Ümmügül’ün Bebek Yelekleri

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Ümmügül Abla benim üst komşum. Cana yakın, arayan-soran, eskiden olduğu gibi komşuluk ilişkilerini yaşatan, apartmanımızı biraraya toplayan, Trakya’lı aksanıyla bazen söylediklerini anlayamasam da canım sıkıldığında yanında soluklandığım, dertleştiğim ablam. İki kızı var, ikisi de evli. Şu an torununu büyütüyor. Torunundan artakalan zamanlarda gözünden gözlüğü, elinden omzuna dolayarak ördüğü örgüsü eksik olmuyor. Etrafta kim bebek bekliyorsa Ümmügül Abla bir yelek örüp götürüyor. Hatta sırf 3 tane yeleği benim bebeklerim için, daha doğmadıklarında örüp getirmişti. Herkes tarafından sevilen, herkesin zor anında yanında olan Ümmügül Abla’yla örgüleri hakkında kısa bir röportaj gerçekleştirdim.

Ümmügül Abla örgü örmeyi ne zaman öğrendin? İlk ördüğün şey neydi?
Örgü örmeyi 21 yaşında ilk bebeğimi beklerken öğrendim. Bebeğime yelek örmüştüm. 27 senedir örgü örüyorum.

Örgüyü daha küçük yaşta öğrenmişsindir diye tahmin ediyordum. Peki başka elişleri biliyor musun?
Dikiş, dantel ve kanaviçe de biliyorum. Kızlarıma, kızkardeşlerime bol bol yaptım. Örgüyü en son öğrendim. Kızlarımı evlendirdiğimden beri artık hep örgü örüyorum.

Örgüyü öğrendiğinden bu yana yani 27 senedir neler örüyorsun?
Eskiden ayda yünleri vardı. Ne potlanır ne tüylenirdi. Onlarla herşey ördüm kızlarıma; şort, tulum, kazak, elbise, etek. İkisini ikiz gibi giydirirdim kızlarımın. Zaten kızların örgüleri ayrı bir güzel oluyor. Hazır satılan örgülerin örneklerini dükkanlarda görür, gelip eve aynısından yapardım. İlk örgülerimi de sakladım, mis gibi tertemizler. Torunum da giydi onları. Hala bile giyilecek durumdalar. Şimdilerde bebek bekleyenlere bebek yeleği örerek geçiriyorum boş vaktimi.

Peki etrafındaki her doğan bebeğe bir yelek kampanyasını ne zamandan beri sürdürüyorsun?
Örgüyü öğrendiğim 21 yaşımdan beri her doğan bebeğe bir yelek ördüm. Hatta daha bebek doğmadan cinsiyetine göre örüp doğuma yetiştiririm yeleği. Geçen gün kızlarla saydık 200 tane olmuştur ördüğüm bebek yelekleri. Sırf geçen sene kermes için 25 tane ördüm.

Harikasın Ümmügül Abla! Demekki torunla bile örmeye devam. Ördüğün bebek yeleklerine insanlar ne tepki veriyor? Bununla ilgili bir anın var mı?
Tabi ki çok seviniyorlar, değer verildiklerini hissediyorlar. Bir anım var beni de çok şaşırtan. Bir keresinde yan binamdaki komşumun doğacak bebeğine yelek örmüştüm. Ama gel gör ki bir türlü bebeğini görmeye gitmek kısmet olmadı. Sonradan komşumun evine gidince “komşum yanlış anlama, senin bebeğine bir yelek ördüm ama bir türlü getirmek kısmet olmadı, şimdi senin bebek büyümüştür, bu olmaz ona” dedim. Komşum içeriye gidip, elinde bebekle döndü ve “sorun değil nasılsa ondan sonra bir yavrum daha oldu, o giyer ” deyince yeni bebekten haberim olmadığı için çok şaşırmıştım. Kime niyet kime kısmet..

Bir bebek yeleği ne kadar vaktini alıyor, örerken ne tarz ipler tercih ediyorsun?
Aslında torunla ilgilenmesem bir günde bir bebek yeleğini bitiririm. Ama torun olduğu için bir bebek yeleğini bitirmem bir haftayı buluyor. Komşularda sağolsun, ördüğümü duyan kenardaki köşedeki iplerini getiriyor. Tam akıllı ipler, yarım akıllı ipler her çeşit ip getiriyorlar ördüğümü görenler. Ben değerlendirmeyi, uydurmasını çok seviyorum. Birbirine uygun renkleri örgümün içinde karıştırarak kullanırım. Kalın ipleri bile öyle uydururum ki sonradan görenler “bu ip o ip miydi” diye şaşırıyorlar. Hiçbir şeyi ziyan etmem.

Ördüğün bebek yeleklerinden kısaca bahseder misin?
Bazısı aynı örneği yapmaktan sıkılır. Ben genelde bir örneğe alıştıysam makine gibi aynı örnekten örmeyi severim. Çoğunlukla omuzdan başlanan örnekleri tercih ediyorum. Bebek yeleklerinde alize’nin tam akıllı iplerini tercih ediyorum. Kızlara pembe, erkeklere mavi. Eğer ipim kalınsa 60 ilmekle, ipim inceyse de 70 ilmekle başlarım bebek yeleğini örmeye.

Son sözlerini alalım Ümmügül Abla. Bu kadar yoğun bir yaşantıda; torunun, gelen-gidenin, sosyal faaliyetlerinin olduğu halde, bıkıp usanmadan örüyorsun. Peki boş oturmayı seven bayanlara ne demek istersin?
Çok fazla diyecek birşeyim yok. Böyle şeyler insanın içten gelir, içten gelmeyene yapacak birşey yok. Ben el işleriyle uğraşmayı seviyorum.

Ümmügül Ablam’a buradan birkez daha teşekkür ediyorum. Ümmügül Abla’nın son zamanlarda ördüğü şirin bebek yeleklerinden birkaçının fotoğrafını altta görebilirsiniz.Ümmügül Abla 4. fotoğraftaki bebek yeleğinde artık ipleri değerlendirmiş. İlk örgü öğrendiğğinde ördüğü örnekleri de kısa bir süre sonra paylaşacağım.

örgü bebek yeleğiörgü bebek yeleğiörgü bebek yeleğiörgü bebek yeleğiörgü bebek yeleğiörgü bebek yeleği

Tagged with 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>