Evde Doğal Üzüm Sirkesi Yapımı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Hatırlarsanız ocak ayından beri elma sirkesi yapmış ve doğal elma sirkesi yapımını sizlerle paylaşmıştım. Şimdi artık üzüm mevsimi geldi. Ben de üzüm sirkesi yapmaya başladım. Üzüm çok şifalı bir meyve. Tabi ki sirkesi de şifalıdır. Birçok hastalığın tedavisinde üzüm ilk sırada yer alıyor. Gerçekten çok şaşırtıcı. Günlük belli miktar üzüm yiyerek birçok hastalığınıza şifa bulabilirsiniz. Hatta siyah üzüm suyuyla birçok kanserli hasta hastalığını atlatmış durumda. Tıbbi olarak şifahi amaçla kullanılan üzüm çeşidinin ismi “sultaniye üzümü” denen bir türdür. Bunu Prof. Dr. Turhan Baytop Hoca’nın kitabından öğrenmiştim. Sirkenizi de bu üzümden mayalarsanız çok daha şifalı bir sirke elde edebilirsiniz.

Üzüm çok şifalı gıdalardan. Yaşını bulamadığınız zaman, kuru üzüm yiyebilirsiniz. Yalnız kuru üzümlerin doğal kurutulmuş olmaları gerekiyor. Marketlerde satılan kuru gıdalar paketlere konulurken ilaçlanıyor. Kuru üzüm, kurutulurken renginin koyulaşmaması, daha çabuk kuruması, böceklerin yanaşmaması, uzun süre dayanması ve fazla su tutması için kükürtle ya da farklı kimyasallarla işlem görüyor. Kükürt ise insan sağlığı açısından endişe verici. Ayrıca yapılan çalışmalarda kükürtün astım atakları, mide problemleri, alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu ortaya konmuştur. Kükürt hava kirliliğine yol açar ve bu havanın solunması durumunda insan sağlığına çok zararlıdır. Aynı zamanda kükürtleme işleminin yapılması üzümde vitamin kaybına neden oluyor. Bu da bir diğer olumsuzluk. En iyisi doğal kurutulmuş üzümler tercih edilmeli. Bu şekilde işlem geçirmiş kuru üzümden şifa değil zarar görülür. Tüketimin artması için sayfalarca kuru üzümün yararları anlatılır. Ama bu olumsuzlukları kimse ifade etmiyor nedense. Aynı zamanda tahminimce üzümlerin birbirlerine yapışmaması için ayçiçek yağı da katılıyor kuru üzüme. Hatta kuru üzümü suya attıysanız farketmişsinizdir yağlı bir tabaka oluşur. Kuru üzümle birlikte gdo’lu ayçiçek yağı tüketmekte çok acı. Aynı zamande ayçiçek yağı kalp hastalığı ve obeziteyi tetikliyor. Üzümle ilgili söylenebilecek daha pek çok şey var. Üzüm için başka bir yazı yazmayı planlıyorum. Gelelim üzüm sirkesinin yapımına.

Üzüm sirkesi yapılırken yine üzümlerin çürük kısımlarını ve saplarını kullanabilirsiniz. Çekirdekli olması siyah ya da beyaz olması farketmez.
10 gün sonra doğal üzüm sirkesinin üstten görünüşü, sirke anası

  1. Bir kavanoza üzümlerin yemediğiniz kısımlarını, çürüklerini ve saplarını koyun.1 kısım çürük üzüm ve sapı için 3 kısım su ilave edin. Yani şunu demek istiyorum. Üzümlerin 3 katı kadar su ilave edin. Sonradan elinize yine üzüm geçerse, aynı oranda su ve üzüm ilave edebilirsiniz.
  2. Kavanozun ağzını tülbentle kapatın ki hem hava alsın hem de içerisine sinek kaçmasın. Ara ara karıştırın. Bu zaman zarfında sirkenin üzerinde sağdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabaka küf değildir. Bu tabaka sirkeyi oluşturan bakterilerin artıklarıdır. Yani sirke anası denen oluşumdur. Bunun için endişelenmeyin. Bu doğal gidişattır. Bu şekilde sirkeyi 10-15 gün kadar bekletin. Üzümler ve sapları iyice yumuşasın.
  3. 10 gün sonra doğal üzüm sirkesi

  4. 10-15 gün sonra ince bir süzgeçten sirkenizi süzün. Üzüm cüruflarını iyice sıkarak, üzümün şifalı suyunun suya geçmesini sağlayın. Kupkuru kalsın. Çöpe atın ya da toprağa karıştırın.
  5. Kalan sulu kısma ufak bir ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar kalın tuz ekleyin. Tuzun şaraplaşmayı engellediğini söylemişti kayınvalidem. Kavanozun kapağını kapatıp 40 gün dinlendirin. Tabi sirke ne kadar eski olursa o kadar kıymetli olur.

