Burun Akıntısına Bitkisel Damla; Adaçayı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Benim için tüm bitkiler bir yana adaçayı bir yana. Adaçayını yaklaşık 3 senedir kullanıyoruz, hayatımızı değiştirdi. En güçlü bitkisel antibiyotik olan adaçayını kullanmaya başladıktan sonra, sentetik antibiyotiklerden kurtulduk. Büyük oğlum Ömer’in içtiği antibiyotiklerin haddi hesabı yoktur. Ama ikizler ve Eyüp hiç antibiyotik içmediler, adaçayının sayesinde. Adaçayının öksürüğe iyi geldiğini anlatmak için bir yazı yazmıştım. Ancak bu yazımda adaçayının burun akıntısındaki mucizevi etkisinden bahsetmek istiyorum.

Yabancılarda 13. yüzyıldan kalma bir atasözü vardır: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye ne gerek var ölmeye”. Anlaşılan adaçayının şifası 100 yıllardır bilinen birşey. Bizimki amerika’nın yeniden keşfedilmesi. Taş toprak şifa kaynıyor. O kadar şaşılacak birşey ki. Hele kaldırım taşların arasından fışkıran bitkileri görünce birkez daha Allah’ın rahmetini düşünüyorum. “Al beni ye ben sana şifayım” dercesine, başlarını çıkarmışlar taşların içinden; sinirli otlar, kara hindibalar. Bizlere şifa olacak şeyler halı gibi ayaklarımızın altına serilmiş, biz ise yüz çevirmişiz ne acı. Daha öncede söylediğim gibi; “insana en şifalı olacak ot evinin kenarında bitendir”, der eskiler. Bu konularda o kadar doluyum ki kitaplar almaz anlatacaklarımı. Ben bu sözü duyduğumdan beri evimin bulunduğu sitenin içerisindeki bitkileri incelemeye başladım. Ve ismini bile bilmediğim bitkileri eve getirip, okuduğum bilgilerden ve internetten isimlerini öğrenip, ardından kullanmaya başladığım bitkiler var. Mucize gibi birşey bu. Mesela ebegümecini, melissayı, sarı kantaronu ve yabani rokayı ben bu şekilde öğrendim. Siz birşeyi yeterki merak edin, öğrenmeyi çok isteyin, bu dua yerine geçiyor ve mutlaka bir kapı açılıyor.

Dediğim gibi o kadar doluyum ki ve şu yazıyı bile yazarken o kadar heyecanlıyım ki, keşke bitkilerle ilgili bu heyecanımı size aktarabilsem. Neyse artık adaçayını anlatmalıyım. Adaçayını demleyip içerek 3 senedir kullanıyoruz. Bu senede adaçayını çocuklarda burun damlası olarak kullanmaya başladım. Sonuç gerçekten çok şaşırtıcı. Nice yapay burun damla ve dekonjestanlarına taş çıkaratacak şekilde. Zaten bu damlalar damarları büzüştürerek burnun akmamasını sağladığı için oldukça zararlı. Oysa içerdeki mikrobun dışarı rahatça akması gerekiyor. Bildiğimiz gibi burun akıntısı hastalıkların ilk ve en basit belirtisidir. Bu tedavi edilmezse öksürüğe ve kulak ağrısına dönüşebiliyor. İkizler de en ufak bir soğuk alsalar hemen burunları akmaya başlar. 2 güne de akıntı içeri akmaya başlar ve gece nöbet şeklinde öksürürler. Ben ikizlerimi örnek veriyorum tabi her çocukta böyle oluyor. Neyse gene bu şekilde öksürdükleri gecenin ertesi günü demlediğim adaçayından 1-2 şırınga kadar burunlarına döktüm. Peki ertesi gece ne mi oldu dersiniz; sabaha kadar onlara ve bana rahat bir uyku tabiki. Böyle birkaç gün devam edince burun akıntısı geçiyor. İltihap içerde kalmadığı için ateşinde önüne geçilmiş oluyor. Kim demiş bitkilerin geç tesir ettiğini. Ben o kadar mucizelerine şahit oldum ki. Gene bu ara bende atağa geçen huzursuz bacak sendromunda da bitkilerle rahatladım. Fakat bu bitkileri başka bir yazımda anlatmak istiyorum.

