Evde Bitki Yağı Yapımı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

evde bitki yağı yapımı
Nihayet eve yeni internet bağlandı. Aslında anlatmak istediğim birçok şey var. Ama zaman kısıtlılığından şimdilik yaz bitmeden evde bitkisel yağ yapımını anlatmak istedim. Böylece siz de kendi evinizde şifalı bikisel yağlar yapabilirsiniz.

Her zaman yazdığım gibi artık dünya çapında bir doğala dönüş var. İnsanlar kullanıp kullanıp fayda sağlayamadığı kimyasallardan bıkmış durumda. Artık hiçbirşeye güvenim kalmadı ve benim için de evde kendi ilacımı hazırlama vakti geldi. Herşeyden önce çocuklarımı korumanın verdiği annelik içgüdüsüyle kendimi bunu yapmak zorunda hissediyorum. Hatta son zamanlarda zeytinyağının böcek öldürücü etkisini keşfetmiş bulunmaktayım. Gerçekten zeytinyağı böcek öldürüyor. Zeytinyağını evinizde böcek olan biryere damlatın. Birkaç gün sonra üzerindeki ölüleri gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. Belki bunu birçok insan biliyor. Benimki Amerika’nın yeniden keşfi gibi oldu ama. Birtek zeytinyağıyla bile böceklerden-sineklerden uzak kalabiliyorsak vücudumuza, çocuklarımızın vücuduna aldığımız bunca kimyasal niye? 1000 yıllardır uygulanan yan etkisiz doğal yöntemleri bırakıp, binip bir alamete kıyamete gitmek niye? Neyse gelelim bitki yağlarına;

Önce yağını yapmak istediğiniz bitkiyi seçin. Mesela ben ilk bitki yağımı topladığım papatya çiçeklerinden yapmıştım. Bitkiyi taze olarak güneşin en tepede olduğu vakitlerde toplayın. Bu zamanda toplanmasının nedeni bitkinin bu saatlerde daha fazla uçucu şifalı yağlara sahip olmasındandır. Bitkilerdeki şifa, içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklanıyor. Bitkiyi, örneğin bir gülü kokladığınızda burnunuza gelen koku uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Eğer taze bitki toplayacak biryer bulamazsanız, yağınızı kuru bitkilerden de yapabilirsiniz. Kuru bitkileri aktarlarda bulabilirsiniz. Ama unutmayın ki her zaman taze bitkiler daha şifalıdır.

  • İstediğiniz miktarda kuru ya da taze bitkiyi küçük küçük kırarak (hatta kırmasanız da olur çünkü beklenen zaman zarfında yağ bitkiye nüfuz ediyor. Yaptığım havuç yağında havuçların nasıl yumuşadığını görünce çok şaşırmıştım.) bir kavanoza doldurun. Mesela 60 gr bitkiyi şeffaf kavanoza doldurun.
  • 60 gr bitki için 120 gr halis zeytinyağını kavanozdaki bitkinin üzerine dökün. Ne kadar bitkiden yağ yapacaksanız, iki katı kadar zeytinyağı ilave edin. Aslında bu konuda çok net bir bilgi bulamadım. 1 kg zeytinyağına 20 çiçek koyup yağ yapanda var. 1/3 oranında yapan da. Ama ortalama olarak 1/2 oranını kullanabilirsiniz. Yağınızın daha konsantre olmasını isterseniz bitkinin üzerini örtecek kadar da kullanabilirsiniz, size kalmış. Zeytinyağının yerine ayçiçek yağı gibi yağlarda kullanılabilir. Ancak şifalı gücü en yüksek yağ zeytinyağı olduğu için zeytinyağı kullanırsanız yağınız daha şifalı olacaktır.
  • Zeytinyağı eklediğiniz kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Ardından evinizin en çok güneş alan yerinde 20 gün-1 ay kadar mayalanmasını bekleyin. Bu süre zarfında aklınıza geldikçe mümkünse hergün yağınızı çalkalayın.
  • Bir ayın sonunda yağınızı bir tülbentten geçirin. Tülbentte kalan bitkiyi iyice şifalı yağın içine sıkın. Elde ettiğiniz yağı koyu renkli şişeye doldurun. Şişenin üzerine içerisindeki yağın ismini ve yaptığınız tarihi yazmayı unutmayın. Serin güneş almayan biryerde ya da buzdolabında muhafaza edin. İyi muhafaza ederseniz 1 yıl kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. Bu şekilde her türlü bitkinin, meyve, sebzenin yağını yapabilirsiniz.