İşte hepsi bu. Ben de elma sirkesiyle başladım, yaklaşık 1 senedir yapıyorum, bırakamadım, çok zevkli yapması hem de çok kolay. Bu yaz domates salçası yapmak için uğraşırken sirkeye rahmet okudum yani o kadar kolay sirke yapımı. Yeterince detayıyla anlatmaya çalıştım. Yine takıldığınız biryer olursa ben burdayım, yorumlarda soru sorabilirsiniz. Aşağıda yabancı sitelerden araştırıp bulduğum üzüm sirkesinin şifalarını öğrenebilirsiniz. Eğer sağlığınız için üzüm sirkesini kullanacaksanız mutlaka ev yapımı olmalı. Hazır sirkeler bu iş için uygun değil. Ev yapımı sirkeler hem doğal hem de hazır sirkelere göre çok daha yumuşak oluyor.

  • Üzüm sirkesi ve suyu karıştırıp içerseniz uykusuzluk ve yorgunluk için birebirdir.
  • Boğaz ağrısında üzüm sirkesiyle gargara yapın.
  • Ekmeği üzüm sirkesine batırın, nasırlarınıza ya da sertleşmiş deri üzerine uygulayın.
  • Başağrısı, astım ve çiller için üzüm sirkesini suda kaynatın ve buharına durun.
  • Üzüm sirkesini güneş yanığına sürün. İkinci derece yanıkları dahi iyileştirir.
  • Kaşınan yerlerinize ve çatlak derinize üzüm sirkesi sürün.
  • Bir bez parçasını üzüm sirkesine batırıp, midenizin üzerinde tutarsanız mide bulantısı ve kusmayı önler.
  • Sirkeye batırılmış bezi varislerinize uygulayın.
  • Kepekli ve mat saçlar için saçlarınızı çalkaladığınız suya biraz üzüm sirkesi ekleyin. Korkmayın sonradan saçınızda sirke kokusu kalmıyor.
  • Saç şekillendirici olarak sulandırılmış sirkeyi kullanabilirsiniz.
  • Üzüm sirkesi doğal iştah kesicidir. Vücuttaki safrayı baskılayarak iştahın kesilmesini sağlar.
  • Üzüm sirkesinin şeker ve kolestrol düşürücü özelliği vardır.
  • Üzüm sirkesi bakteri öldürücü etkisinden dolayı enfeksiyon hastalıklarında kullanılır.
  • Üzüm sirkesi bakteri öldürücü özelliğinden dolayı deodorant olarak kullanılabilir.
  • Üzüm sirkesi tümör oluşumunu engelleyicidir.
  • Kaynaklar: Food Mate, wikipedia

129 thoughts on “Evde Doğal Üzüm Sirkesi Yapımı

  1. Merhabalar. Tarifinize göre bende denemek istedim bugün 15 günü geçti uzumler dibe çöküp tortulasmis ama sirke anası dediğiniz şey oluşmadı bende küçük küçük ayranda hani yoğurt parçacıkları olur ya onun gibi bişey ler vardı belirgin şekilde birşey olmadı
    Suzmeli miyim artık anlamadım niye oluşmadı bende

  2. Bende denemek istedim ve tarifinizdeki gibi yaptım 3-4 gün oluyor suyu biraz bulaniklasti uzumleri evdeki arta kalan ezilmiş uzumlerden fakat koku olarak üzüm kokuyor daha üzerinde beyazlık falan suda bi değişiklik yok değişim ne zaman başlar acaba Saadet hanım acaba sıcaklığın etkisi varmı çünkü kavanoza elimi daldırıp üzümleri karıştırken suyunun soğuk olduğunu fark ettim malum bide kış ayindayiz bazı sitelerde nohut ve bulguru önceden atıyorlarmış mayalanmasi için sirkenin tadında bunun etkisi varmı sizce yani asitlik derecesi gibi

    • Üzerinin beyazlaşması zaman ister. Çünkü bakteri faaliyetlerinin artıklarıdır beyazlık. Hemen oluşmaz. En az 2 hafta kadar beklemek gerekir havalar soğuk olduğundan. Sıcaklık etkilidir. Yaz aylarında daha hızlı sirkeleşme olur. Sıcaklık tepkimelerin hızlı olmasını sağlar. Nohut ve bulgur sirkenin mayalanmasını hızlandırmak içindir. Elzem değildir. Eklenmese de sirkeleşme olur.

      • Peki önceden koyanlar varmış nohutu falan burda amaç nedir yani sizin tarifinizde sonradan koyuyoruz ya önce mayalanmasi veya bizim yaptığımız gibi sonradan ekleyip mayalanmasi neyi değiştiriyor acaba merak ettim

        • Sirke yapımı geleneksel olarak yapılageldiği için ufak tefek farklılıklar olabiliyor. Tariflerden biri sizi sonuca ulaştıracaktır. Nohutun önce ya da sonra konmasının neyi değiştirdiğini inanın ben de bilmiyorum.