İşte böyle adaçayı burun salgılarını düzenlediği için çok şifalı bir bitki. Zaten çevremdeki birçok kişiye tavsiye ede ede onları da kendim gibi adaçaycı yaptım. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı adaçayı ekleyip 10 dakika demleyin. 100g adaçayı en az 1-2 ay gidiyor. Dağlardaki şifaları keşfedersek hem biz sentetik ilaçların zararlı etkilerinden kurtuluruz hem de ülke dışarıya para akıtmaktan kurtulur. Hatta şifalı bitkileri yetiştirmeye başlayıp, evlerde ecza balkonları oluşturabiliriz. Ben melissa ve aloe vera ile şifalı bitki yetiştirmeye başladım bile. Başka bir yazımda onlardan da bahsedeceğim. İşte adaçayının şifa verdiği diğer rahatsızlıklar:

adaçayı illüstrasyonu

    Uyarı: Tansiyonu düşürebileceğinden, tansiyon hastaları dikkatle kullanmalılar. Eğer içtikten sonra rahatsız olursanız baş dönmesi, halsizliksiz gibi sizde de tansiyon problemi olduğunu gösterir. Emzirenlerde sütün kesilmesine, hamileler de ise çocuğun düşmesine neden olacağı için kullanılmamalıdır.

  1. Adaçayı kan durdurucu, yatıştırıcı, idrar söktürücü, balgam söktürücü, hafıza güçlendirici, ateş düşürücü özelliklere sahiptir.
  2. Saç renginizin koyulaşması ve kepek problemi için demlenmiş adaçayını saçınıza uygulayın. Adaçayını içerekte saçların beyazlamasını engelleyebilirsiniz.
  3. Adaçayını bitkisel diş macunu olarak kullanabilirsiniz. Dişleri temizler, beyazlatır, ağız antiseptiğidir.
  4. Adaçayını içerek ve gargara yaparak bademcik iltihabı, boğaz ağrısında kullanabilirsiniz.
  5. Adaçayını ağız yaraları, aftlarda, kanamalı dişetlerinde ve salya problemlerinde kullanabilirsiniz.
  6. Adaçayı ishali keser.
  7. Adaçayı midevi hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır. Hazmı zor yiyeceklere ekleyerek (mesela et gibi) kullanabilirsiniz.
  8. Kas güçsüzlüğünde, kemik ağrılarında, felç rahatsızlıklarında adaçayı yağını kullanabilirsiniz.
  9. Kaynar suya adaçayı yapraklarını ekleyip buharında durmak sinüzite ve akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
  10. Bitkisel fitoöstrojenler içerdiğinden adet söktürücüdür. Menopoz dönemindeki sıkıntılara; sıcak basması, uykusuzluk, gece terlemesi, baş dönmesi, baş ağrısı ve kalp çarpıntısına iyi gelir.
  11. Adaçayı bebeği anne sütünden keserken, anne sütünün azalmasını sağlamak için kullanılır.
  12. Adaçayının Alzaymır hastalığına iyi geldiği tespit edilmiştir.
  13. Tansiyon kaynaklı başağrılarında sıcak adaçayıyla başa kompres yapabilirsiniz. Aynı kompresi bağırsak problemi, kramplarda ve böcek ısırıklarında da uygulayabilirsiniz.
  14. Adaçayı yağı bazı yerlerde acı elma yağı diye de anılıyor. Bebeklerde gaz sancısı için kullanılır.
  15. Adaçayı doğal ter kesici ve deodoranttır. Adaçayı içilince terlemenin ve ter kokusunun azaldığı da bilinen bir gerçektir.

Kaynak: Holistic Herbalist

146 thoughts on “Burun Akıntısına Bitkisel Damla; Adaçayı

  1. Merhaba ben adacayi şırınga ile yaptım ama. Baya bi bagrindi bana :) tereyağı mi denesem acaba ?

  2. merhaba, benim ve oğlum da da burun akıntısı oluyor zaman zaman . ilk kreş senesi olduğu için sık hastalanıyor. bende oğluma serum fizyolojik sıvısını , şiringa ile veriyorum burna. ama adaçayını okuduktan sonra, adaçayını yapacağım. sorun oğlum 5 yaşında , her gün 5m lik şiringa ile sabah-akşam yapsam olur mu ? yoksa sadece akıntı ve tıkanık olduğu zaman mı yapmalıyım ?

    • Sürekli yapabilirsiniz. Garagarayı becerebiliyorsa onu da yapabilir. Mikroplardan korunmak için ben okula giden çocuklarıma hergün yaptırıyorum.

