Fitoterapi 5.3: Kozmetikte Kullanılan Bitkiler

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Şimdi de geldik fitoterapi kursunun son bölümüne. Böylece kursun bir özetini size vermiş oldum. Diğer dersleri merak edenler alttaki ilgili yazılarda bulabilirler.

Bu kurs zayesinde bitkiler hakkında epeyi bilgi sahibi oldum. Kursa bahar ayında katılmış olsaydım, daha fazla bitkil çeşidi tanıma imkanım olabilirdi. Bundan sonra da en yakınımdaki, evde en çok bulundurulan bitkilerin nelere iyi geldiğini araştıracağım. İnsana en şifalı bitkinin en yakınında bittiği düsturunu şiar edineceğim.

Son bölümde kısaca kozmetikteki bitkilere değinmiştik. Son derece zararlı fabrikasyon ürünler yerine kendimiz evde hazırlayabileceğimiz zararsız bitkisel reçeteler ise şöyle;

  1. Yapay kozmetik ürünlerde birçok zararlı kimyasallar var. Şampuanlarda köpürtücü olarak kullanılan sentetiklerden sodyum lauryl sülfat deri tahrişine, bitkisel sabunlartriethanolamin kanserojen ve göz-deride allerjiye, silikon saçların erken dökülmesine, parabenler(etil, metil, butil..) östrojeni taklit ederek meme kanserine neden oluyorlar. Parabenlerin kullanmı İsviçre’de yasaklanmış durumda. Bu tarz yapay ürünlerin yerine vücudun tek ihtiyacı ılık su ve yumuşak doğal bir sabundur. Bu sabun seytinyağlı, defne ya da sığala sabunu olabilir. Saç içinde güvenle kullanılabilir. Ayrıca saçlar için elma sirkesi, biberiye ve kekik çok faydalıdır
  2. Bitkisel kozmetikleri satın alırken dikkat etmememiz gerekenler; ürünlerde az sayıda bitki olması ve ürünün kokusuz olması. Çünkü ürünlerde kokuyu oluşturmak için daha fazla sentetik madde kullanılır.
  3. Sarı saçların bakımında limon suyu, kumral saç bakımı içinse adaçayı güvenle kullanılabilir.
  4. Gözaltı torbaları için kivi kabuğu kullanılabilir. Kullandığınız yeşil çay poşetini sıkıp gözaltı torbalarında bekletebilirsiniz.
  5. Tırnak bakımı için limon suyunu kullanabilirsiniz. Şeytan tırnağı ve yavaş büyüyen tırnaklara masajla limon suyu sürün.
  6. Selülit için biberiye, susam, kekik, lavanta yağlarından herhangi birini sürün. Kabak lifiyle 10-15 dk sertçe masaj yapın. Bu işleme günaşırı 3 ay devam edilirse bölgenin inceldiği görülür.
  7. Cilt bakımında kullanılan diğer bitkiler: Saç parlaklığı için jojoba Aynısafa- Calendula officinalisyağı, güneş koruyucu yerine susam yağı (güneş ışığının % 39′unun cilde geçmesini engeller), saç sağlığı için biberiye, kuru saçlara zeytinyağı, cilt temizliği için gül suyu, yağlı deri ve saç için papaya, yaraları iyileştirici olarak aynısafa, kaşıntılar için kaynamış suda bekletilen yulaf iyileştirici özelliğe sahiptir. Diğer cilt ve deri sağlığında etkili bitkiler ise; tatlı badem yağı, avokado ve çay ağacı.

12 thoughts on “Fitoterapi 5.3: Kozmetikte Kullanılan Bitkiler

  1. Mesut Kaya says:

    Merhaba Saadet hanım;
    Niğde ili, Ulukışla ilçesi, Darboğaz köyünde ailem ile birlikte butik olarak Elma Sirkesi üretiyoruz. Saf elma suyunda hiç bir katkı veya koruyucu kullanmadan üretiyoruz. Değerlendirmeniz için numune göndermek isteriz.
    Teşekkürler.
    Mesut Kaya
    0 534 298 91 54

  2. saadet abla benim sırtımda bir kahverengi leke var doktora gittim bazısı egzama ve ben dedi geçmesi için ne kullanabilirim veya yapabilirim ve çillere kesin dogal bir yöntem bulurmusun birşey daha saçlarım çok seyrek ve dökülüyorum gürleşip dökülmemesi için ne yapabilirim ?? cevabını bekliyor olacagım :(

    • Merhaba Hande
      Lekeyle ilgili çok fazla detay vermemişsin. ancak elma sirkesini güvenle kullanabilirsin. Turpu rendeleyip, elma sirkesinde 3-4 saat bekletip çillerine düzenli olarak sürersen, çillerinin renginin zamanla açıldığını görürsün. Saç dökülmesinin birkaç nedeni olabilir. Mevsim geçişlerinde insanlarda ağaçların yapraklarını dökmesi gibi saçlarını dökerler bu gayet normal. Bir ikincisi kansızlık varsa vücutta saçın dökülebilir. Üçüncü birşeyde vücutta iltihap olunca saç dökülebilir. Ben sana saç dökülmesi için birçok kür verebilirim. Ancak faydalı olması için önce altta yatan sebebin tedavi edilmesi gerekir. İstersen önce doktora gidip rahatsızlığını öğren. sonrasında sana kür öneririm.

  3. Saadet kardesim, paylasim için teşekkürler. Hadisi şerifte peygamber efendimiz Paylaşmak ilmin zekatı buyuruyor. Elinize,yüreğinize sağlık. Bundan sonra sitenizin takipçisi olacağım. Allaha emanet olasınız kardesim

  4. Merhaba Saadet Hanım
    acaba adaçayını boyalı saçlarada uygulayabiliyormuyuz?
    eğer uygulayabiliyorsak kullanımı nasıl olacak
    şimdiden teşekkür ederim

    • Merhaba Latife Hanım
      Eğer saçınızın siyahlaşmasını, koyulaşmasını isterseniz adaçayını kullanabilirsiniz. Eğer rengin açılmasını sararmasını isterseniz papatya kullanın. Bnlar naturel saç boyalarıdır.

  5. Merhaba Saadet,

    Biraz gec bir dua ama Allah islerinde kolayliklar versin.

    Selamlar.

  6. saliha kuru says:

    merhaba beyaz saçlara ne iyi gelir acaba beyazlarım çok fazla sarımsak yutmanın ii geldigini duydum yutuyorum sizin bildiginiz bska bir bitki varmı acaba

    • merhaba saliha hanım
      beyaz saçlar için sarımsaklı yoğurt yemenin beyaz saç çıkmasını engelleyici etkisi olduğunu biliyorum. Bir de adaçayıyla saçlara masaj yapılması beyaz köklerin siyahlaşmasını sağlıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>