  3. Merhabalar
    Ben üzümleri plastik 5 lt turşu bidonuna koyarken üzümleri elimle fazla ovmadan suyun altında bir iki kere yıkayıp bi saat kadar tepside tezgah üzerinde havalandirmistim
    Sonrasında bidona koyarken elimle biraz ezmistim yani her üzümü patlattim
    Suyu ekleyince bunlar patlattigim için dibe çöküyor fermentasyon başlar mi acaba dün akşam yaptım bugün karıştırdım pek bi değişiklik görmedim gibi sanki üzümleri de bu sabah çıkarıp biraz daha havalandirip geri içine koycam biraz bakteri uresin diye ?

    • Merhaba Emre Bey. Üzümleri havalandırmanıza gerek yok. Önemli olan kavanozun hava alması. Kapağının tülbentle örtülmesi. Bir günde bir fark göremezsiniz. Dibe çökmelerinden endişeliyseniz hergün karıştırın.

      • Kavanoz ağzı geniş ve tulbentle örtülü hergun karıştırıyorum tulbent içine sinek ve toz girmemesi için değil mi tek katlı olsa yeterli sanırım
        Bide ben bidonu mutfağa koydum mutfak soğuk olursa sıkıntı olur mu

        • Tek kat yeterli. Tozlanmaması için örtülüyor. Oda sıcaklığında olması yeterli. Sıcaklık tepkimeyi hızlandırır tabiki.

        • Sıcaklık tepkimeyi hızlandırır oda sıcaklığı iyi demissiniz peki dediginize göre kavanoz mutfakta biraz soğuk olsa da sadece sirkelesme süresi uzar değilmi yani 20 gün değilde benim baz almam gereken süre sirke anasının oluşması ve uzumlerin dibe çökmüş olması ( patlatdigimiçin uzumler genelde dipte )
          yani dediğim gibi soğuk olursada sirkelesme süresi uzar birşey olmaz demi sirke olur yinede ?
          Oda sıcaklığı 16-24 arası falan sanırım
          Cins bi soru olacak ama insanın usumedigi ortam uygun mudur sizce :)

          • Evet Emre Bey sirke soğukta da olur. Oda sıcaklığı 18 derecedir. Üşünmeyen bir sıcaklık yeterli olacaktır tabiki.

  4. Merhabalar;tarifinize göre sirkemizi yaptık. Sirkeyi süzdükten sonra yaklaşık 20 gün bekledik üzerinde süt kaymağına benzeyen bir tabaka oluştu ki galiba bu sirke anası1. Sorum şişeleyip mi bekleyelim? 2.sorum bu süreçten sonra karıştıralım mı?

  5. merhabalar saadet hanım.ben üzümü ezdim kovada beklettim 15-20 gün kadar.sinek vardı kabardı,kavanoza süzdüm ama ben içine nohut yada başka birşey atmadım.kendiliğinden ebelenir zannediyordum.şimdi nohut ekmek içi ve tuz koysam olurmu.saygılar.

    • Merhabalar. Nohut ve ekmek içi koymadan da yapabilirsiniz. Onlar hızlandırma amaçlı ekleniyor. Ancak şaraplaşmasını önlemek için tuzu mutlaka ilave etmelisiniz.

  6. Uzumleri suzdukten sonra tuz atip agzi kapakla kapatinca cam sise patlamazmi…

  7. Verdiğiniz değerli bilgi için teşekkür ederim.
    Şirkeyi fıçıda kurdum. İlk suzmeden sonra tekrar nohut&ekmek içi &Tuz koyarak fıçıda saklayabilirmiyim.Bunun süresi ne olmali.
    Ben şirkeyi bugün kurdum.Biraz önce kontrol ettiğinde fıçı nin ağzına kadar kabarmisti.Daha fazla kabarık tasar mi?
    Sevgiler; Umit

  8. sirkeyi süzdük.içine nohut ve ekmek attık.tuz atmayı unuttuk.10 gün geçti şimdi atsak olur mu? yoksa şaraplaştı mı?

    • Kapağı kapattıktan sonra tuzu eklemeniz gerekirdi. Tuzu şimdi ekleyip 40 gün daha bekleyin. Tuz süreci tersine çevirir.

  9. Merhaba.ben okudum hepsini ama kafamda bir soru var.şöyle ki,sirkeyi karanlık alanda mı,yoksa ışıklı yerde mi saklamalıyız?elma sirkesini karanlık yerde saklıyorduk.bir farkı var mı acaba?

  10. Merabalar.sirkeyi sizn tarifnize göre yaptk ama tuz nohut ve bulguru ilk gün üzüm ve su ile beraber koyduk.yani süzme işleminden sonra koymamz gerekiyordu.sonrdan farkettk bi sakncası olur mu sirke olmasını engeller mi

    • Merhabalar. Bu şekilde tümünü önceden ekleyerek sirke yapanlarda var. Geleneksel olarak çeşitli sirke yapımları var. Birşey olmaz korkmayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>