Elde ettiğiniz yağları aktarlardan ya da eczanlerden satın aldığınız yağlar gibi aynı amaçlar için kullanabilirsiniz. Zaten onların da zeytinyağıyla karıştırılmadan direkt cilde temas ettirilmemesi gerekiyor. Benim şimdiye kadar yaptığım bitki yağları şunlar oldu. Lavanta, papatya, zencefil, adaçayı, nane, havuç, soğan, sarımsak melissa, kantaron, sinirli ot, çörekotu, biberiye yağları. Mutfağımın balkonu yağ mayalanmaya bıraktığım yağ şişeleriyle dolu, evi laboratuvara çevirdim:) Bana zeytinyağı dayanmıyor anlayacağınız. Nasıl bitireceğimi düşündüğüm 10 kg zeytinyağı bitki yağı yapmaya başlayınca şıp diye bitiverdi. Artık biten şurup şişeleri, damlalıkların hepsi benim için çok kıymetli. Etrafta herkese bana koyu renkli şurup, ilaç şişelerini atmayıp bana vermelerini tembihliyorum. Bilhassa az yaptığım yağlarda minik mama kavanozları da çok iş görüyor.

Yağ yapımını öğreneli 2 ay kadar oluyor. Şimdiye kadar yağlarla yaşadığım tecrübeleri şöyle sıralayabilirim. Burada anlattıklarım bizzat benim çocuklarımın ve kendi üzerimde deneyimleyerek şahit olduklarımdır.
Eğer alttaki uygulamaları aktarlardan aldığınız konsantre ürünlerle yapacak olursanı zeytinyağıyla ya da suyla seyreltmeyi unutmayın. Yoksa cildiniz-yaranız acıyabilir.

Lavanta yağı: Ayak bileğimin yan tarafında kaşıntılı ve döküntülü biryer oluştu. Çok kaşınıyor ve rahatsızlık veriyordu. Kendi yaptığım lavanta yağımı sürdüm üç gün üstüste. Böylece kaşınıtıdan kurtuldum. Lavanta mantar öldürücü özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı lavanta yağını kaşıntılı mantar durumlarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca lavanta yağını yara ve yanıklarda güvenle kullanabilirsiniz. Hatta bir kimsenin laboratuvarda çalışma yaparken elinin çok feci bir şekilde yandığını ardından elini en yakınındaki lavanta kabına daldırdığını, elinin acısının geçip yanığın çok kısa zamanda iyileştiğini farkettiğini birçok kere okudum. Ayrıca 15 aylık ikizlerimin bez pişiklerinde de lavanta ve kantaron yağı karışımımı sürüyorum, pişik çok kısa sürede iyileşiyor. Ayrıca Ömer’in güneş yanığında ve çeşitli yanıklarda kullandım. Sürdüğünüzde acıyı alıyor. Birkaç kere sürünce iyileşiyor. Yine çocuklarımın sinek ısırıkları ve yaralarında, sıcak pişiklerinde de birçok şifa elde ettim. Son olarak çocukların başucuna bıraktığım lavanta yağlı pamukla sinekleri bu yaz çocuklardan uzakta tuttum. Aynı uygulamayı pamuğa zeytinyağı damlatarakta yapabilirsiniz.

Karanfil yağı: Bu yağ karışımını ikizlerin dişleri çıkarken çektikleri sıkıntılar için kullanıyorum. Karanfil yağının uyuşturucu etkisiyle çocuklarım rahatlıyor, hem de diş çıkarma acıları için eczanelerde satıln mor jelin hiçbir yan etkisine maruz kalmadan. Bu bilgiyi bulduğum zaman ah nasıl daha önce akıl edemedim karanfil yağını diye çok vahlandım doğrusu. Parmağınıza damlattığınız karanfil yağıyla çocuklarınızın diş etlerini ovalayın. Çok rahatladıklarını farkedeceksiniz. Ayrıca karanfil yağını sahurda ağrıyan dişim için kullandım. Ve o saatten beri daha ağrı duymadım. Karanfilin iltihap giderici özelliğini de unutmamak gerekli.

