Çocuklarda Kuru Öksürüğe Adaçayı

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com


Bundan böyle sitemde çocuklarım için kullanıp sonuç aldığım şifalı bitkilere de değinmek istiyorum. Hani bir reklam var ya “benim annem hem doktor, hem mühendis hem ….. hem ayakkabı bağlayıcısı hem…” diyor ufaklığın teki. İşte bu yüzden biz annelerin işi oldukça zor. İnsan çok yönlü bir varlık, insan yetiştirmekte çok yönlü bir iş. Anne olunca her işten biraz anlamanız, kafa yormanız gerekiyor.

Benim bitkilere olan merakım çok öncelere dayanıyor. Rahmetlik babamın evimize aldığı şifalı bitki ansiklopedisini her defasında hatim edercesine okumalarım geliyor aklıma. Eskiden beri bütün bitkileri tanıyıp şifalı etkilerini öğrenmeyi de hep çok istedim. Bu hep içimde bir uhde olarak kalmıştır. Fakat bu konuda donanımlı kimseyi bulamadım etrafımda. İnternette de şifalı bitkiler konusu bilgi çöplüğüne dönmüş durumda çöp siteler yüzünden. Güvenilir 1-2 kaynaktan başka bilgi sitesi yok. Tecrübe paylaşan bir siteye de rastlamadım hiç. Hiç olmazsa ben hayatımda yaşadığım bitki tecrübelerini aktarırsam birilerine bir faydam dokunur diye bu konuda tecrübe ettiklerimi aktarmaya çalışacağım. Benim çocuğumun öksürüğü karşısında yaşadığım acziyyeti-sıkıntıyı belki bu yazıyı okuyan birsürü anne yaşamamış olacak ne güzel!

Gelelim konumuza. Oğlum Ömer’in 4-5 sene evveline dayanan kuru öksürükleri vardı geçtiğimiz kışa kadar. Ömer bu süre zarfında epey hırpalandı. Defalarca doktora taşındı, şişelerce antibiyotikler, öksürük şurupları Ömer’in derdine deva olmadı. O ara internette aratınca “İstanbul bronşiti” diye bir hastalık buldum ama beni bir sonuca götürmedi.

Velhasıl senelerce Ömer kuru kuru sebebini bilmediğimiz şekilde öksürdü öksürdü durdu. Bir okurum geçenlerde yorumlara “anamın ilki olacağıma dağlarda tilki olaydım” diye bir atasözünden bahsetmiş. Okuyunca benimde ilk çocuğum olan Ömer geldi aklıma. Zavallı Ömer’in doğduğundan beri içtiği antibiyotikleri düşününce vahlanıp duruyorum, çocuğumun ciğerlerine neler ettik diye. Kuru, sanki boğazından aşağı bir akıntı varmışçasına, fakat başlayınca bir türlü kesilmek bilmeyen gıcık şeklindeki öksürük nöbetlerine en son çareyi adaçayı kullanmakta buldum ve sonuçta öksürükten eser kalmadı. Profesör Saraçoğlu’nun kitabında adaçayını okuyunca uygulamaya karar verdim. Adaçayıyla ilk buluşmamız o tarihe rastlar. Ömer’e adaçayı içirdim, biz de içmeye başladık. Ayrıca gargara da yaptırdım Ömer’e. Ve böylece inanır mısınız senelerdir gıcık şeklinde öksüren Ömer artık iyileşti. Artık adaçayı bizim doğal antibiyotiğimiz oldu.

Kaynar suda 3-4 dakika demleyerek çay şeklinde tüketebileceğiniz adaçayını, bir kavanoza doldurup banyo dolabında 2-3 gün bozulmadan saklayabilir, böylece tamamen doğal -kimyasal olmayan- bir ağız gargarası yapabilirsiniz. Böylece mikropların ağız yoluyla girişini bu gargarayla önleyebilirsiniz. Bilhassa okuldan eve mikrop taşıyan abi-ablaların gelir gelmez adaçayı gargarasını yapması, diğer kardeşlere bulaşacak hastalıklar içinde çok iyi bir önlem olacaktır. Adaçayını marketlerden sallama olarak alabilirsiniz. Ama benim tavsiyem güvenilir aktarlardan görerek demet halinde olanlarından alınması. Çünkü iş fabrikasyona döküldü mü içine her türlü hile-hurda giriyor. El değmiyor ama kimbilir neler değiyor!

Araştırmalarım sırasında öğrendimki adaaçayı çok etkili bir mikrop öldürücüymüş. Solunum sistemi salgılarını düzenlermiş. Bademcik iltihabında da kullandık hem gargarasını hem çayını. Bir özelliği de terlemeyi azaltması. Adaçayı evimden, ecza dolabımdan eksik etmeyeceğim bitkiler arasında baş sırada yerini aldı bile.