  3. merhaba saadet hanim
    5 aylik oglum var.dun kbb doktoruna gittigimizde beyaz akintisi oldugunu, bununla beraber kulaklarinin ve genzinin temiz oldugunu soyledi.iki gun kullanabilmemiz icin surup verdi eger ki gecmezse antibiyotik dedi.ancak antibiyotigi kullanmak istemiyoruz.adacayina da keskin oldugu icin burnuna mi zarar vereceksin dediler.bende tereddute dustum.bir zarari olmadigini yazmissiniz ama sizden tekrar duymak istedim.kullanirsam ne arayla ve ne kadar uygulamam gerekiyor.bir iki damla yeterli gelmicek anladigim kadariyla degil mi?
    tesekkur ederim simdiden.

    • Bir problem olmuyor. Oğlum 6 aylık, burnuna doğduğundan beri kullanıyorum. Küçük şırıngayla yarım yarım burun deliklerine verebilirsiniz. Komşularınıza burun damlalarının zararlarını sorun bakalım, burun deldiğini biliyorlar mı? Sabah akşam kullanabilirsiniz. İçirebilirsiniz de. Zaten içilen birşeyin burna damlatılmasında bir problem olmaz.

  4. Merhabalar Saadet Hn 4buçuk aylık Kızımın 2haftadır geçmeyen burun tıkanıklığı var serum fizyolojik kullandım ve burun aspiratörüyle çektim sürekli ama sonu yok hastalığa çevirmesinden korkuyorum ya Bronşit olursa nasıl anlarım emmesi gayet iyi açınca burnunu. Hafif hırıltı geliyo ama bunun burnundan geldiğini söylediler. Göğsüne inseydi farklı olur hemen anlarsın dediler bana bu konuda yardımcı olur musunuz anlayamıyorum hırıltı nerden geliyor. Adaçayı o duyunca hemen Yaptım uyguladım ve yazıyorum inşallah geçer yolculuk yapıcam malum domuz gribinden bi çok kişi hayatı kaybediyor. Korkuyorum açıkçası bana yazarsanız sevinirim peki Allah korusun Bronşit felan olursa ya da başlarsa ilaç vermeden nasıl iyileştiririm kızımı

    • Merhaba Nazile Hanım. Bu kadar korkmanıza gerek yok. Bronşit gibi iltihabi bir durum ateş, yoğun öksürük, huzursuzluk vb yapar. Belli ki sizin bebeğinizin burnunda hırıltısı. Bence bu korkuyla yaşamanıza gerek yok. Korkulan şey başa gelir çünkü. Siz çok güzel önleminizi almışsınız. Burnun açık tutulması rahatsızlığın ilerlemesini ve ateşlenmeyi engeller. Tabiki bronşitte de kullanılabilecek bitkiler mevcut. Zencefil, çam kozalağı bunların başında gelir. Her hastalığın bir çaresi var bundan şüpheniz olmasın. Domuz gribi bir efsaneden ibarettir. İnsanları aşıya zorlamak için yapılan bir manipülasyon, endişelenmeyin hiç. Ayrıca burun aspiratörü işi daha da sarpa sardırıyor. Size yeni son yazdığım bebeklerde burun tıkanıklığı doğal olarak nasıl giderilir yazımı okumanızı tavsiye ederim.

      • Teşekkürler saadet Hn beni çok rahatlatınız Evt yazınızı okudum en kısa zamanda uygulıcam inşaallah. sömestr da İstanbul’a ziyarete artık Gönül rahatlığıyla gidebilirim. Bebek 4 buçuk. 5 aylık olunca çevreden dikkat etmem konusunda tepkiler yağıyor haliyle endişeleniyorum çok Sağolun sizi takip ediicem

      • Nasılsınız saadet Hn bişey sormak isterim bebeğimin her iki böbreğinde bir iki tane kristal var bol su ve bir iki damla limon ve elma sirke si geçirir dediler sizce zararlımı bu kristaller multivitamin vermişti özeldeki doktor fazlamı geldi acaba o Yüzden mi sizce idrarında iltihapta yapıyorlar haliyle bebeğim iğne oldu bu Yüzden antibiyotik kullandık mecburen ne yapmalıydım acaba

  5. Merhaba benimde 6 aylik oglum var surekli geriye akitintisi oluyor kbb goturdum geniz akintisi oldugunu soyledi ve antibiyotik verdi ama hala burnundan hirilti geliyor yardimci olursaniz sevinirim

