Evde Bitki Yağı Yapımı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

evde bitki yağı yapımı
Nihayet eve yeni internet bağlandı. Aslında anlatmak istediğim birçok şey var. Ama zaman kısıtlılığından şimdilik yaz bitmeden evde bitkisel yağ yapımını anlatmak istedim. Böylece siz de kendi evinizde şifalı bikisel yağlar yapabilirsiniz.

Her zaman yazdığım gibi artık dünya çapında bir doğala dönüş var. İnsanlar kullanıp kullanıp fayda sağlayamadığı kimyasallardan bıkmış durumda. Artık hiçbirşeye güvenim kalmadı ve benim için de evde kendi ilacımı hazırlama vakti geldi. Herşeyden önce çocuklarımı korumanın verdiği annelik içgüdüsüyle kendimi bunu yapmak zorunda hissediyorum. Hatta son zamanlarda zeytinyağının böcek öldürücü etkisini keşfetmiş bulunmaktayım. Gerçekten zeytinyağı böcek öldürüyor. Zeytinyağını evinizde böcek olan biryere damlatın. Birkaç gün sonra üzerindeki ölüleri gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. Belki bunu birçok insan biliyor. Benimki Amerika’nın yeniden keşfi gibi oldu ama. Birtek zeytinyağıyla bile böceklerden-sineklerden uzak kalabiliyorsak vücudumuza, çocuklarımızın vücuduna aldığımız bunca kimyasal niye? 1000 yıllardır uygulanan yan etkisiz doğal yöntemleri bırakıp, binip bir alamete kıyamete gitmek niye? Neyse gelelim bitki yağlarına;

Önce yağını yapmak istediğiniz bitkiyi seçin. Mesela ben ilk bitki yağımı topladığım papatya çiçeklerinden yapmıştım. Bitkiyi taze olarak güneşin en tepede olduğu vakitlerde toplayın. Bu zamanda toplanmasının nedeni bitkinin bu saatlerde daha fazla uçucu şifalı yağlara sahip olmasındandır. Bitkilerdeki şifa, içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklanıyor. Bitkiyi, örneğin bir gülü kokladığınızda burnunuza gelen koku uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Eğer taze bitki toplayacak biryer bulamazsanız, yağınızı kuru bitkilerden de yapabilirsiniz. Kuru bitkileri aktarlarda bulabilirsiniz. Ama unutmayın ki her zaman taze bitkiler daha şifalıdır.

  • İstediğiniz miktarda kuru ya da taze bitkiyi küçük küçük kırarak (hatta kırmasanız da olur çünkü beklenen zaman zarfında yağ bitkiye nüfuz ediyor. Yaptığım havuç yağında havuçların nasıl yumuşadığını görünce çok şaşırmıştım.) bir kavanoza doldurun. Mesela 60 gr bitkiyi şeffaf kavanoza doldurun.
  • 60 gr bitki için 120 gr halis zeytinyağını kavanozdaki bitkinin üzerine dökün. Ne kadar bitkiden yağ yapacaksanız, iki katı kadar zeytinyağı ilave edin. Aslında bu konuda çok net bir bilgi bulamadım. 1 kg zeytinyağına 20 çiçek koyup yağ yapanda var. 1/3 oranında yapan da. Ama ortalama olarak 1/2 oranını kullanabilirsiniz. Yağınızın daha konsantre olmasını isterseniz bitkinin üzerini örtecek kadar da kullanabilirsiniz, size kalmış. Zeytinyağının yerine ayçiçek yağı gibi yağlarda kullanılabilir. Ancak şifalı gücü en yüksek yağ zeytinyağı olduğu için zeytinyağı kullanırsanız yağınız daha şifalı olacaktır.
  • Zeytinyağı eklediğiniz kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Ardından evinizin en çok güneş alan yerinde 20 gün-1 ay kadar mayalanmasını bekleyin. Bu süre zarfında aklınıza geldikçe mümkünse hergün yağınızı çalkalayın.
  • Bir ayın sonunda yağınızı bir tülbentten geçirin. Tülbentte kalan bitkiyi iyice şifalı yağın içine sıkın. Elde ettiğiniz yağı koyu renkli şişeye doldurun. Şişenin üzerine içerisindeki yağın ismini ve yaptığınız tarihi yazmayı unutmayın. Serin güneş almayan biryerde ya da buzdolabında muhafaza edin. İyi muhafaza ederseniz 1 yıl kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. Bu şekilde her türlü bitkinin, meyve, sebzenin yağını yapabilirsiniz.

