Evde Doğal Üzüm Sirkesi Yapımı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Hatırlarsanız ocak ayından beri elma sirkesi yapmış ve doğal elma sirkesi yapımını sizlerle paylaşmıştım. Şimdi artık üzüm mevsimi geldi. Ben de üzüm sirkesi yapmaya başladım. Üzüm çok şifalı bir meyve. Tabi ki sirkesi de şifalıdır. Birçok hastalığın tedavisinde üzüm ilk sırada yer alıyor. Gerçekten çok şaşırtıcı. Günlük belli miktar üzüm yiyerek birçok hastalığınıza şifa bulabilirsiniz. Hatta siyah üzüm suyuyla birçok kanserli hasta hastalığını atlatmış durumda. Tıbbi olarak şifahi amaçla kullanılan üzüm çeşidinin ismi “sultaniye üzümü” denen bir türdür. Bunu Prof. Dr. Turhan Baytop Hoca’nın kitabından öğrenmiştim. Sirkenizi de bu üzümden mayalarsanız çok daha şifalı bir sirke elde edebilirsiniz.

Üzüm çok şifalı gıdalardan. Yaşını bulamadığınız zaman, kuru üzüm yiyebilirsiniz. Yalnız kuru üzümlerin doğal kurutulmuş olmaları gerekiyor. Marketlerde satılan kuru gıdalar paketlere konulurken ilaçlanıyor. Kuru üzüm, kurutulurken renginin koyulaşmaması, daha çabuk kuruması, böceklerin yanaşmaması, uzun süre dayanması ve fazla su tutması için kükürtle ya da farklı kimyasallarla işlem görüyor. Kükürt ise insan sağlığı açısından endişe verici. Ayrıca yapılan çalışmalarda kükürtün astım atakları, mide problemleri, alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu ortaya konmuştur. Kükürt hava kirliliğine yol açar ve bu havanın solunması durumunda insan sağlığına çok zararlıdır. Aynı zamanda kükürtleme işleminin yapılması üzümde vitamin kaybına neden oluyor. Bu da bir diğer olumsuzluk. En iyisi doğal kurutulmuş üzümler tercih edilmeli. Bu şekilde işlem geçirmiş kuru üzümden şifa değil zarar görülür. Tüketimin artması için sayfalarca kuru üzümün yararları anlatılır. Ama bu olumsuzlukları kimse ifade etmiyor nedense. Aynı zamanda tahminimce üzümlerin birbirlerine yapışmaması için ayçiçek yağı da katılıyor kuru üzüme. Hatta kuru üzümü suya attıysanız farketmişsinizdir yağlı bir tabaka oluşur. Kuru üzümle birlikte gdo’lu ayçiçek yağı tüketmekte çok acı. Aynı zamande ayçiçek yağı kalp hastalığı ve obeziteyi tetikliyor. Üzümle ilgili söylenebilecek daha pek çok şey var. Üzüm için başka bir yazı yazmayı planlıyorum. Gelelim üzüm sirkesinin yapımına.

Üzüm sirkesi yapılırken yine üzümlerin çürük kısımlarını ve saplarını kullanabilirsiniz. Çekirdekli olması siyah ya da beyaz olması farketmez.
10 gün sonra doğal üzüm sirkesinin üstten görünüşü, sirke anası

  1. Bir kavanoza üzümlerin yemediğiniz kısımlarını, çürüklerini ve saplarını koyun.1 kısım çürük üzüm ve sapı için 3 kısım su ilave edin. Yani şunu demek istiyorum. Üzümlerin 3 katı kadar su ilave edin. Sonradan elinize yine üzüm geçerse, aynı oranda su ve üzüm ilave edebilirsiniz.
  2. Kavanozun ağzını tülbentle kapatın ki hem hava alsın hem de içerisine sinek kaçmasın. Ara ara karıştırın. Bu zaman zarfında sirkenin üzerinde sağdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabaka küf değildir. Bu tabaka sirkeyi oluşturan bakterilerin artıklarıdır. Yani sirke anası denen oluşumdur. Bunun için endişelenmeyin. Bu doğal gidişattır. Bu şekilde sirkeyi 10-15 gün kadar bekletin. Üzümler ve sapları iyice yumuşasın.
  3. 10 gün sonra doğal üzüm sirkesi

