Burun Akıntısına Bitkisel Damla; Adaçayı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Benim için tüm bitkiler bir yana adaçayı bir yana. Adaçayını yaklaşık 3 senedir kullanıyoruz, hayatımızı değiştirdi. En güçlü bitkisel antibiyotik olan adaçayını kullanmaya başladıktan sonra, sentetik antibiyotiklerden kurtulduk. Büyük oğlum Ömer’in içtiği antibiyotiklerin haddi hesabı yoktur. Ama ikizler ve Eyüp hiç antibiyotik içmediler, adaçayının sayesinde. Adaçayının öksürüğe iyi geldiğini anlatmak için bir yazı yazmıştım. Ancak bu yazımda adaçayının burun akıntısındaki mucizevi etkisinden bahsetmek istiyorum.

Yabancılarda 13. yüzyıldan kalma bir atasözü vardır: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye ne gerek var ölmeye”. Anlaşılan adaçayının şifası 100 yıllardır bilinen birşey. Bizimki amerika’nın yeniden keşfedilmesi. Taş toprak şifa kaynıyor. O kadar şaşılacak birşey ki. Hele kaldırım taşların arasından fışkıran bitkileri görünce birkez daha Allah’ın rahmetini düşünüyorum. “Al beni ye ben sana şifayım” dercesine, başlarını çıkarmışlar taşların içinden; sinirli otlar, kara hindibalar. Bizlere şifa olacak şeyler halı gibi ayaklarımızın altına serilmiş, biz ise yüz çevirmişiz ne acı. Daha öncede söylediğim gibi; “insana en şifalı olacak ot evinin kenarında bitendir”, der eskiler. Bu konularda o kadar doluyum ki kitaplar almaz anlatacaklarımı. Ben bu sözü duyduğumdan beri evimin bulunduğu sitenin içerisindeki bitkileri incelemeye başladım. Ve ismini bile bilmediğim bitkileri eve getirip, okuduğum bilgilerden ve internetten isimlerini öğrenip, ardından kullanmaya başladığım bitkiler var. Mucize gibi birşey bu. Mesela ebegümecini, melissayı, sarı kantaronu ve yabani rokayı ben bu şekilde öğrendim. Siz birşeyi yeterki merak edin, öğrenmeyi çok isteyin, bu dua yerine geçiyor ve mutlaka bir kapı açılıyor.

Dediğim gibi o kadar doluyum ki ve şu yazıyı bile yazarken o kadar heyecanlıyım ki, keşke bitkilerle ilgili bu heyecanımı size aktarabilsem. Neyse artık adaçayını anlatmalıyım. Adaçayını demleyip içerek 3 senedir kullanıyoruz. Bu senede adaçayını çocuklarda burun damlası olarak kullanmaya başladım. Sonuç gerçekten çok şaşırtıcı. Nice yapay burun damla ve dekonjestanlarına taş çıkaratacak şekilde. Zaten bu damlalar damarları büzüştürerek burnun akmamasını sağladığı için oldukça zararlı. Oysa içerdeki mikrobun dışarı rahatça akması gerekiyor. Bildiğimiz gibi burun akıntısı hastalıkların ilk ve en basit belirtisidir. Bu tedavi edilmezse öksürüğe ve kulak ağrısına dönüşebiliyor. İkizler de en ufak bir soğuk alsalar hemen burunları akmaya başlar. 2 güne de akıntı içeri akmaya başlar ve gece nöbet şeklinde öksürürler. Ben ikizlerimi örnek veriyorum tabi her çocukta böyle oluyor. Neyse gene bu şekilde öksürdükleri gecenin ertesi günü demlediğim adaçayından 1-2 şırınga kadar burunlarına döktüm. Peki ertesi gece ne mi oldu dersiniz; sabaha kadar onlara ve bana rahat bir uyku tabiki. Böyle birkaç gün devam edince burun akıntısı geçiyor. İltihap içerde kalmadığı için ateşinde önüne geçilmiş oluyor. Kim demiş bitkilerin geç tesir ettiğini. Ben o kadar mucizelerine şahit oldum ki. Gene bu ara bende atağa geçen huzursuz bacak sendromunda da bitkilerle rahatladım. Fakat bu bitkileri başka bir yazımda anlatmak istiyorum.