Zaman zaman gene tecrübe ettiğim bitkileri buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu konularda edinilmiş tecrübeleri okuyup öğrenmek ve gelecek nesillere aktarımını sağlamak çok önemli. Benim öksürükle kaybettiğim vakti siz kaybetmeyecek ve böylece çocuğunuzu belki bir adım daha öne götürebileceksiniz.

38 thoughts on “Çocuklarda Kuru Öksürüğe Adaçayı

  1. Merhaba saadet hnm sayfalariniza yaziniza emeginize saglik oncelikle ..benim merak ettigim ibrahim saracoglunun videolaeinda kaynamis 1 bardak suya birbicuk tutam adacayini atin kisik ateste 9 dk kaynatin diyor ama bu gargara icin, asla icilecek cay degil..sizin tarifiniz ise farkli sasirdim simdi..ben de yillardir kizima adacayi gargarasi yaptirrim gercekten coook buyuk faydasini gordum..simdi kucul kizimin bademcikleri cok iri ve cok sk hasta oluyor alerjiside var buyuk ihtimalle o daha kuuclnoldugu icin ona gargara yaptiramam..guzle bi fikir vermek osterim bosalmis bogaz spreylerinn siseleini guzelce temizleyip dezenfekte ettikten sonra icine koydugum adacayi gargarasini fisfis yaptiriyorum…:)

    • Merhaba ebru Hanım. Bademcik ameliyatı olması gereken pekçok insan adaçayı içerek bu ameliyattan kurtuldu. Boğaz fısfısı çok güzel bir fikir olmuş gargara yapamayan çocuklar için bilhassa. Çok teşekkür ederiz bizimle paylaşığınız için.

  2. Mrb 5 yasında kızım var bademcıklerı şiş ada cayı verebılırmiyım zararı olurmu bıde dozaj olarak nekadar verırm gunde

    • bir zararı yok. Benim kızlarım bebekliklerinden beri antibiyotik yerine adaçayı içiyorlar. Yarım bardakla sabah akşam başlayabilirsiniz.

  3. ebrar Berberoğlu says:

    Kızım Ayşe 7 yaşında çok öksürüyordu, , adaçayına keçiboynuzu pekmezi katıp verdim, hemencecik öksürük kesildi. Tavsiye ederim.

  4. Merhaba saadet hanım oğlum 32 aylık verebilir miyim? Bi yerde erkek çocuklarına verilmez diye okumuştum dayanağını bulamadım. Tesekkur ederim

    • Merhaba. Aslı olmayan birşey o haber. Bahsedilen şekilde bir etki için günde 14 bardak ve 4 ay boyunca içilmesi gerekiyor. Bu kadar adaçayını içmek imkansız.

  5. Merhaba benim kızım 22 ayını bitirmek üzere boğazı hafif şişmiş durumda antibiyotik kullanmak istemiyorum ada çayı onun yaşına uyar mı ve uyurken cok terliyor bu çay iyi gelir mi şimdiden cevabiniz için teşekkür ederim

    • Evet kullanabilirsiniz. Küçük bebeklere dahi adaçayı verilebilir. Adaçayının terlemeyi azaltma etkisi de var. Bu yaşlarda başlarsanız tadına çok daha kolay alışıyorlar.

  6. EYLEM TEKİN says:

    merhaba benım kızım 3 yasında sürekli mevsimsel geçişlerde burun akıntısı geniz akıntısı gece uyurken öksürük hapşırıkları oluyor sureklı zaditen dıye bır damla kullanıyorum kış boyu ve cok terliyor şuandada dr götürdüm ve faranjit olduğunu söyledı doktor sesı kısık boğaz kuruluğu var yutkunma güçlüğü yasıyor ve süreklı ateşi yukselıyor ne yapabılırım ada çayını okudum şimdi faydasını görürmüyüm ne kadar vermeliyim acı tadı var sanırım neyle tatlandırabılırım yoksa içiremem

    • Merhaba. Adaçayının tadı kötü değildir. Ancak uzun uzun kaynatılınca acılaşır. Şifai maksatla kullanılacak bitkiler kaynar suyla demlenmeli. Su bardağının üçte birini günde üç kere verebilirsiniz, bal ekleyebilirsiniz. Ancak kendi tadına alışması daha iyi tabi. Adaçayını kullanırsanız hastalık aralıklarının bile arttığını göreceksiniz. Çünkü bağışıklığı güçlendiriyor. Kullanın ve sonuçları bizimle paylaşın lütfen.

      • Merhaba Saadet hanım benim oglumda surekli hasta oluyor.Adacayinı nasil yapıyorsunuz ? ve nakadar verıyorsunuz? bana bu konuda yardımci olusaniz cok sevinirim.Tesekkurler

        • 1 su bardağı kaynar suda 1 tatlı kaşığı adaçayını demleyin. Sabah-akşam yarım bardak içirin. Hastalık geçene kadar tekrarlayın. Maksimum 21 gün kullanın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>