Elde ettiğiniz yağları aktarlardan ya da eczanlerden satın aldığınız yağlar gibi aynı amaçlar için kullanabilirsiniz. Zaten onların da zeytinyağıyla karıştırılmadan direkt cilde temas ettirilmemesi gerekiyor. Benim şimdiye kadar yaptığım bitki yağları şunlar oldu. Lavanta, papatya, zencefil, adaçayı, nane, havuç, soğan, sarımsak melissa, kantaron, sinirli ot, çörekotu, biberiye yağları. Mutfağımın balkonu yağ mayalanmaya bıraktığım yağ şişeleriyle dolu, evi laboratuvara çevirdim:) Bana zeytinyağı dayanmıyor anlayacağınız. Nasıl bitireceğimi düşündüğüm 10 kg zeytinyağı bitki yağı yapmaya başlayınca şıp diye bitiverdi. Artık biten şurup şişeleri, damlalıkların hepsi benim için çok kıymetli. Etrafta herkese bana koyu renkli şurup, ilaç şişelerini atmayıp bana vermelerini tembihliyorum. Bilhassa az yaptığım yağlarda minik mama kavanozları da çok iş görüyor.

Yağ yapımını öğreneli 2 ay kadar oluyor. Şimdiye kadar yağlarla yaşadığım tecrübeleri şöyle sıralayabilirim. Burada anlattıklarım bizzat benim çocuklarımın ve kendi üzerimde deneyimleyerek şahit olduklarımdır.
Eğer alttaki uygulamaları aktarlardan aldığınız konsantre ürünlerle yapacak olursanı zeytinyağıyla ya da suyla seyreltmeyi unutmayın. Yoksa cildiniz-yaranız acıyabilir.

Lavanta yağı: Ayak bileğimin yan tarafında kaşıntılı ve döküntülü biryer oluştu. Çok kaşınıyor ve rahatsızlık veriyordu. Kendi yaptığım lavanta yağımı sürdüm üç gün üstüste. Böylece kaşınıtıdan kurtuldum. Lavanta mantar öldürücü özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı lavanta yağını kaşıntılı mantar durumlarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca lavanta yağını yara ve yanıklarda güvenle kullanabilirsiniz. Hatta bir kimsenin laboratuvarda çalışma yaparken elinin çok feci bir şekilde yandığını ardından elini en yakınındaki lavanta kabına daldırdığını, elinin acısının geçip yanığın çok kısa zamanda iyileştiğini farkettiğini birçok kere okudum. Ayrıca 15 aylık ikizlerimin bez pişiklerinde de lavanta ve kantaron yağı karışımımı sürüyorum, pişik çok kısa sürede iyileşiyor. Ayrıca Ömer’in güneş yanığında ve çeşitli yanıklarda kullandım. Sürdüğünüzde acıyı alıyor. Birkaç kere sürünce iyileşiyor. Yine çocuklarımın sinek ısırıkları ve yaralarında, sıcak pişiklerinde de birçok şifa elde ettim. Son olarak çocukların başucuna bıraktığım lavanta yağlı pamukla sinekleri bu yaz çocuklardan uzakta tuttum. Aynı uygulamayı pamuğa zeytinyağı damlatarakta yapabilirsiniz.

Karanfil yağı: Bu yağ karışımını ikizlerin dişleri çıkarken çektikleri sıkıntılar için kullanıyorum. Karanfil yağının uyuşturucu etkisiyle çocuklarım rahatlıyor, hem de diş çıkarma acıları için eczanelerde satıln mor jelin hiçbir yan etkisine maruz kalmadan. Bu bilgiyi bulduğum zaman ah nasıl daha önce akıl edemedim karanfil yağını diye çok vahlandım doğrusu. Parmağınıza damlattığınız karanfil yağıyla çocuklarınızın diş etlerini ovalayın. Çok rahatladıklarını farkedeceksiniz. Ayrıca karanfil yağını sahurda ağrıyan dişim için kullandım. Ve o saatten beri daha ağrı duymadım. Karanfilin iltihap giderici özelliğini de unutmamak gerekli.