Sarımsak yağı: Bebeklerin diş çıkarma ağrılarında sarımsak yağını da kullanabilirsiniz. Ama tabi bayağı kokulu oluyor. sarımsak yağını kulak iltihaplarında da kullanabilirsiniz. Kulak ağrısını hemen geçirdiğine bizzat şehit oldum. sarımsağın antibiyotik özelliğini bilmeyen kalmamıştır. Evde sarımsakları beklettiğiniz yağı bu iş için kullanabilirsiniz.

Kantaron yağı: Süper bir yara iyileştirici. Hatta geçen ikizlerden Zeynep’in uçuğunun çıktığını görür görmez sürdüm ve hemen kabuk bağlayıp geçti.

Papatya yağı: İkizlerin ateşini düşürmek için kullandım. Dışarıdan alna sürebilirsiniz. Ayrıca papatya yağı bebek bitkisi olarak biliniyor. Yağını da bebeğinizin diş çıkarma acılarında, kulak ağrılarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bebeklerde diş çıkarma için kullanılabilecek bitkiler için daha detaylı bir yazı projemde var.

Ek(14.02.2012): Yağını yapacağınız bitkiler ıslak olmamalıdır. Mutlaka üzerindeki suyun kurumasını bekleyin.

110 thoughts on “Evde Bitki Yağı Yapımı

  1. Türkan Barulay says:

    Saadet hanım: eşimin başında vede bıyık’la sakalında eğzema var ne yapdıysak ğeçmedi.
    Bitki ve bitkiyağlarıyla nasıl tedavi edebiliriz? Birde Papatya yağının ağız yoluyla kullanılmadığını, okudum nekadar doğrudur bunu öğrene bilirmiyim?
    Saadet hanım: size özel bir sorum olacak ,yannız buraya yazamıyorum ( size nasıl birebir sora bilirim) çok ricaediyorum bana yardımcı olurmusunuz.

    Allah sizden razı olsun Allah’a emanet olun.:) :) :) :) :) :)

    • Egzama türü cilt hastalıklarında sorun genellikle karaciğerdedir. Karaciğer için bitki kullanmanızı tavsiye ederim. Karaciğerin 1 numaralı bitkisi ise devedikeni tohumudur.
      O bahsedilen yağların hepsi ticari yağlardır. Bizim yaptığımız yağlarla ilgili değildir. Dikkate almayın.
      Sorunuzu http://www.fiyonk.net/blog/iletisim/ bu linkten sorarsanız, kimse görmez merak etmeyin. Allah şifalar versin.

  2. hanfendi sağolun paylaşımınız için bir zaman arabistanda olduum sıralar bir çok hindistanlı gördüm bu insanların ne saçı dökülmüşüne nede saçı beyazına rastladım sordumda saç bakımı için badem yağı kullandıklarını örendim 5 senedir kullanıyorum 33 yasındayım şuanda beyaz sacım yok + devamlıda sarmısak tüketiyorlar yemeklerde zaten saç için kozmetik ürünlerin çoğunda bu badem yağı var hanfendi gene aynımı olucak bu badem yağı yapılısı onu merak etmısdim

    • Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler Taner Bey.
      Sarımsağın beyazlatmayı durdurucu etkisi olduğunu biliyorum. Evet aynı şekilde yapabilirsiniz. Bademin şifası zeytinyağına nüfuz edecektir. Ancak aktarlarda satılan yağ bademin kendisi sıcak ya da soğuk sıkılarak elde ediliyor. Eğer aktardan alacaksanız soğuk sıkım olmasına dikkat edin.

