimiz sorun bize ne kadar büyük görünürse görünsün zarar görmüyor ve bu durum geçici..kolaylaştırmak bizim elimizde..umarım bir bebeğe bile bu bilgi paylaşımının faydası olsun biz de kızımla mutlu olalım..hepinizi öpüyoruz:))))

  4. aydemir ebru says:

    merhaba serife benim 6 aylik kizim var nisanur hala sadece emziriyorum baska bir sey vermiyorum. sütünün cok olmasini istiyorsan bol bol emzir, su ic, un helvasi ye, pekmez ic bide dinlenmene dikkat et. emzirirken sevinerek emzirmende sütünü etkiler o yüzden istekli emzir bak dene sütün cogalacak.
    gaz sancisi icinde sende bebekte rezene cayi icin. kendinede dikkat et üsütme. insallah iyilersir ve sütün cogalir cünki emzirmek gibi hic bir sey yok su dünyada!!!!!!!!!

  5. sevgili esra benim kızım 38 günlük benimde sütüm az geliyor dr baş vurduk bize mama verdi ama şu varki aç olan bebek uyumaz yada açlıktan ağlar üzeği geçer uyur kalır bi dr baş vursan iyi edersin kakasını çişini düzenli olarak yapıyorsa doyuyordur

  6. benim bebebeğim 38 günlük çok gaz sancısı var rezene çayı ve iyi geceler çayı veriyorum baya işe yarıyor sizlerede tavsiye ederim

  7. Ebru Aydemir says:

    mrb ben avusturyadan ebru. üc bucuk aylik bi kizim var nisanur. ilk baslarda cok gazimiz vardi sonradan emzirme caylarini denedim icinde rezene anason ve diger bitkiler var gercekten faydasini gördüm. kizimada dr rezene cayini tavsiye etti onada icirdim gercekten ise yariyo. bide yiyeceklere dikkat etmemiz cok önemli. her cocuk farkli, benim cocuguma bulgur pilavi dokunmuyo. bence denemek lazim belkide gaz yapan hersey sizin cocugunuza dokunmaz. (sab adinda bi gaz damlasi var tavsiye ediyorum) sütünüzün bol olmasini istiyorsaniz bol bol emzirin ve su icin baska bir sey gerekmiyo. herkese bebisiyle mutluluklar diliyorum……

  8. gülşen kaya says:

    slm arkadaşlar bizimde gaz bproblemimiz vardı dr. zinko adında bitkisel bir yag verdi çok şükür şimdi iyiyiz tavsiye ederim

  9. benim 3 aylık bir kızım var ahhh o gaz yokmu mahvediyor bebeklerimizi kızımla birlikte bende ağlıyorum herşeyi deniyorum ıhlamur kekik ve ada çayı kaynatıp veriyorum faydası oluyor ama bilmeden bebeğime bi zarar vermez umarım allah hepimizin bebeklerine şifa versin birde zinko yeni başladım faydasını gördüm ne mutluki az kaldı darısı hepinizin başına

  10. mrb efem 12 günlük gazından uyumuyor üzülüyorum