İşte böyle adaçayı burun salgılarını düzenlediği için çok şifalı bir bitki. Zaten çevremdeki birçok kişiye tavsiye ede ede onları da kendim gibi adaçaycı yaptım. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı adaçayı ekleyip 10 dakika demleyin. 100g adaçayı en az 1-2 ay gidiyor. Dağlardaki şifaları keşfedersek hem biz sentetik ilaçların zararlı etkilerinden kurtuluruz hem de ülke dışarıya para akıtmaktan kurtulur. Hatta şifalı bitkileri yetiştirmeye başlayıp, evlerde ecza balkonları oluşturabiliriz. Ben melissa ve aloe vera ile şifalı bitki yetiştirmeye başladım bile. Başka bir yazımda onlardan da bahsedeceğim. İşte adaçayının şifa verdiği diğer rahatsızlıklar:

adaçayı illüstrasyonu

    Uyarı: Tansiyonu düşürebileceğinden, tansiyon hastaları dikkatle kullanmalılar. Eğer içtikten sonra rahatsız olursanız baş dönmesi, halsizliksiz gibi sizde de tansiyon problemi olduğunu gösterir. Emzirenlerde sütün kesilmesine, hamileler de ise çocuğun düşmesine neden olacağı için kullanılmamalıdır.

  1. Adaçayı kan durdurucu, yatıştırıcı, idrar söktürücü, balgam söktürücü, hafıza güçlendirici, ateş düşürücü özelliklere sahiptir.
  2. Saç renginizin koyulaşması ve kepek problemi için demlenmiş adaçayını saçınıza uygulayın. Adaçayını içerekte saçların beyazlamasını engelleyebilirsiniz.
  3. Adaçayını bitkisel diş macunu olarak kullanabilirsiniz. Dişleri temizler, beyazlatır, ağız antiseptiğidir.
  4. Adaçayını içerek ve gargara yaparak bademcik iltihabı, boğaz ağrısında kullanabilirsiniz.
  5. Adaçayını ağız yaraları, aftlarda, kanamalı dişetlerinde ve salya problemlerinde kullanabilirsiniz.
  6. Adaçayı ishali keser.
  7. Adaçayı midevi hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır. Hazmı zor yiyeceklere ekleyerek (mesela et gibi) kullanabilirsiniz.
  8. Kas güçsüzlüğünde, kemik ağrılarında, felç rahatsızlıklarında adaçayı yağını kullanabilirsiniz.
  9. Kaynar suya adaçayı yapraklarını ekleyip buharında durmak sinüzite ve akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
  10. Bitkisel fitoöstrojenler içerdiğinden adet söktürücüdür. Menopoz dönemindeki sıkıntılara; sıcak basması, uykusuzluk, gece terlemesi, baş dönmesi, baş ağrısı ve kalp çarpıntısına iyi gelir.
  11. Adaçayı bebeği anne sütünden keserken, anne sütünün azalmasını sağlamak için kullanılır.
  12. Adaçayının Alzaymır hastalığına iyi geldiği tespit edilmiştir.
  13. Tansiyon kaynaklı başağrılarında sıcak adaçayıyla başa kompres yapabilirsiniz. Aynı kompresi bağırsak problemi, kramplarda ve böcek ısırıklarında da uygulayabilirsiniz.
  14. Adaçayı yağı bazı yerlerde acı elma yağı diye de anılıyor. Bebeklerde gaz sancısı için kullanılır.
  15. Adaçayı doğal ter kesici ve deodoranttır. Adaçayı içilince terlemenin ve ter kokusunun azaldığı da bilinen bir gerçektir.