  3. Türkan Barulay says:

    Arkadaşım: aramızda 2yaş var yalnız o bende fazlalık.ne yağı kullandığıma ğelince (markette) satılan zeytin yağlarından kullanmadım.hakiki ( sızma zeytin yağım vardı) onu kulandım( nane,maydanoz,limon) bunlarda kuru olanlar ( kekik,çörek otu,karanfil ) yaptım:sayenizde.
    Siz benim ilk deneyimim oldunuz çünkü internette ilk defa sizle ğörüşüyorum. İnşallah sizden daha çokşey öğrenicez ve paylaşıcaz .evimde ( Mısır ve ayçiçek yağı )kullanıyorum. Zeytiyağı kullanmak istiyorum ama çok koku yaptığı için kullanamıyorum. Bana vakit ayırdığınız için çok sağolun.
    Burada sabun çalışmanız nasıl ğidiyor ;););););))))))

    • Zeytinyağı yemekte pişince kokusu olmuyor kesinlikle. Sabunla ilgili araştırmam uzun sürebilir. Bittiği zaman siteye eklerim. Sizde bakın internetten.

  4. Türkan Barulay says:

    Saadet ablacım:yaşınızı,bilmiyorum ama size olan sayğımdan dolayı. Ablacım,benim koltuk örtülerim (krem)renği oturma yerlerinin rengi açılmıyor neyapsamda kirli görünüyor.ne yapacağımı bilmiyorum.
    Lütfen ;bilğiniz varsa bana yardıncı olurmuşsunuz?

    Ablacım: yağları seyretmeyi tarif edermisin? Bide bitki yağı yapacağımız zaman zeytin yağı ile çiçek yağını karıştırabilirmiyiz?birde okaliptüs yağını araştırırken papatya yağının ağız yoluyla kullanılmaması ğerektiğini okudum; ne yapmalıyım. Bir soru daha sulu ( meyvelerin) yağını nasıl yapabilirim.neolur hakkınızı helal edin. Allah dualarını kabul etsin.: ):):):):):). :)

    • 30 yaşındayım Türkan Hanım. Leke çıkarıcılarla ilgili pek fazla bir bilgim yok maalesef. Aklıma gelenleri geçen yorumumda yazmıştım.
      Zaten bizim evde yaptığımız yağlar seyreltik yağdır. seyreltilmesi gereken yağlar dışarıdan aldığımız yağlar. 1 çorba kaşığı zeytinyağına 1 damla yağ dökülmesi yeterli olur seyreltme için. Ayçiçek yağını ve mısır yağını ben tavsiye etmiyorum, evime de sokmuyorum. Çünkü bu bitkiler genetiğiyle oynanmış bitkidir. Ayrıca rafinerizasyon işlemlerinden sonra vücuda çok zararlı hale gelirler. Hatta size istatistiki bir bilgi vereyim. Ayçiçek ve mısır yağlarının en çok tüketildiği yer İsrail. Ve damar sertlikleri-tıkanıklıkları, alzaymır, çeşitli kanserlerin en çok görüldüğü ülke İsrail. İkinci olarak bu yağları en çok tüketen ülke Türkiye. Ve bu hastalıkların en fazla olarak görüldüğü ikinci ülke Türkiye. Onun için şifa bulayım derken zarar görürsünüz. Ben sadece zeytinyağını tavsiye ediyorum.
      Meyveler içinde özel bir işlem yok. Kabuklu olarak doğrayıp ya da rendeleyip yağda bekletin. Dualar için çok teşekkür ederim. Bu arada hangi yağlardan yaptığınızı öğrenebilir miyim?

  5. Türkan Barulay says:

    Hocam bir sorum olacak. Evde sıvı deterjan, yaptım.memnunum ama beyaz çamaşırlardaki lekeler, çıkmıyor ,çamaşır sodasıda kullanıyorum. Eğer bilğiniz varsa bana yardımcı olur musunuz.şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Türkan Hanım deterjanınızın içine ya da lekenin üzerine hazır satılan okaliptüs yağı gibi leke çıkarıcı bir yağ uygulayabilirsiniz.

