Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Doktorların “anne sütü bebekte gaz yapmaz” önerilerine uyarak yediklerime dikkat etmiyordum. Sonra birgün bulgur pilavı yediğimde Eyüp’ün sabahtan akşama kadar huysuzlanıp, ağladığını farkettim. Bunun üzerine gaz yapan yiyecek-besinleri araştırmaya başladım. Birgün bir aile büyüğümüzle yaptığım telefon görüşmesinde de anne sütünün gaz yaptığını ve yediklerime dikkat etmem gerektiği teyidini alınca gaz yapan yiyecekleri teker teker kesmeye başladım. Yiyecekleri kestikçe Eyüp’ün çok rahatladığını eskisi gibi ağlama nöbetleri geçirmediğini farkettim. Şaşılacak bir biçimde; diyette bir kaçamak yapınca Eyüp’ün eski ağlamalarına döndüğünü farkettim. 

Eyüp artık 3,5 aylık oldu. Gaz sancıları yavaş yavaş geçmeye başladı. Şimdiye kadar gaz yapıcı besinlerden uzak durmaya çalıştım. Şimdi azar azar perhizimi bozmaya başladım. Benim gibi bebeğinde gaz sorunundan muzdarip olan annelere yardımcı olabilmek için bize çok faydalı olan perhiz reçetemi, başka anneler de yararlanabilsin, benim gibi acemilik çekmesin diye buraya ekliyorum. Tabi ben kışın uyguladığım için biraz kış perhizi gibi oldu bu reçete.

Gaz Yapıcı Gıdalar: 

  1. Meyveler: Portakal, kivi, elma, armut 
  2. Sebzeler: Lahana ve türevleri, karnabahar ve türevleri, pırasa, yeşil sebzeler, salatalık, turşular, bunlarla yapılan yemekler, çiğ soğan ve sarımsak (pişmiş değil)
  3. Bakliyat-tahıl: Kuru fasulye, bulgur ve mercimek başta olmak üzere tüm tahıllar, bunlarla yapılan yemekler. Gaz yapmayan tahıllarpirinç ve mısır.

Bu listeyi görüpte “e ben şimdi ne yiyeceğim?” diyebilirsiniz. Anne her zamanki gibi bu seferde fedakarlığı gösteren taraf oluyor. Korkmayın en güzel şeylerden yiyorsunuz.

  1. Çorbalar: Et-tavuk suyu çorbalar, tarhana çorbası, unlu çorbalar (yayla çorbası, şehriye çorbası, pirinç çorbası..) Bunlar hem gaz yapmayan hem de sütü arttırıcı özellikteki çorbalar.
  2. Yemekler: Et-tavuk yemekleri, patates yemekleri, kereviz yemeği, enginar yemeği, makarna, pilav
  3. Süt-Yoğurt: İçerisine gazını alması için şeker ya da tuz ekleyip tüketebilirsiniz. Şeker-tuz, sütün-yoğurdun içindeki gazı alıyor.
  4. Hamur işleri: Hamur işleri gibi kuru olan şeyler çoğunlukla gaz yapmıyor. Sütlü tatlılar da şekerli olduğu için yenilebilir.
  5. Meyve:Muz

Gördüğünüz gibi liste o kadar da iç karartıcı değil. Üç ay kadar bunlardan uzak durulunca zaten 3 aydan sonra gaz sorunu hafifliyor. Bu listeyi uyguladıktan sonra ufak tefek kaçamak yaptığım zaman Eyüp’teki huzursuzluğun nedenini çok rahatlıkla anlayabiliyordum.  Bebeği her ağladığında değil, en erken iki saatte bir emzirmekte bebeğin yediğini hazmetmesini sağlıyor. Bir de bebeğin ayağını yukarı kaldırıp, karnına doğru hafifçe basılı tutarak gazını daha rahat atmasını sağlayabilirsiniz.

Bu arada size bir tavsiye: büyüklerinizin tecrübelerini sakın kulak ardı etmeyin

102 thoughts on “Anne Sütü Bebekte Gaz Yapar mı?

