Temizlik Sirkesi (Portakal-Mandalina-Limon Sirkesi)

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

2,5 sene önce yazdığım evde elma sirkesi nasıl yapılır? yazımda portakal sirkesi yaptığımdan bahsetmiştim. Şimdi kış geliyor bol bol yapıp ev temizliğinde kullanabilirsiniz. Portakal sirkesi diyorum ama ben genelde içine mandalina kabuklarını, limon kabuklarını da atıyorum. Bu sirkeyi uydurmamdaki sebep sırf kabukları ziyan etmeden birşeyler yapabilir miyim düşüncesiydi. Bu düşünceyle yapmaya başladım. Ve bu sirkeyi artık evimde deterjan yerine kullanıyorum. Hertürlü temizliğimde imdadıma yetişiyordu. Taki okurlarımdan Nur Hanım’ın şu yorumuna kadar;
“Selamun Aleyküm.Ben bu siteye Aralık 2012′de Elma sirkesi yapmak için araştırma yaparken rastladım ve de elma ve portakal sirkesi yaptim.
Elma sirkesini temizlikte, bulaşık, çamaşır, yemek, saç ve diş yıkamasında kullanıyorum, tabi bunları sizin tavsiyelerinizden esinlerek yapıyorum, sonuç mükemmel. Portakal sirkesi de çok faydalı. Böcek, karınca, sinekleri kaçırdığı gibi basur ve ayak mantarına bire bir. Ben bir gün bahcede çalıştım (evin bahçesinde). Ayaklarım çok kirlendi, abdest alıyordum ayaklarımın kiri çıkmadı, portakal sirkesi ile yıkadım çok iyi temizledi, ayak parmaklarımın ikisinin tırnak aralarında senelerdir mantar vardı, tırnaklarım çok az uzuyordu, bir kaç saat sonra bir de ne göreyim mantarlardan eser kalmamış kurumuş. Bu işlem basur içinde uygulandığında hemen memeleri küçültüyor.”
Artık bu sirkeyi sadece temizlik değil sağlık içinde kullanacağım. Karşılıklı etkileşim halinde bir şeyleri keşfetmek çok güzel. Lütfen sizler de sirkelerle, bitkilerle ilgili tecrübelerinizi yorumlarda paylaşın ki daha fazla kimseye ulaşabilelim.
Gelelim portakal sirkesinin yapımına;

  • Her türlü turunçgil kabuğunu (portakal, mandalina, limon..) temizleyerek bir kaba doldurun. Kabukların üzerini örtecek kadar temiz su doldurun.
  • Bu kabın üzerine tülbent örtün. Tülbent örtmemizin amacı şaraplaşmaması içindir.
  • 10 gün kadar sonra sirkeyi süzüp kapaklı bir kaba doldurun. İçine 1 tatlı kaşığı kadar turşu tuzu ilave edin. Turşu tuzu yine sirkenin şaraplaşmasını engellemek içindir. Kapağını kapatın. 40 gün sonra temizlik ve sağlık sirkeniz hazırdır.

Hem organik mutfak atıkları çöpe gitmiyor hem de evde zararı olmayan bir temizlik ve sağlık sirkesi elde ediliyor. Birsürü gereksiz kimyasal deterjanları kullanarak hem çevremize hem kendimize ne kadar çok zararlar veriyoruz biliyor musunuz? Acaba kimyasallarla birsürü canlıyı yokedip, onların beddualarını almamızdan mıdır bir türlü felaha eremeyişimiz?

Dipnot(17.09.2013): Nur Hanım’la mailleştik. Kendisi Amerika’da yaşadığı için yorumda tam net anlatamamış portakal sirkesinin faydalarını. Aşağıya maddeler halinde alıyorum, Nur Hanım bunları bizzat tecrübe etmiştir. Portakal sirkesinin tecrübe edilmiş olan şifaları;

  1. Portakal sirkesi ayaklar ve topuklardaki çatlakları ve eski-yeni nasırları geçiriyor. Ayaklar yumuşacık oluyor. Aynı krem gibi yumuşak tutuyor. Bunun için Nur Hanım ayaklarını önce suyla, sonra sirkeyle, sonra tekrar suyla yıkamış.
  2. Portakal sirkesi her türlü mantar hastalığına birebir. Ayaktaki ve 20 yıldır kaşınmakta olan kulaktaki mantarları bile geçiriyor.
  3. Portakal sirkesi dıştan sürüldüğünde basur memelerini küçültüyor.

portakal sirkesi

26 thoughts on “Temizlik Sirkesi (Portakal-Mandalina-Limon Sirkesi)

  1. Fatmagül says:

    Bizim de 2,5 yaşında ve evde bizimle yaşayan, (günde bir öğün kuru mama verdiğimiz) bir golden retrieve köpeğimiz var. Tüylerinin dökülmemesi için; 1- Protein için, her gün bir adet kaynamış yumurtayı kabuğuyla veriyoruz. Artı 1 kase yoğurt. 2- Haftalık banyosunu mutlaka yaptırıyoruz. Ve de çok rahat ediyoruz.Tüy sorunumuz yok..

  2. Merhaba Saadet hanim, verdiginiz bilgiler icin tesekkur ediyorum. Sitenizi yeni kesfettim, daha cok yararlanmaya calisacagim. Fakat anlayamadigim bir nokta var bu tarifte. Acemiyim, kusuruma bakmayin. Ucuncu asamada, sirkeleri suzdukten sonra, kabuklari tekrar kapakli bir kaba alip uzerine tekrar temiz su mu ekliyoruz, tuzu ekleyip kapagini kapatmadan once? O kismi pek anlayamadim.

    • MErhaba Aslı Hanım. Yok süzdükten sonra sadece tuz eklenip kaldırılıyor. Kabuklar çöpe ya da toprakta gübre olarak değerlendirilebilir.

  3. ESIN DİLER says:

    Merhabalar. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum. Evde golden köpeğim var. 2 ay oldu ve 2 yaşında. Kendisini cok sevmeme rağmen çok tüy kıl döküyor. Ve artık dayanamiyorum. Kışın başından beri meyve kabuklarını kuruttum biriktirdim. Sirke yapmak için. Bu sirke ile köpeğimi temizlesem tüylerinin dökülmesini engelleyebilirmiyim. Yani yıkamak derken sirke ile tarasam işe yarar mı? Evi zaten sirkeli su ile siliyorum. Ama üstümüze çok yapışıyor. Bilgi verirseniz sevinirim. Iyi hunler.

    • Merhabalar. Sirkenin saç köklerini güçlendirici etkisi var. Buna kıyasla köpeğinizin tüylerinin dökülmesini engelleyebileceğini düşünüyorum. Denemekte fayda var.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>