  6. Türkan Barulay says:

    Saadet hanın:ben sizi çok sevdim.yorumlarınız,beni cezbediyor.çok ğüzel konulara değiniyorsunuz.yorumlarda,okuduğum (şeker bitkisi )benimde çok ilgimi çekti.ğerçi doğal olan herşey benim çok ilğimi çeker.bana kalsa herşeyi kendim üreterim .keşke hayatımızda hiç keşkeler olmasaydı.şehir hayatı artık beni çok sıkıyor.insanlardan çok korkuyorum.çünkü çok “zalimler “ben herhanki bir köyde yaşamak isterdim .eskiden insanlar iki yüzlüydüler şimdi ise sayısız yüzlüler.allah hepimizi iyilerde karşılaştırsın .beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.tekrar ğörüşmek üzere hoşça”kalın.

  7. Türkan Barulay says:

    Saadet hanım:cevapladığınız için çok teşekkür ederim.yağ ve bitki ölçülerini kaşık yada bardak ölçüsüyle yazarmısınız? Elimde bitkilerim var gıramaçlarını bilmediğimden.kaşıkla bardak ölçüsünü ögrenmek istiyorum.birde kuru karanfillerimiz var onunda yağını nasıl elde ederim yazarmısınız.Saadet hanımcığım çok soru soruyorum hakkınızı helal edin.birde doğal ( kostiksiz) sabun yapmak istiyorum.eğerki tarifini biliyorsanız,yada bilen varsa yazabilirmi.

    • Rica ederim Türkan Hanım. Şöyle yapabilirsiniz. Mesela yemek kaşığıyla yapacak olursanız; önce bitkinizi kaşığa doldurarak kaç kaşık olduğunu ölçün. Mesela 5 kaşık oldu. Üzerine 10 kaşık zeytinyağı dökün. Ya da bir bardak bitkiniz var, üzerine 2 bardak zeytinyağı dökün. Bu tarifler geleneksel olduğu için çokta matematiksel değil aslında göz kararı. Kuru karanfilleri de ikişer parçaya bölüp zeytinyağında bekletin. Estağfurullah sorularınızı cevaplamak benim çok hoşuma gidiyor. Bitkiler konusunda bir şeyler yapmak ve yaptıklarımı paylaşmak beni mutlu ediyor. Kostik yerine kül suyu ile sabun yapılabiliyor diye biliyorum. Bir araştırayım.

  8. Türkan Barulay says:

    Saadet hanım.bu konuyu değindiğiniz için çok teşşekkür ederim. Bende bir kaç aydır doğal ürünleri kendim yapmaya çalışıyorum. Bu mevsimde taze çiçek bulamıyorum lavanta yağı,Gül yağını nasıl yapabilirim.bu yağları 1 yıldan daha uzun nasıl saklayabilirim.

    • Hoşgeldiniz Türkan Hanım
      Eğer elinizde bu bitkilerin kuruları varsa onlarla da bitki yağı yapabilirsiniz. Ancak taze bitkilerden elde edilen yağ daha şifalıdır. Bunun için lavanta ya da gül mevsimini bekleyin. Yazıda anlattığım şekilde lavanta ve gülü de zeytinyağında bekleterek yağını elde edebilirsiniz. Bozulma konusuna gelince zeytinyağı olduğu için bozulmuyor aslında. Benim neredeyse iki senedir sakladığım yağlarım var hiçbirşey olmadı. Zaten böyle bir durum kendini açıkça gösterir. Ya bir küflenme ya da bir ekşime kokusu olur.

  9. Merhaba söyledikleriniz dikkatimi çekti. Benim merak ettiğim bir şey var. Örneğin yağını çıkartacağımız bitkiyi zeytin yağından ayırdığımız zaman, ne gibi araçlar lazımdır veya yağı ayırmaya çalıştığımız zaman zeytin yağı ayıracağımız bitki yağının içine karışıyormu? bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler…

    • Merhaba Ferhat Bey
      Bitkiyi yağdan ayırmak için basit bir çay süzgeci iş görür. Zeytinyağı karışıyor, çünkü zaten asıl amacımız zeytinyağına konan bitkinin şifalı özelliklerinin zeytinyağına geçmesidir. Bu yağı kullanarak o bitkinin şifalarından istifade ediyoruz. Kolay gelsin.

  10. çok güzel bilgiler emeğinize sağlık. benim sorum malum kış aylarındayız hazırladığımız karışımları güneş alan bi yerde değilde kalorifer peteklerinin üzerinde ılık olacak şekilde bekletsek nasıl olur