Sarımsak yağı: Bebeklerin diş çıkarma ağrılarında sarımsak yağını da kullanabilirsiniz. Ama tabi bayağı kokulu oluyor. sarımsak yağını kulak iltihaplarında da kullanabilirsiniz. Kulak ağrısını hemen geçirdiğine bizzat şehit oldum. sarımsağın antibiyotik özelliğini bilmeyen kalmamıştır. Evde sarımsakları beklettiğiniz yağı bu iş için kullanabilirsiniz.

Kantaron yağı: Süper bir yara iyileştirici. Hatta geçen ikizlerden Zeynep’in uçuğunun çıktığını görür görmez sürdüm ve hemen kabuk bağlayıp geçti.

Papatya yağı: İkizlerin ateşini düşürmek için kullandım. Dışarıdan alna sürebilirsiniz. Ayrıca papatya yağı bebek bitkisi olarak biliniyor. Yağını da bebeğinizin diş çıkarma acılarında, kulak ağrılarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bebeklerde diş çıkarma için kullanılabilecek bitkiler için daha detaylı bir yazı projemde var.

Ek(14.02.2012): Yağını yapacağınız bitkiler ıslak olmamalıdır. Mutlaka üzerindeki suyun kurumasını bekleyin.

110 thoughts on “Evde Bitki Yağı Yapımı

  1. Sayın hocam,
    İlginize teşekkür ederim.
    Halk arasında’pıtrak’denilen zehirli olan DULAVRAT otuyla da aynı şekilde yağ yapabilrmiyim?
    Sevgiler,

    • Dulavrat otunun yağı bildiğim kadarıyla köklerinden yapılıyor. Kökleri rendeleyerek yağını aynı şekilde yapabilirsiniz. Saç dökülmesi ve cilt rahatsızlıklarında kullanmak için çok şifalı bir yağ elde etmiş olursunuz.

  2. Sevgili hocam,
    Halk arasında acı düvlek,eşek hıyarı,acı kavun isimleri ile bilinen ve çoğunlukla sinüsitlerde kullanılan zehirli bir bitki.Ecballium elaterium
    Sizin yaptığınız yağ sistemini bu bitkiyede uygulayabilirmiyiz?
    100 gram meyve,yaprak ve saplarını200 gram zeytin yağına koyup,45 gün güneşte bekletsem ve vucuduma sürsem,2 gramı bile insanı öldüren meyve tohumları zarar verir mi?
    Sevgiler,

    • merhaba efrayim
      Acı kavunları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkararak yağını yapabilirsin. Çekirdekleri çok zehirli olduğu için yağına karıştırmayın. Haricen derinize uygulayacağınız vakit küçük bir alanda deneyin. Eğer deride alerji, kabarma gibi durumlar gelişirse kullanmayın. Acı kavun yağını dahilen kullanmayın. Çok dikkatli kullanmanızda fayda var. Geçmiş olsun.

  3. tekrar merhaba size bir şey danışacaktım.bir ay önce (taze nane) ve (kurutulmuş biberiye ) yağlarını yaptım ama zeytin yağın kokusu tek geliyor.acaba normalmi yoksa fazla güneş görmediği için olmadımı malum kış ayındayız hava pek güneşli değil. ayriyeten verdiğiniz değerli bilgileriniz içn tekrar teşekkürederim.

    • Asmin merhaba
      Kış ayında biraz daha uzun bekletmek gerekebilir. Ben o yüzden yağ yapımı için yazı daha çok tercih ediyorum. Bitkiyi yağdan çıkarırken iyice sıkıp almaya dikkat edin. Benim yaptığım nane yağından nane kokusu geliyor. Piyasadan alınan saf nane yağı kadar kokusu olmasa da kokulu. Bence kışın biraz daha uzun bekletmeyi deneyin. Bitkinin şifası yağa geçecektir.