  1. emine emel says:

    Acı yemenin anne sütü aracılığı ile bebeğe bir etkisi olurmu çözemedim. Bilen duyan var mı?

  2. şükran says:

    54 günlük kızım var.Gazın anneden bebeğe geçtiğine kesinlikle katılıyorum.Genelde kız çocuklarında gaz olmaz derler.Ama biz şuan gaz sancısı çekiyoruz.Kızımın 50. gününde mantar yedim bilmeyerek.O gün çok geç yattık ve inanılmaz sancı çektik.Araştırmalarım sounda mantarın gaz yaptığını öğrendim.Kimbilir diğer sıkıntılı günlerimizde kızıma neler gaz yaptı.tavsiyem şu ki en az üç ay beslenmemize dikkat edelim.bebeklerimizi üzmeyelim!!!!

  3. BENDE Bİ ANNEYİM VE
    GERÇEKTEN ANNENİN YEDİĞİ BESİNLERİN ÇOCUĞA ETKİSİ VAR.SİZE TAVSİYEM YADİKLERİNİZE DİKKAT EDİN.HELE GAZ YAPICI ŞEYLER SAKIN YEMEYİN ÇOCUKTA GAZ OLUYOR………
    WE ONLAR ACI ÇEKERKEN SİZDE YEDİKLERİNİZİ Mİ DÜŞÜNÜYOSUNNUZ???

  4. selam.benimde 45 günlük bir oğlum var.gaz sancısı olduğunda evet çok kötü oluyor.bende sütü artırsın diye bulgur pilavı yaptım bakayım gaz yapıyomu dedim.ilk okuduğum mesajda uzak durun diyor.bana bulgur pilavı ye soğan ye dediler.demekki herkese göre değişiyor gaz problemi.ama şu bir gerçek tatlı sütü artırıyor.eee şimdi bu bulgur pilavı ne olacakaaa……….

  5. sanırım bu gaz yapan yiyecekler anne ve çocuğa göre değişiyor.Ben bulguru devamlı yiyorum birşey olmuyor.Bol yeşillik,hurma ve fındık içi iyi geliyor süt çoğalmasına.Kırmızı eti ihmal etmeyin ayrıca.

  6. benim oğlum henüz otuzbeş günlük ve çok fazla gaz sancısı çekiyor bir gün taze fasülye yemiştim ve sabaha kadar uyumadı artık yediklerime dikkat ediyorum çünkü o ağladıkça kendimi suçlu hissediyorum.

  7. e hemen hemen butun yiyecekleri saymışsınız ne yiyecek bu kadınlar..

  8. Ben Fethiye den Elvan.Benim bebeğim henüz 20 günlük.Gündüz çok fazla gaz sıkıntısı oluyor.Sanırm yemiş olduğum besinlerden.Domatesi kestim ve bugün daha rahat.Ağlayınca çok fazla acı çekiyormuş gibi görünüyor.İnsan telaşa kapılıyor.Size tavsiyem kavun,karpuz ,domates,bulgurdan birazcık vazgeçin.

  9. Oğlum Murathan Efe yirmi beş günlük oldu.Ve sütümü artırsın diye bolca soğan yediğim bir gece bende bebeğimde oldukça rahatsız olduk.Sütün tadını değiştirmiş olsa gerek ki sabaha kadar emmeyide red etti.Ve ayaklarını çekip durdu.Canım benim sonra gazını çıkarmaya başlayınca rahat etti.(Tabii gaz damlası takviyesi yaptım)Salatalardaki domatesten ve meyvelerden kavun ve karpuzdanda uzak durun.Onlarda sıkıntı yaratabiliyor

  10. valla ben yapar diye biliyorum ama birazda bünyedenmi ne bilinmez tokatlı komşum vardı tüm hamileliğin bulgur pilavı,lahana ve kuru bakliyat yiyerek geçirdi ve sonrasında da tık yok..
    ama bende oytunda kavun yemiştim 13 günlüktü o gece çok rahatsız olmuştu.
    bence biraz anne dikaat ediversin canım ne olacak..