    • Geçmiş olsun Sevim Hanım. Benimde 5,5 aylık bir oğlum var. Ben bu gibi durumlarda çay kaşığı ucuyla halis köy tereyağını burun deliklerine bırakıyorum. Vücut sıcaklığıyla eriyor. Ve burnu çok güzel açılıyor. Hatta balgamı da varsa kusarak çıkarıyor. Çok kolay uygulanıyor. Adaçayını da çok kullandım. Ama ağlıyordu, zor oluyordu. Aspiratörler derseniz çığlık çığlığa kalıyor ve doğal florayı bozuyor, kurutuyor, hiç tavsiye etmem. Tereyağ çok kolay geldi bana, burnu güzel nemlendiriyor. Hapşurarakta mikroplarını atıyor. Hatta bu ara yeni bir yazımda bunu paylaşacaktım. Ondan önce siz sordunuz.

  6. Benimde bitmek bilmeyen geniz akıntım var.adaçayı gargarası yapıyorum.damlasını yaparken günlük hazırlamakmı gerekiyo.

    • Günlük hazırlanmasına gerek yok. Zaten bozulmuyor. Ben genellikle demlediğim adaçayından kalanları bir kavanozda biriktiririm. Oradan amber renkli şurup şişesine aktarıyorum. Çocuklarım hergün gargara yaparken kullanırlar. Ayrıca burun spreyi şişesine de ekliyorum aynısından. Allah şifalar versin.

  7. kizim yine atelendi mecburen doktr gittik atibiyot basladk bogaz iltabi atesi dusmuyo ada cayi birlikt kullansam olumu slm.

  8. Cevap verdiniz tesekurler ada cayini iki gundur kullaniyorum.Kac gun kulanmam gerekli damla olarak sabh aksm 1daml burn 2 tatli kasiğ iciriyorum diğer bilgiler icin Allah razı olsum.

    • Amin cümlemizden. Adaçayını min 1 hafta kullanın. Eğer hastalık iyileşmezsse, kronikleşmişse 21 gün kadar kullanın. Burna 1 damla yeterli olmaz. Bir burun deliğine bir küçük şırınga olacak şekilde bolca verin ki mukus iyice temizlensin, burun mikroplardan arınsın. Hatta bu işlemi ara ara tekrarlarsanız burundan hastalık yapıcı mikrop girişini engellemiş olursunuz. Ben şu an okula giden çocuklarıma adaçayını burna damla olarak ve gargara olarak kullanıyorum hastalanmamaları için.

  9. merhaba saadet hanim kizim 20 aylik 1yaşindan beri sik bogaz enfeksiyonuna bagli yüsek ateş en son yazin havel geçirdi .hasta oluca ilaclar aateşi düşürmüyo en son KBB dora gittik geniz etinin buyuk odugunu üç yaşidan önce amelyat yapilmayacni ilaclar ise yaramadi gece nefes alamiyo atesi cikacak cok korkuyorm.internet ada cayini arastirdim iki yasindan once verilmiyormus sizin yazinizi oku.Cok sevimdim ada cayi geniz etini kucultumu nasil kulanmam gerekiyor
    acil cevap Allah razı olsun.

    • Geniz etini adaçayının küçülttüğüne dair bir bilgim yok. ama mutlaka kullanın. Vücuda burun yoluyla giren mikropları engellemiş olursunuz. Burun açık olduğu için ateşlenmeyecektir de çocuğunuz. Hiçbir dert çaresiz değil çok şükür. Zaten adaçayını keşfettiğimizden beri bademcik hastalığını unuttuk evimizde. 6 yıldır boğazımız tırtıklandığında adaçayını kullanıyoruz. Ve bademcik rahatsızlığını unuttuk çok şükür. Ki çocukluğundan beri kronik bademcik hastası olan birisiyim. ayrıca adaçayı bağışıklığı çok güçlendiren bir bitki. Çocuklarım kolay kolay hasta olmuyor. Geniz etinin küçülmesi için de çocuğunuza hatmi çayı içirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca udihindiyi zeytinyağıyla karıştırıp burna damlatmak, burna çörekotu yağı damlatmak geniz etini küçültür. Bir de sülük tedavisi de burun etinin küçülmesinde çok etkilidir. Adaçayını demleyerek ağızdan ve burundan kullanabilirsiniz. Yavrunuza acil şifalar dilerim.

  10. Merhaba bende bu adaçayından damlayı arkadaşımdan duydum önce sonra gerçekten yapan varmı diye şöyle bi nete baktım var denedim bende gerçekten kesiyor akıntıyı :)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>