  4. merhaba yazınızı ilgiyle okudum bende sarımsak yağı,nane yağı ve papatya yağı yaptım Öğretmen olduğum için kronik farnjitim vardı ve bu sene antibiyotik almadım,kulak ağrıısnda sarımsak yağını naısl kullanabiliriz? bir de buğday yağı yapmak istiyorum kırışıklıklara çok ii geldiğini okudum aynı yöntemle yapsam olur mu sizce? teşekkürler

    • Merhaba Melike Öğretmen Hafif ılıtılmış sarımsak yağından 1-2 damla ağrıyan kulağa damlatın. Günde 2-3 kere ağrısı geçene kadar tekrarlayın. Buğday yağı sanırım tohumlarından yapılıyor. Tohumları biraz ezerek aynı şekilde yağını yapabilirsiniz. Bu şekilde içerisindeki etken maddeler yağa nüfuz edecektir. Geçmiş olsun.

  5. merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler .umarım bana da yardımcı olursunuz.miğren yağı diye adlandırdıkları yağın hangi bitkiden yapıldığını söylerseniz çok sevinirim.şimdiden tşk.

    • merhaba asmin
      migren yağının hangi bitkilerden elde edildiğini bilmiyorum. fakat nane yağı migrende çok işe yarıyor. migren yaklaştığını hissettiğin anda nane yağından alnına-şakaklarına ve ensene sürersen ağrıyı hissetmiyorsun. yalnız dediğim gibi migrenin ayak seslerini duyar duymaz sürmelisin sonra sürersen o kadar etkili olmuyor. ben kendi migren ataklarımı bu şekilde geçiriyorum.

      • çok teşekkür ederim verdiğin bu değerli bilgi için.sonsuz minetarım.mardinden kucak dolusu sevgiler.

  6. sibeltunay says:

    Canım bu konuya,doğal olabilecek her şey benim de ilgimi çekiyor.Emin önüne gidip bu yağlardan almayı düşünüyordum.Portakal ve lavantayı,doğal oda spreyi yapmak için istiyordum.Dikkatle okudum yazdıklarını.Harika bilgilenmişsin,bizleri de bilgilendiriyorsun.Ben biyolog olduğum halde,yeni yeni kendimi doğal yaşama attım.Bugün yayınladığım,arap sabunu hakkında bir yazım var.Bebeklerin için okumanı,önerdiğim siteyi gezmeni çok isterim.Okuduğum biyolojide hayatımıza kolaylık sağlıyacak hiç bir şeyi öğrenmediğimi fark eder oldum.Bol,bol latince ezberledik,hepsi de akıldan çıktı gitti.Yıllardır küçüklüğümden beri yazları cibinliksiz yatamam.Özel olarak sivri beni bulur.Çocuklara da pamuklu cibinliklerden tavsiye ederim.Bizde sinek ilacı kullanmayız.Müthiş zehirleyici maddeler.Kocaman çocuklarıma da yazları cibinlik kurarım.Onlarda benden alıştılar.Ama senin zeytin yağlı lavantanı deniyeceğim.Doğal oda sprey yapılışı ,müthiş ekonomik sayfam da o dediğim siteye gir.İnan sen de şaşıracaksın.Şimdi,evde ki lavantanın üzerine zettin yağı dökmeye gidiyorum.Tekrar teşekkürler.

  7. arzu öztürk says:

    slm canım ben portakal yağı yapmak istiyorum portakalı tümüylemi koymalıyım yoksa sadece kabuklarıylamı ? şimdiden teşekkür ediyorum

    • merhaba arzu
      yorumunu yeni farkettim. portakal yağı kabuklarından yapılıyor. Selülitlere iyi geldiğini biliyorum.

  8. arzu öztürk says:

    bilgilerin için çok teşekkür ederim bende kuşburnu yağı yapmayı düşünüyorum

  9. size bugün rastladım ve yazılarınızı çok beğendim,
    izleyeceğim.
    selamlar

  10. sen neymişsin be abla :):) tamda bana gerekli ilaçlar hemen tarif alıp yapayım bari benim araştırmacı kuzenim eline sağlık