Arap Sabununa İade-i İtibar (Çamaşır Makinesinde Arap Sabunu)

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Endüstri tüm hızıyla her sektöre el atmaya ve insan sağlığı pahasına da olsa herşeyi ucuzlatmaya devam ediyor. Bu sektörlerden biri de ne yazık ki arap sabunu üretimi. Eskiden arap sabunu ham ayçiçek yağından elde edilirken, şimdilerde evlerden ya da fabrikalardan toplanan yanmış sıvı yağlardan (ayçiçek, pamuk, soya, mısır, kanola yağı) yapılmaktaymış. O yüzdendir ki eskiden annelerimizin gözünde bir numaralı olan bu temizlik maddesi, bizim gözümüzden birdenbire düşüvermiş. Çünkü yanmış yağlardan yapılan arap sabunları ne temizliyor ne de her ne kadar sentetik esanslarla örtülmeye çalışılsa da güzel bir kokusu oluyor. Elinize değdikçe yapış yapış dokusu, bekledikçe ise çok daha feci oluyor. Bütün market raflarını ucuz olduğu için bu yalancı arap sabunları kaplamış. Diğerleri pahalı olduğu için rekabet gücü bile kalmamış. Ancak her sektörde çok fazla olmasa da piyasaya direnebilmiş, helal süt emmiş üreticiler de yok değil. Böyle üreticilerimiz kendi markalarını yorum kısmına bırakabilirler, böylece birçok kişiye faydalı olabilirler.
Peki atık yağlardan yapılmış arap sabunuyla ham yağdan yapılmış arap sabununu nasıl ayırdedeceğiz? diye bir soru gelebilir aklınıza. Ben ne kadar doğru bilmem ama kendi tecrübelerimden çıkan sonuçları size açıklayayım.

  1. Ham yağlardan yapılmış olan arap sabununu ambalajın üzerinden bakarak, açık renginden tanıyabilirsiniz. Atık yağlardan yapılmış olan arap sabununun ise koyu bir rengi oluyor.
  2. Ambalajı açtıktan sonra ise atık yağlardan yapılan arap sabununa elinizi değdirdiğinize yapış yapış ve ağır bir kokusu oluyor. Ham yağlardan yapılan arap sabunu ise öyle olmuyor.

Bunlar benim kendi tecrübelerim tabiki. Bu işi daha iyi bilen kişilerden de bizlere bu konuda yol göstermelerini çok isterim. her temizlikte, çamaşır makinesinde arap sabunu
Teknoloji ilerlese de mikro ya da nanoteknolojiye geçilse de, hala daha arap sabununun temizliğini geçebilecek deterjan üretilememiştir. Ben yıllardır arap sabununun katı olanından sulandırıp elimde bulaşık yıkarken kullanırdım. En son 2 ay kadar önce artık çamaşır deterjanlarına bir alternatif ararken yine arap sabunu çıktı karşıma. Zaten uzun zamandır çamaşır makinesi deterjanı haricinde kimyasalları hayatımdan çıkarmıştım. Çamaşırda arap sabununu keşfetmemle beraber artık çamaşır deterjanları da benim için tarih oldu. Renklilerde 2 çorba kaşığı direk çamaşırların içine ya da önceden sulandırıp çözdürerek makinenin deterjan gözüne ekliyorum. Pırıl pırıl zararsız çamaşırlarım var artık. Hem eğerki kurutma makinesi de kullanıyorsanız deterjanların alerji ve daha birçok hastalık yapma özelliğinden de kurtulmuş olursunuz. Biliyoruz ki doğal şeyler fazla köpük oluşturmazlar ve diğer deterjanlar gibi zor durulanmazlar. Bundan dolayı da çamaşır makinesi için herhangibir yan tesiri de yok arap sabununun. Hatta arap sabununu sulandırarak sıvı sabun olarakta kullanabilirsiniz, çünkü hem sıvı hem de katı sabunların içeriği zararlı kimyasallar dolu.
Ne varsa büyüklerimizin bildiklerinde var gerçekten. Bir arap sabunuyla evimizde kullandığımız çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, yumuşatıcı, halı deterjanı, leke çıkarıcı, yüzey temizleyici, cam temizleyici, mobilya temizleyici, lavabo temizleyici.. bunların hepsini hayatımızdan çıkarabilir ve fazlalıklardan uzak, kendimize ve çevremize zarar vermediğimiz çok daha sade bir hayat yaşayabiliriz. Hem organik ya da ekolojik yaftasıyla bir ton paraya satılan ne idüğü belirsiz ürünler yerine kendi geleneksel değerimize sahip çıkarak ülke kalkınmasına katkıda bulunalım hem de öldürdüğümüz bir çok canlının bize yaptığı bedduaların kesilmesine vesile olalım. Bakın o zaman daha huzurlu bir hayat yaşadığınızı farkedeceksiniz. Turunçgil sirkesi, karbonat, soda, borax, toz sabun ve arap sabunu benim temizlikteki yardımcılarım. Sizi bilmem ama ben gözü kara bir arap sabunu savunucusu olarak, bir teneke arap sabunu alıp bütün evi tepeden tırnağa temizlemek niyetindeyim..
Arap sabununu bana hatırlatan ve ufkumu açan Zeynep Yıldızhan arkadaşıma da buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Sayesinde artık deterjan kokusu bile beni rahatsız ediyor.

25 thoughts on “Arap Sabununa İade-i İtibar (Çamaşır Makinesinde Arap Sabunu)

  1. SEM ORGANİK says:

    SEM ORGANİK

    Merhaba. Saf organik yağlardan ve bitki özlerinden hazırladığım sabun, krem, cilt ve saç bakım ürünleri, bebek ürünleri, fermente sirke için sayfamıza bekleriz efendim. :)

    instagram
    @semorganik

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>