Kaynak: Holistic Herbalist

146 thoughts on “Burun Akıntısına Bitkisel Damla; Adaçayı

  1. Merhaba 4bucuk aylik oglum var ve bir haftadır burun akıntısı var huzursuz olup emmek istemiyor :( dr sprey verdi kulandim ama işe yaramadı serum fizyolojik yapiyorum pekk etki etmiyor geniz akinkisi oluyor ve oksuruyo… yazınızı okudum zararsız ve etkilimi :) yorumlari okudum ama birkez daha sizden duymak isterim… ilginize simdiden tesekkurler

  2. Merhaba Saadet Hanım

    Sitenizi oğlumun ve kızımın sürekli tekrarlayan burun akıntısına çare ararken buldum ve bulduğuma ne kadar sevindim tarif edemem.

    Oğlum 23 aylık. bebekliğinden beri biri bitip, diğeri başlayan, bronşitimiz var.
    nebulizatör ilaçlarınin biri bitiyor, diğeri alınıyordu eve, ta ki internette bir doktorla karşılaşıncaya kadar, dr.un bronşite tavsiye ettiği tek şey ballı limon .. buzdolabımızda duran bu 2 nimetin kıymetini bilmeden, koşa koşa çocuğumuzu daha fazla hasta eden ilaçlara paralar dökmüşüz, ne yazık. Rabbim böyle dr.ların sayısını artırsın, her hastalıkta elimize antibiyotik tutuşturan dr.lar onlardan biraz ilham alsın inşaAllah.

    o dr. sayesinde çok şükür artık açtık gözümüzü, araştırıyoruz.
    ufak tefek hastalıklarda dr.lara koşturmadan önce, bitkilerle iyileşmenin çözümlerini arıyoruz.

    geriye tek kalan şey burun akıntımız, onuda Allah’ın izniyle sizin vesilenizle, atlatacağımıza inanıyorum.

    biraz uzun yazdım, kusuruma bakmayın :)
    bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
    Selamlar.

  3. Merhaba ada çayını hazirmi yoksa aktarlardanmi almak daha iyi hazirida aynı etkiyi yaparmi

    • Adaçayının hazırı derken sanırım sallama çayları kastediyorsunuz. Sallama poşetlerde, suda erimemelerinin sağlanması için tehlikeli kimyasallar eklenir. Ayrıca ışınlama vb gibi işlemler uygulanır ki bu da çok zararlı bir işlemdir. O yüzden güvendiğiniz aktarlardan açık olarak almanızı tavsiye ederim. Hatta köyünüzde kasabanızda toplayan birileri varsa onlar en güveniliridir. Tabi burda doğru adaçayının toplanması oldukça önemlidir.

  4. Merhaba Saadet Hanım,

    İnternette geniz akıntısına çare ararken rastladım yazınıza. Benzer şekilde Saraçoğlu hocadan gargara tavsiyelerine rastlamıştım ama burun damlası kullanımını ilk defa yazınızda gördüm.

    Bu kış geniz akıntısından ne çektik anlatamam. Kendim 2 aydan fazla sürekli öksürdüm. Akıntı oldukça sanki boğazımı zımpara yapıyorlar gibi geliyor. Geceleri öksürük nöbetleri ile uyanıyorum. İşyerini götüremez oldum. Derken bi şekilde geçti. Ama çocuklar başladı. Yaşları 3 ve 11. Onlar da yaklaşık 1.5 aydır öksürüyorlar. Geçtiğimiz hafta ben de yeniden başladı. Ne yapacağımı şaşırdım. İnternette aranırken yazınıza rastladım.

    Damla olayını okuyunca ben farklı br uygulama yaptım. Eczanelerde sinüsleri yıkamak için bir plastik aparat satılıyor. Adaçayını demledim. İçme suyu ile ılıştırdım. Bu aparata koyup iki burun deliğine de, diğerinden akıncaya kadar sıktım. Yarım saat sonra bir daha.

    İlk izlenimler gayet başarılı. Geniz akıntısının kıvamı seyreldi ve miktarı azaldı. gargarayı da uyguladım. Bugün elhamdülillah rahatladım biraz. Akşama çocuklara da uygulamayı düşünüyorum. İnşallah şu bitmeyen öksürüklerine Allah’ın izni ile çare olur.

