Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Doktorların “anne sütü bebekte gaz yapmaz” önerilerine uyarak yediklerime dikkat etmiyordum. Sonra birgün bulgur pilavı yediğimde Eyüp’ün sabahtan akşama kadar huysuzlanıp, ağladığını farkettim. Bunun üzerine gaz yapan yiyecek-besinleri araştırmaya başladım. Birgün bir aile büyüğümüzle yaptığım telefon görüşmesinde de anne sütünün gaz yaptığını ve yediklerime dikkat etmem gerektiği teyidini alınca gaz yapan yiyecekleri teker teker kesmeye başladım. Yiyecekleri kestikçe Eyüp’ün çok rahatladığını eskisi gibi ağlama nöbetleri geçirmediğini farkettim. Şaşılacak bir biçimde; diyette bir kaçamak yapınca Eyüp’ün eski ağlamalarına döndüğünü farkettim. 

Eyüp artık 3,5 aylık oldu. Gaz sancıları yavaş yavaş geçmeye başladı. Şimdiye kadar gaz yapıcı besinlerden uzak durmaya çalıştım. Şimdi azar azar perhizimi bozmaya başladım. Benim gibi bebeğinde gaz sorunundan muzdarip olan annelere yardımcı olabilmek için bize çok faydalı olan perhiz reçetemi, başka anneler de yararlanabilsin, benim gibi acemilik çekmesin diye buraya ekliyorum. Tabi ben kışın uyguladığım için biraz kış perhizi gibi oldu bu reçete.

Gaz Yapıcı Gıdalar: 

  1. Meyveler: Portakal, kivi, elma, armut 
  2. Sebzeler: Lahana ve türevleri, karnabahar ve türevleri, pırasa, yeşil sebzeler, salatalık, turşular, bunlarla yapılan yemekler, çiğ soğan ve sarımsak (pişmiş değil)
  3. Bakliyat-tahıl: Kuru fasulye, bulgur ve mercimek başta olmak üzere tüm tahıllar, bunlarla yapılan yemekler. Gaz yapmayan tahıllarpirinç ve mısır.

Bu listeyi görüpte “e ben şimdi ne yiyeceğim?” diyebilirsiniz. Anne her zamanki gibi bu seferde fedakarlığı gösteren taraf oluyor. Korkmayın en güzel şeylerden yiyorsunuz.

  1. Çorbalar: Et-tavuk suyu çorbalar, tarhana çorbası, unlu çorbalar (yayla çorbası, şehriye çorbası, pirinç çorbası..) Bunlar hem gaz yapmayan hem de sütü arttırıcı özellikteki çorbalar.
  2. Yemekler: Et-tavuk yemekleri, patates yemekleri, kereviz yemeği, enginar yemeği, makarna, pilav
  3. Süt-Yoğurt: İçerisine gazını alması için şeker ya da tuz ekleyip tüketebilirsiniz. Şeker-tuz, sütün-yoğurdun içindeki gazı alıyor.
  4. Hamur işleri: Hamur işleri gibi kuru olan şeyler çoğunlukla gaz yapmıyor. Sütlü tatlılar da şekerli olduğu için yenilebilir.
  5. Meyve:Muz

Gördüğünüz gibi liste o kadar da iç karartıcı değil. Üç ay kadar bunlardan uzak durulunca zaten 3 aydan sonra gaz sorunu hafifliyor. Bu listeyi uyguladıktan sonra ufak tefek kaçamak yaptığım zaman Eyüp’teki huzursuzluğun nedenini çok rahatlıkla anlayabiliyordum.  Bebeği her ağladığında değil, en erken iki saatte bir emzirmekte bebeğin yediğini hazmetmesini sağlıyor. Bir de bebeğin ayağını yukarı kaldırıp, karnına doğru hafifçe basılı tutarak gazını daha rahat atmasını sağlayabilirsiniz.

Bu arada size bir tavsiye: büyüklerinizin tecrübelerini sakın kulak ardı etmeyin

102 thoughts on “Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

  1. mrb arkadaslar benım kızım 20 gunluk sureklı rezene cayı kayısı suyu ve bol bol su ıcıyorum cok sukur kızımın hıc gaz sorunu olmadı yesıl sogan sut yapar bende yıyorum faydasınıda goruyorum

    • benim bebeğim 3 aylık doğduğu günden beri anasonlu bitki çayından içirdim faydasını gördüm kullanmadığım zamanlar bebeğim hiç yatmıyordu.büyük oğlumuda öyle büyüttüm ona evde yapardım.tavsiye ediyorum

  2. benımde bebegım daha 20 gunluk bende zınco kullanıyorum bırde kımyonu kaynatıp az suyla yarım cay kasıgı gun ıcınde emmeden once bıkac damla verıyorum faydası oluyor ama ne yıyecegımı sasırmıs durumdayım

  3. benim kızım 14 aylık ek gıda yememesine ragmen hala gaz sancısı cekiyoruz denemedigim ilaç ve bitkiler kalmadı çözümü olan var mı?

    • mine hanım ozaman sizin bebeğinizde geçmişe dayalı gaz birikintisi olmuştur en kısa zamanda bir doktora başvurunuz

  4. arkadaşlar bir akşam helva yedim çocuğum daha 43 44 günlük helva yedikten sonra kızım susmadı hemen gaz damlasını verdim yine geçmedi arkadaşlar size önerim helva yemeyin gaz yapacak şeylerden yemeyin günahtır

  5. Çoook gaz sancılı bir bebek annesi olarak şunları tavsiye ediyorum: sabahları keçi peyniri keçi sütü zeytin ekmek yumurtadan başka bir şey yemeyin ve et tavuk ve balık pilav makarna türü beslenin ve bol bol su için rezene için kimyon yiyin bitti.

  6. beyzanur says:

    anne sütüne bezelye gaz yaparmı?

  7. bebeğim 2 aylık ve halan gaz sancısı çekiyoruz ama nerden bilebilirdik bu yemeklerin zararı olduğunu ve okadar şaşkınımki benim kızım ağlarken inanın bizlerde ağlıyorz çünkü onlar bizim için çok değerli değerli sevgili anneler lütfen sabredelim ve yarınlarımız için dayanalım bebeğimiz bizim herşeyimiz