Örgü #10:Pirinç Örgüsü ~Video

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Hatırlarsanız bundan önce örgü derslerine başlamıştık. Örgüye başlama, ilmek alma, düz-ters örgü, örgüde azaltma-arttırma, lastik gibi ana konuları videolarla işlemiştik sitede. Ardından atkı, çorap, püskül yapımını ve ilk örnekli örgü olarak selanik örgüsünü işlemiştik.

Bugün de diğer bir örnekli örgü olan pirinç örgüsünden bahsetmek istiyorum. Derslere yeni başlayacak olanlar alttaki başlıklarda ilgili konuyu videolu bir şekilde bulabilirler. Videoları göremiyorsanız sayfayı yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Örgü #1: Nasıl Başlanır? İlmek Nasıl Alınır? Düz Örgü-Ters Örgü Nasıl Örülür~Video
Örgü #2: Örgü Nasıl Bitirilir-Kesilir? ~Video
Örgü #3: Lastik Örgü Nasıl Örülür? ~Video
Örgü #4: İlmek Azaltma-Kesme Nasıl Yapılır? ~Video
Örgü #5: İlmek Arttırma Nasıl Yapılır? ~Video
Örgü #6: Şişle Çorap Nasıl Örülür? ~Video
Örgü #7: Şiş İle Lif Örerken Püskül Nasıl Yapılır? ~Video
Örgü #8: Tığ, Şişle Atkı-Kaşkol Nasıl Örülür? ~Video
Örgü #9: Değişik Lastik Örgüleri & Selanik Örgüsü ~Video

Tabi bunları buraya yazdığım için beni örgü uzmanı falan zannetmeyin. Ben de gün geçtikçe öğrendiklerimi burada paylaşmaya çalışıyorum dilimin döndüğünce. Yanlış birşey söylersem lütfen beni düzeltin. Gelelim pirinç örgüsüne;

Pirinç örgüsü nasıl bir örgüdür?
Pirinç örgüsü çok şık örgü tekniklerinden birtanesi. Düz ve ters örgüler kombine edilerek örülüyor. Her satır ve her sütunda düz örgü ve ters örgüler bulunur.

Neden pirinç örgüsü örmeliyim? Pirinç Örgüsü hangi özelliklere sahiptir? Hangi tür örgülerimde pirinç örgüsünü tercih etmeliyim?

  • Pirinç örgüsü haroşa örgü gibi kendini tutan, o yana bu yana kıvrılmayan bir örgü çeşididir. Bu yüzden bu örgü çeşidini örgünün ilk sıralarında kullanabilirsiniz. Mesela düz örgüyü ya da Tunus işini örgüye başlarken kullanırsanız, örgünüzün yukarı doğru kıvrıldığını farkedersiniz. Ama pirinç örgüsünde böyle bir sorun yok. Pirinç örgü bu özeliğinden dolayı örgü kenarlarında, düğme hizalarında ve kol ağızlarında(manşet) ideal bir seçimdir. Bordür olarak ya da örgünün tümünde pirinç örgüsünü kullanabilirsiniz.
  • Lastik örgüsü kadar elastik bir yapısı olmasa da, lastik örmeyi sevmeyenler bir alternatif olarak pirinç örgü örebilir.
  • Pirinç örgüsü düz örgü kadar yumuşak bir örgü çeşidi değildir. Pirinç örgü dolgulu minik kabartılardan dolayı sert bir dokuya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı ovalama gerektiren örgülerde mesela elbezi ya da lif gibi örgülerde kullanmak idealdir. Böylelikle pirinç örgüsüyle uzun ömürlü, dayanıklı ve emici bir life ya da elbeziye sahip olabilirsiniz.
  • Pirinç örgüsünün tersi düzü aynıdır. Bu yüzden atkılar, şallar battaniyeler ya da çift taraflı olarak kullanmak istediğiniz örgülerinizde tercih edebilirsiniz. Anlaşılıyorki pirinç örgü tam simetri hastalarına göre:)

Peki pirinç örgüsü nasıl örülür?
Pirinç örgüye başlarken çift sayıda ilmek alınır. İlk sırada ilk ilmek düz, ikinci ilmekse iplik öne alınıp ters örülürerek ilk sıra tamamlanır. İkinci sırada aynı şekilde fakat bu sefer alt sıradaki düzün üzerine ters, tersin üzerine düz örgü örülür. Alttaki videoyu izleyerek daha rahat anlayabilirsiniz.

Peki pirinç örgüsüyle neler örebilirim?
Pirinç örgüsüyle örebileceğiniz birçok şey var. Herçeşit bebek örgüleri; yelek, süveter, kazak, bere, pantolon, atkı, battaniye, patik örebilirsiniz. Aman artık biraz da kendime birşeyler öreyim derseniz bayanlar için de enfes örgüler var. Fakat bu yazımı romana çevirmemek için beğendiğim pirinç örgüsü örneklerini bir başka yazımda paylaşmak istiyorum. Şeklini merak edenler altta havlu olarak örülmüş pirinç örgüsünü inceleyebilirler.
handtowels

Bir de çifli pirinç adı verilen bir örgü var. O da 2 düz+2 ters, sonraki sırada ise 2 ters+2 düz şeklinde örülüyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>