Damat bohçası için her tarafı dantelle bezenmiş sepetli havlu kenarları. Herşeyin en güzeli çeyize saklanır. El değmemiş, göz nuru güzellikler. Aslında havlunun üstünü bezeyince yüzü silecek yer kalmıyor. Ama biz Türkler çeyizlik şeyleri bol bol süslemeyi çok seviyoruz. Bu adet yabancılarda pek yok mesela. Onlar havluları pek süslemiyorlar. Birtek Brezilya-Portekizliler biraz ilgili bu konuyla. Hatırlarsanız onların yaptığı aplikeli havlulardan örnekler de vermiştim bakınız; aplikeli havlu kenarları. Dantel olarak ördükleri de bizimkilerin yanında çok basit yapılabilecek şeyler. Biz ne yaparız; önce kocaman kocaman danteller öreriz havlulara. Olmadı simli iplikle geçeriz kenarlarını. Yetmez pul, boncuk işleriz, onu da beğenmeyip fiyonklar bağlarız boş kalan yerlere:) Ne yapalım işte biz böyleyiz, süsü bile süsleye süsleye bir hal oluruz:) Bu kadar söylenecek şeyi nerden bulduğuma inanın ben de şaşıyorum:)
İlk sepetli örneğimiz muhteşem bir örnek. Önceleri boş yapılan sepetler artık dantel çiçeklerle süslenmeye başlandı. Çok ta enfes oldu. Bu sepetli havlu kenarı için tam 18 adet motif örülmüş. Sepet kısmı bildiğimiz direk üstülerle arttırılarak örülmüş. simli ip, simli kurdele ve incilerle de tamamlanmış.
İkinci örneğimizin uç kısmındaki dantelinin iki modeli de sitede mevcut. Biri file havlu kenarı‘nda, bir diğerini ise bohçalık dantel havlu kenarı isimli yazımda üçgen olarak havluya uygulanışını görebilirsiniz. File dantelin üzeirne örülen çiçeklerden 3 tane de sepetin içi için örülmüş. Bu örneklerden şunu anlıyoruz ki beyaz ip, simli ip, kurdele ve inciler biraraya geldi mi çok şahane danteller ortaya çıkabiliyor.