    Teşekkürler…

    • Merhaba Hikmet Bey. Adaçayını burun damlası olarak kullanmayı kendim keşfettim. Adaçayının ağız ve burun sıvılarını dengeleyici özelliğini siz de kullandıkça göreceksiniz. Yalnı burada doğru adaçayını kullanmak sonuç alma açısından önemli. Bazıları adaçayı yerine farklı bitkiler dağ çayı ya da yayla çayı gibi isimleri olan Sideritis ve Stachys gibi türleri kullanıyor ve aynı güçlü etkiyi elde edemiyor. Bazı hastalardan bu şekilde duyumlar aldım. O yüzden bitkilerin resimlerini de paylaşmaya dikkat ediyorum yazılarımda. Rengi grimsi ve tüylü aktarlarda kolayca ve çok ucuza bulunabilecek bir bitki. Yaptığınız uygulamayı bizlerle paylaştığınızdan dolayı teşekkür ederim. Eminim pekçok faydalanacak kimse olacaktır. Dediğim gibi 5 yıldır yani adaçayını tanıdığım günden beri bizim ailemizin antibiyotiği adaçayı. Umarım sizin yavrularınız da kısa zamanda iyileşir, benim oğlum gibi aylarca antibiyotik bombardımanına maruz kalmazlar. Minimum 1 hafta 10 gün şeklinde aynı antibiyotik gibi kür şeklinde uygulamaya dikkat edin. Yavrularınıza acil şifalar.

  5. Yazınızı okudum çok begendim iki gündür uyguluyorum iki kızım var biri 4 yaşında diğeri 15 aylık 5 aydır öksürük ve burun akıntısı biz mahvetti antibiyotik icirmektn daha mideniz bulandı inşallah bu ada çayı iyi sonuç verir mutlaka size yazi cam sonucu şimdiden çok teşekkür ederim

  6. Merhaba saadet hanim.Kizim 7 aylik, geniz akıntısına bagli öksürügu var.Sabaha kkadar uyumadi.Adaçayini bizde kullanabilirmiyiz? Teşekkürler…

  7. 30 yaşındayım senelerdir cektiğim geniz yanmaları geniz doluluğu
    için adaçayını
    elimizle genizlere doğru bolca ceksek
    yada yataraak başımız arkaya vererek kolanya şişesi gibi burun dolana kadar damlatıp 20saniye beklesek
    nasıl yapalım
    fazlası zararı olurmu günde kac kez kac gün boyunca

    • Nasıl tercih ederseniz o şekilde kullanabilirsiniz. Yeterki birkere kullanıp bırakmayın, bir müddet düzenli kullanın. Fazlasının bir zararı yok. Zaten burna bolca tatbik edilmeli ki genizleri boşaltabilsin. Sabah akşam min 1 hafta kullanın. Hastalığınız şiddetliyse süreyi dahada uzatabilirsiniz.

      • gargara yada buruna tatbik edeceğimiz adacağı devamlı yeni demlenmiş taze cayıylamı yapılır yoksa 1 kere demlenir mesela 1 hafta kullanılırmı bir sorun bakteri oluşurmu acaba bekleme sırasında

  8. selam alerjik olarak gribim var bunada faydası olurmu bilgileriniz için teşekkürler.

    • Olabilir ancak alerjik konularda hacamat çok başarıldır. Öncelikle vücudunuzda birikmiş toksinlerden hacammatla arınmalısınız.

  9. merhaba saadet hanım. bendede huzursuz bacak sendromu var.bu konuda yardımcı olmanız beni ve bacağımı huzura kavuşturacaktır.saygılarımla.

  10. Adaçayını damla olarak kullanırken, çocuk hangi pozisyonda olmalı, yatmalı mı, yoksa ayakta dik mi durmalı veya eğilmeli mi?
    Yatarak verilmeli ise genzine kaçmaz mı? Lütfen acele cevap, nasıl vermem gerektiğine karar veremedim.

    • Ben yatarken de dik durumdayken de damlatıyorum. Genizlerine kaçmıyor.

      • Merhaba Saadet Hanim sayeniz de 6 aylık oğlumun öksürüğünü atlattık.iki gündür bütün akıntısı var inanılmaz şekilde alıyor adacayını kullandıktan sonra.adacayi sayesinde bütün tikanikliginida atlaticaz inşallah çok teşekkür ederim bilgileriniz için

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>