Fitoterapi 5.1:Sinir Hastalıklarında Bitkiler

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Fitoterapi kursunu bitireli 15 gün oldu. Tam arkadaşlarla kaynaşmaya başlamıştık ki kurs bitiverdi. ZTBB’de fitoterapi’den başka gitmek için kalbimin küt küt çarptığı başka kurslarda var. Aromaterapi, bitki özleri, doğal kozmetik, refleksoloji, kışa hazırlık(katkısız, uzun ömürlü turşu, reçel, salça, konserve, salamura yapımı), doğal sabun yapımı, doğal reçel yapımı gibi kuslar da ZTBB bünyesinde veriliyor.

Bir türlü dersin özetini vermeye fırsat bulamadım. Son dersin özetini üç bölüm halinde vereceğim. Son derste hem sinir sisteminde kullanılan bitkileri hem sindirim sisteminde kullanılan bitkileri hem de kozmetikte kullanılan bitkileri işledik. O yüzden son dersi üç ana başlık altında sindire sindire özetini vereceğim. Böylece bir kez daha o günlere dönmüş olacağım.

  1. Sinir sistemi deyince ilk akla gelen bitki ginkgo biloba. Mabet ağacı ve japon eriği gibi isimlerle de anılıyor. Alzheimer’ı yavaşlatıcı, dolaşım bozukluğu özellikle beyindeki kan dolaşımı, baş dönmesi, kan akışının yavaş olması, duyma kaybı gibi durumlarda kullanılıyor. Ginkgo BilobaFakat direk çayının demlenip yapılması çeşitli alejik reaksiyonlara neden olabileceği için hazır preparatların yani haplarının kullanımı tavsiye ediliyor. Yapraklarının şeklinden dolayı kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Sağ tarafta resmini görebilirsiniz. Bu arada gingko biloba Japonya’ya atılan atom bombasından geriye kalan tek ağaç olma özelliğine sahip. Ağacın canlı bir örneğini Başakşehir Sular Vadisi’nde süs ağacı olarak görebilirsiniz.
  2. Radix Valerianakedi otu köküKedi otu(Valeriana officinalis) kökü de sinir hastalıklarında kullanılıyor. Çok kötü kokulu olmasına rağmen yatıştırıcı, anksiyete, uykusuzluk, sinirsel kaynaklı sindirim bozukluğunun tedavisinde oldukça etkilidir. Rahat uyumayı ve uyanmayı sağlar. Bu etkilerinden yararlanabilmek için uzun süre kullanılmalıdır. Diğer sinir ilaçları gibi bağımlılık yapmaz. Sinir ilaçlarıyla birlikte kullanılması sakıncalıdır.
  3. Melissa Officinalis - melissaMelissanın bir diğer adı da oğul otudur. Melissa anksiyete, sinirsel mide hastalığı, safra arttırıcı, sinirsel başağrısı, uykusuzluğu gidermede çok etkilidir. Ancak aktarlarda melissanın yerine genellikle limon otu satılıyor. Limon otu melissanın aksine dar uzun yapraklıdır ve melissanın etkisi limon otunda bulunmaz. Bu yüzden dikkatli olmak lazım. Melissayı da yetiştirmek istediğim bitkilerin arasına aldım. Gerçek melissanın fotoğrafını sağda görebilirsiniz. Melissa ayrıca virüslere etkili bir bitki. Bu yüzden zona hastalığının tedavisinde yaprakları ezilip zonaya sürülmelidir. Antiviral özelliğinden dolayı uçuklarda da kullanılır.
  4. Passiflora incarnata-saat çiçeğiSinir hastalıklarında etkili olan bir başka bitki ise passiflora’dır. Saat çiçeği olarakta bilinir. Gerçekten görünüşü saate benzeyen büyüleyici bir görüntüsü var. Fakat tıbbi olarak kullanılan passiflora Türkiye’de yetişmiyor. Tıpta ilacı yapılmıştır. Anksiyete, hafif yatıştırıcı, uyku sorunları, uykuyan dalmada zorlanma, derin uyku, sinirsel tansiyon ve çarpıntı da etkilidir. Yan etkisi yoktur. Tıpta kullanılan saat çiçeğinin fotoğrafını sağda görebilirsiniz.
