Evde Öksürük Şurubu Yapımı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Genelde çocukları parka çıkardığım zamanlar, benim için de bitki keşif zamanları oluyor. Ebegümecini, yabani rokayı, sarı kantaronu, öksürük otunu, ballıbabayı hep bu bereketli zamanlarda keşfettim. Son keşfimse parkın oralardaki fıstık çamları oldu. Fıstık çamlarını farkedince “acaba bu mevsimde yeşil kozalak bulunur mu ki çocuklara öksürük şurubu yapıversem?” diye geçirdim içimden. Bir de baktım ki hem olgun fıstıklı kozalaklar hem de yeşil kozalaklar ikisi de aynı mevsimde çamın üzerinde. Öksürük şurubu için yeşil kozalaklardan topladım. Tabi ellerimde bayağı yapış yapış oldu. Reçinevari birşeyler oluyor kozalakların üzerinde. Reçine bildiğiniz gibi bitkilerin yaraları mikrop kapmasın diye salgıladıkları birtür mikrop öldürücü. Düşünsenize kendi yaralarını iyileştirmek için salgıldıkları reçine insanların her derdine deva oluyor. Gerçekten ibretlik.

Malum havaların soğumasıyla başlıyor çocukların öksürükleri. Birkaç çam kozalağı biraz bal ya da pekmezle öksürük şurubumuzu evde hazırlayabiliriz. Ev yapımı öksürük şurubu için yeşil haldeki çam kozalaklarından toplamak gerekiyor. Ben fıstık çamı (Pinus pinea) kozalağı topladım. Zaten kozalaklar iriyse 2 tane yeşil çam kozalağı yeterli oluyor, 300-350ml öksürük şurubu için. Çocuklarımın çok severek içtiği bir öksürük şurubu oldu, bu çam kozalaklı şurup. Hem de içer içmez öksürmeleri bayağı farkediyor.

evde öksürük şurubu yapımı
Evde Öksürük Şurubu Tarifi;

  • Topladığınız kozalakları yıkayın. Ve nemlerini kurutarak ufak bir kavanoza alın.
  • Üzerini örtecek kadar pekmez ya da bal ekleyin. Ben de keçiboynuzu pekmezi vardı ondan ekledim. Başka pekmez de olur. Kavanozun kapağını kapatıp mutfak dolabına kaldırın.
  • Aceleyse hemen kullanmaya başlayın. Eğer aceleniz yoksa 1 hafta kadar bekletip öyle kullanmaya başlayın. Ben çocuklara sabah-akşam 1′er-2′şer tatlı kaşığı içiriyorum. Hatta sevdikleri için kendileri hatırlatıyor içirmemi.

Bu şurubu aynı zamanda balgam söktürücü olarak, üst solunum yolu rahatsızlıklarınızda ve akciğer rahatsızlıklarınızda kullanabilirsiniz. Çam kozalağının şekli ne kadar da akciğer alveollerini andırıyor öyle değil mi?
çam kozalağıAkciğer alveolleri
Alveol fotoğraf: dreamstime

10 thoughts on “Evde Öksürük Şurubu Yapımı

  1. Ayşe Apaydın says:

    Mesaj gönderdim ama cevap gelmedi 16 aylık bebeğinin soğuk alginligi na ada çayını mama suyu olarak kullanmam faydası olur mu merak ediyorum

    • Merhaba Ayşe Hanım mesajınızı arattım ama bulamadım maalesef. Tabiki mamasına katarakta şifasını görürsünüz adaçayının. Çay olarak olabilir, diğer gıdalara katılarak, yoğurda-yemeklere serpilerek alınabilir. Yeterki bir şekilde vücudumuza girsinler.

  2. Saadet hanım, vermiş olduğunuz bu şurubu çocuklarıma yedirdim. faydasını gördüm!takipdeyim bilgileriniz bize şifa oluyor sağolun var olun:))

    • Teşekkür ederiz Ayşegül Hanım. Bu şuruptan havalar soğuyunca öksürmeye başlayan çocuklarıma 1-2 içirdim. Daha ondan sonra öksürmediler. Şimdi biraz baktım da çam kozalağı bağışıklığı da güçlendiriyormuş. Bunu bizzat deneyimlemiş oldum.

  3. HATİCE GÜNEŞ says:

    Sadet Hanım,
    Öksürük şurubumuzu kullandık. Yanımda lise son sınıf öğrencisi bir kızım var. Bayramda çok ağır bir grip geçirdi, gribin 3. günü göğüs ağrısı ile birlikte öksürük başladı. Ben hemen bizim şuruba başladım. Sabah akşam iki tatlı kaşığı olacak şekilde verdim. Hem göğüs ağrısına hem de öksürüğe çok iyi geldi. Sizinde dediğiniz gibi geçirme süresi 3 gün. Allah razı olsun.

    • Hatice Hanım tecrübenizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Çam kozalağı bulamayan okurlar onun yerine servi kozalağını da rahatça kullanabilir demekki.

  4. HATİCE GÜNEŞ says:

    Saadet Hanım, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz öksürük şurubu servi kozalağından yapılır mı? Birde bir hafta beklettikten sonra saklama koşulu nedir. Bir hafta sonra kozalak içerisinden alınmalı mı?
    Teşekkür ederim.

    • Rica ederim Hatice Hanım. Sizin için servi kozalağından yapılıp yapılamayacağını araştırdım. Evet servi kozalağı da öksürükte geleneksel olarak kullanılıyormuş. Ancak yeşil kozalaklar etkili. Yeşil olanları ilkbahara doğru oluşurmuş. Onun için bu mevsimde bulamazsınız. Bir hafta sonra da içerisinde kalmaya devam etsin kozalaklar birşey olmuyor.Şurup bitince kozalağı da atarsınız.

      • HATİCE GÜNEŞ says:

        Saadet Hanım,
        Ben İSKİ Pendik Şube Müdürlüğünde çalışıyorum. Sizin yazınızdan sonra arkadaşlarla konuşup köylere göreve gittiklrinde benim için çam kozalağı bakmalarını rica etmiştim. Arkadaşlar dün Ballıca Köyüne göreve gitmişler ve bana yeşil servi kozalağı getirmişler. Küçük küçük ve yeşil yeşiller, ayrıca reçineleri bayaği fazla herhaldeki çok parlak ve yapış yapışlar. Ben bu yüzden sormuştum. Demekki sizi şaşırtan çam ağacı gibi onlarda bizi bilmeden şaşırtmışlar, çünkü aynı ağaçta hem kurumuşu hemde yeşili olduğunu söyledi arkadaşlar. Yardımınız için çok sağolun. Allaha emanet.

        • Hatice Hanım yeşil servi kozalağı bulmanıza çok sevindim. Demekki bütün genellemeler hatalı bunu tekrar yaşamış oldum. Bizi sonuçtan haberdar ederseniz çok sevinirim. Çam kozalaklı öksürük şurubu içirdiğim çocuklarımın 2-3 gün sonra öksürüğü geçti. Acaba servi kozalağıyla nasıl olacak merak ediyorum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>