  4. 10-15 gün sonra ince bir süzgeçten sirkenizi süzün. Üzüm cüruflarını iyice sıkarak, üzümün şifalı suyunun suya geçmesini sağlayın. Kupkuru kalsın. Çöpe atın ya da toprağa karıştırın.
  5. Kalan sulu kısma ufak bir ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar kalın tuz ekleyin. Tuzun şaraplaşmayı engellediğini söylemişti kayınvalidem. Kavanozun kapağını kapatıp 40 gün dinlendirin. Tabi sirke ne kadar eski olursa o kadar kıymetli olur.

İşte hepsi bu. Ben de elma sirkesiyle başladım, yaklaşık 1 senedir yapıyorum, bırakamadım, çok zevkli yapması hem de çok kolay. Bu yaz domates salçası yapmak için uğraşırken sirkeye rahmet okudum yani o kadar kolay sirke yapımı. Yeterince detayıyla anlatmaya çalıştım. Yine takıldığınız biryer olursa ben burdayım, yorumlarda soru sorabilirsiniz. Aşağıda yabancı sitelerden araştırıp bulduğum üzüm sirkesinin şifalarını öğrenebilirsiniz. Eğer sağlığınız için üzüm sirkesini kullanacaksanız mutlaka ev yapımı olmalı. Hazır sirkeler bu iş için uygun değil. Ev yapımı sirkeler hem doğal hem de hazır sirkelere göre çok daha yumuşak oluyor.

  • Üzüm sirkesi ve suyu karıştırıp içerseniz uykusuzluk ve yorgunluk için birebirdir.
  • Boğaz ağrısında üzüm sirkesiyle gargara yapın.
  • Ekmeği üzüm sirkesine batırın, nasırlarınıza ya da sertleşmiş deri üzerine uygulayın.
  • Başağrısı, astım ve çiller için üzüm sirkesini suda kaynatın ve buharına durun.
  • Üzüm sirkesini güneş yanığına sürün. İkinci derece yanıkları dahi iyileştirir.
  • Kaşınan yerlerinize ve çatlak derinize üzüm sirkesi sürün.
  • Bir bez parçasını üzüm sirkesine batırıp, midenizin üzerinde tutarsanız mide bulantısı ve kusmayı önler.
  • Sirkeye batırılmış bezi varislerinize uygulayın.
  • Kepekli ve mat saçlar için saçlarınızı çalkaladığınız suya biraz üzüm sirkesi ekleyin. Korkmayın sonradan saçınızda sirke kokusu kalmıyor.
  • Saç şekillendirici olarak sulandırılmış sirkeyi kullanabilirsiniz.
  • Üzüm sirkesi doğal iştah kesicidir. Vücuttaki safrayı baskılayarak iştahın kesilmesini sağlar.
  • Üzüm sirkesinin şeker ve kolestrol düşürücü özelliği vardır.
  • Üzüm sirkesi bakteri öldürücü etkisinden dolayı enfeksiyon hastalıklarında kullanılır.
  • Üzüm sirkesi bakteri öldürücü özelliğinden dolayı deodorant olarak kullanılabilir.
  • Üzüm sirkesi tümör oluşumunu engelleyicidir.
  • Kaynaklar: Food Mate, wikipedia

129 thoughts on “Evde Doğal Üzüm Sirkesi Yapımı

  1. merhaba sadet hanım bende sizin tarifinize uyarak yapmaya çalıştım benim sirke yapacağım miktar biraz fazla 150 200 litre arasında ortalama üzüm pekmezi yapmıştım ondan arta kalan posayı atmadım bu şekilde değerlendirmek istedim . şöyle anlatıyım üzüm posasısını büyük bir varile koyup tabi suyunuda ona göre ayarladım hergün üzerindeki posa aşağıya çöküncüye kadar karıştırdım daha sonra üzerindeki posa aşağıya çökünce karıştırma işlemini bıraktım bıraktıktan sonra üzerinde beyazımsı bir tabaka oluştu şuan yaklaşık olarak 45 gün oldu başlayalı tadına baktım sirke tadı ve kokusu var renk çok koyu değil açık renkli ama daha süzdürmedim sizden istediğim süzdürdükten sonra hangi işlemi yapmalıyım içine neler koymayalım tam sirke olması için kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