  5. Hypericum perforatum -sarı kantaronSarı kantaron üç ay kullanımda orta dereceli depresyonda etkili bir bitkidir. Anadolu’da binbirdelik otu olarakta bilinir. Ayrıca sarı kantaron yara iyileştirme-morluklar, anksiyete, sinirsel bozukluk, menopoz dönemi siniri ve mide ülseri tedavisinde oldukça etkilidir. İlaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Deride hassasiyet görülürse kullanımı bırakılmalıdır. Sağ tarafta resmini görebilirsiniz.
  6. Lavandula angustifolia-lavantaLavanta anksiyete, uyku bozukluğu, sinir sistemini rahatlatıcı, kafeinin verdiği gerginliği alıcı, idrar söktürücü,soğuk algınlığında, ağız yarasında, dolaşım ve solunum uyarıcı, mide bulantısını giderici, romatizma ağrısını azaltıcı olarak kullanılır. Haricen lavanta yağı ağrı kesici, kas ağrısı, mantar enfeksiyonu, güneş yanığı ve böcek sokmalarında kullanılır. Uykuya rahat dalmak için lavantalardan Humulus lupulus-şerbetçi otu bir uyku yastığı yapabilirsiniz.Sağ tarafta lavanta fotoğrafını görebilirsiniz.
  7. Şerbetçi otu; ömer otu, maya otu adıyla da bilinir. Karadeniz’de yabani olarak yetişir. Tırmanıcı bir bitki türüdür. Soldan sağa doğru ağaçlara tırmanmasıyla tanınır. Bitkinin kozalakları kullanılır. Yatıştırıcı, anksiyete, uyku bozukluğu, hipertansiyon kaynaklı başağrısı ve aşırı heyecana bağlı iştahsızlıkta kullanılır. Sağda fotoğrafını bulabilirsiniz.
  8. gümüşdüğme-Tanacetum parthenium (feverfew)Gümüş düğme olarakta tanınan acı papatya bir papatya çeşididir. Yaprakları maydonozu andırır. Özellikle migrende kullanılır. Migrende artan seratonin salgılanımını baskılar. Migren ataklarının daha az olmasını sağlar. Migren olacağınızı anladığınız an bir yaprağı çiğneyip yutarsanız, migrene iyi gelecektir. Tadı acı olduğu için yaprakları ekmek arasında yenebilir. Ayriyeten adet sancısı, sindirim bozukluğu, eklem iltihabı ve sedefte faydalıdır. Ben de migren hastası olduğum için bu bitkiden yetiştirmeyi çok istiyorum.
  9. Sinir hastalıklarında kullanılan bir diğer bitki ise kava kava’dır. Türkiye’de yetişmez. Kökleri kullanılır. Hazır preparatları kullanılır.

Tagged with 

One thought on “Fitoterapi 5.1:Sinir Hastalıklarında Bitkiler

  1. Benim esim burada el (hand) refleksolojisi kursuna gitti; ben cok memnunum zira is yapip da elim kolum agridiginda yaptiklari masajdan iyi geliyor. Ikimiz beraber de bas (head) acupressure kursuna, akupunktur noktalarina basinc uygulanarak yapilan bir tur kendi kendini tedavi yontemi, gittik; ondan da cok memnun kaldim. Su an ne zaman basagrim olsa, tipine gore farkli noktalara basinc uygulayarak gecmesine yardimci oluyorum. Gerci bizim gittiklerimiz basit kurslardi ama o kadari bile faydali oluyor.
    Senden burda olup da gitmeyi istedigimiz kurslarin artik belediye tarafindan da acildigini duymak, makul ucretlerle bu olanaklara ulasabilecegimizi anlamak mutlu etti. hep Kanada<dan dondugumuzde en cok kutuphanelerle kurslari ozluycez derdik. :)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>