    • Mehmet bey şimdi yapmanız gereken en temel şey içine bir miktar turşu tuzu atmak o kadar. Nohut ve ekmek mayalanmayı hızlandırmak içindir. Elzem değildir. Ancak tuz şaraplaşmayı engellediğinden elzemdir.

  2. Mrb, bende nohut ve tuzu ilk bekleme aninda yani suzulmeden once koymustum.bugün biraz küf gibi koktu uzeri beyzlamisti jel gibi degildi ama cok asitli keskin karistirirken zor nefes aliyorum. Kuf gibi kokmasi normalmi?

  3. Merhabalar Saadet Hanım
    Tarifiniz üzerine üzümleri 15-20 gün sonra süzüp kaldırdım. Yaklaşık 40 gün oldu ve bekleme sürecindeydim. 1 hafta evveline kadar sirke kokuyordu ve pırıl pırıldı. Bu gün baktığımda üzeri süt kesiği gibi beyaz oluşumlarla dolmuş ve sirke kokusu kaybolmuş tuhaf kokuyordu. Bozulmuş olabilir mi?
    Merakla cevabınızı bekliyorum. Çok teşekkür ederim

    • Süt kesiği gibi gördüğünüz şeyler doğal bir süreç. Doğal sirkelerin içinde katkı maddesi olmadığı için üzerinde bu tip beyazlıklar oluşur, çünkü canlıdır bu sirke. Sirkeniz bundan sonra gittikçe daha da güzelleşecektir. Tadına bakın, sirkenizi sevin :)

      • Çok teşekkür ederim Saadet Hanım 😊 İlk denemem, merakla bekliyorum. Paylaşımlarınız için çok teşekkürler, çok faydalandım bilgilerinizden 😊

  4. Ümmühan says:

    İlk defa üzüm sirkesi yaptım . Üzümleri 30 gün beklettim süzdüm rengi aynı üzüm sirkesi fakat hiç ekşimedi tatlı . tutmadı mı acaba, Ziyan etmek istemiyorum

    • Biraz daha bekletin. Havalar soğuk olduğu için çürüme tam gerçekleşmemiş olabilir. Ya da daha sıcak biryerde bekletin.

  5. bilgileriniz için teşekkürler ben elma sirkesi yapmaya çalıştım kolay görünüyordu ancak nohut ve ekmek koymuştum sonrasında beyazladıkça ara karıştırdım.Ancak birde baktım üstü yeşil küflenmiş süzdüm.neyapabilirim bir zararı var mıdır teşekkürler

  6. Merhaba. Benim üzüm sirke denemem oldu mu bilmiyorum. Sirke süresi uzumleri süzdükten sonra 40 günü gecti. Baslangicta tuz da koymustum.ancak kokusu bira kokusu gibi.bizim sirke şarapa mi döndü acaba? Daha önce kayinvalidem salataya el yapımı sirke katmisti ve cok hoşuma gitmişti(Gerçi onun sirkesi birkac yıllıktı). Benim yaptığım sirke tadi onunkinden cok farkli ve ekşi. Ne yapmalıyım lütfen yardım edin. Bütün hevesim gitti.Birde sirkenin ekşiliğini azaltmak icin içine biraz su katsam olur mu?

    • Tuz eklediyseniz ve başlangıçta ağzı açık bir şekilde beklediyse şaraplaşma oluşmaz. Bunlar şaraplaşmayı engelleyen sirkenin olmazsa olmaz elzem kurallarıdır. Kurduğunuz üzüm çeşidi çok tatlıysa ya da içine bal pekmez ya da şeker attıysanız bunlarda daha keskin olmasını sağlar. Sirke tabi ne kadar beklerse o kadar güzelleşir. İçinize sinmediyse biraz daha su ilave ederek bir müddet daha bekleyin. İçine nohut ve ekmek attıysanız çıkarın ki daha da keskinleşmesiin.

      • “Başlangıçta ağzı açık” derken, yani 5 litrelik plastik su şisesinde koymustum ve ağzı açıktı. Yeterli olmadımi acaba? Agzi geniş bi kaba mi koysaydim? Yeterince hava almadı mı acaba?

        • Yok, hangi kabı kullanırsanız kullanın ağzının açık olması yeterli. Dar yada geniş olması önemli değil. Buradaki asıl mesele çıkan alkolün kabın içinde kalmayıp kaptan uzaklaştırılmasıdır hepsi bu.

  7. Merhaba, çok teşekkürler üzüm sirkesinde çok yardımınız dokundu. Yine bişey sorcam, mide kanserinde de kullanıla bilir mi? Bazı doktorlar bunu mide kanseri içinde çok iyi geleceğini söylüyorlar. Siz de bir anlatsanız, aydınlatsanız bizi rica ediyorum.

    • Maalesef Murat Bey bu konuda birşey söyleyemeyeceğim. Ancak sirke vücudu doğal dengesine getirmeye çalışır. Bakteri dengesini sağlar. Ev yapımı elma sirkesinin helikobakter piloriyi geçirdiğini biliyorum. Mide rahatsızlıkları hatta kanseri için ballı kudret narını tavsiye ederim.

  8. Kolay gelsin. Ben tarife göre sirkeyi kurdum.suzdukten sonra ekmek ve nohut ekledim. 40 güne yaklaştı tadı da gelmeye basladi. Ekmek ve nohutu tekrar süzsem sadece sirke suyu kalsa olur mu? Yoksa ekmek ve nohut hep içinde kalsın mı?

  9. Ayşe Betül says:

    Iyi gunler. Ben uzum sirkenizi denedim ama gunleri yanlis anlamisim tekrardz bakmadim. 15 gun sonra suzulup tuzlanmasi gerekiyormus ben 40 gun sonra suzdum. Tuzladim. Ve hep balkondaydi. Suzeli 10 gun oldu ve malum havakar soguk sirkede balkondaydi suan bakiyorum sadece curuk uzum kokusu ve tadi geliyo sirke tadi alamadim garip bisey oldu. Gec suzdugumdwn mi olmustur. Ne yapabilirim bayada var iki tane 4 kiloluk bidon.

  10. İyi günler merhaba. Ben dün süzdüm sirkeyi öncekinden daha küçük olan 3 lt lik plastik turşu bidonuna koyup ağzını kapatıp kilere dinlenmeye kaldırdım fakat havalar soğuk 3-4 ℃ ye kadar düşüyor sıcaklık
    Soğuk olursa birşey olur mu ? Bide 40-50 günden daha uzun süre dinlendirilirse bi sorun olmaz daha lezzetli olur sanırım

    • Soğuk olunca tepkimeler biraz daha yavaş ilerler ama genede ilerler. Şöyle düşünün; yazın gece oda sıcaklığında bırakılan yemek hemen çürümeye başlar. Çünkü bakteri faaliyetleri hızlıdır sıcaktan dolayı. Buna mukabil uzun müddet buzdolabında bekleyen yiyecekte çürür ama vakit alır. Sirkeyi 40 günden daha uzun süre bekletebilirsiniz. Ne kadar beklerse o kadar değerlenir sirke. 40 yıllık sirke hikayesini hepimiz biliriz.

      • Yalçın says:

        Merhaba ben yalçın bişey sorucam kuru üzümden oluyormu bu sirke nette bu konuyla ilgili açık bişey bulamadım da

        • Yapılabileceğini düşünüyorum. Çünkü içeriğindeki şeker oranı yüksek. Ancak üzümlerin kükürtle kurutulmamış olmasına dikkat edin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>