1. Sınıf Öğrenci ve Velisinin Okul & İlkokuma-Yazma & El Yazısı Maceraları ~Video

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Oğlum Ömer geçen sene 1. sınıfa başladığı zamanlarda internette veli tecrübelerini araştırmaya başladım. Ama ben pek fazla birşey bulamadım. Hiç olmazsa benim tecrübelerimden faydalanılsın diye bu yazıyı yazmak istedim.

Genel olarak okulla ilgili maceralarımız:

  • 1. sınıfta eğer okula hergün gitmeyen velilerdenseniz -benim gibi – çoğu şeyden sonraları haberiniz olabiliyor. Mesela o gün yapılmış bir faaliyeti benim gibi veli toplantısında öğrenebilirsiniz.
    -Ömer bugün ne yaptınız?
    -Hatırlamıyorum ki anne, unuttum… gibi:)
    Tabi ki bunları artık aştık. Artık “yeter Ömer anlatma!” desem de Ömer anlatmaya devam ediyor.
  • Okula çok fazla gitmenizi ben tavsiye etmem. En azından ben gitmedim. Sizi göremeyen çocuk sorunlarını kendi halletmeyi, tek başına ayakta durabilmeyi daha kolay öğrenir.
  • Okul evimin karşısında olduğu halde çok tedirgin olduğum günler olmuştur. Okula gidene kadar üzerinden ayırmazdım gözlerimi. İlk günler çok çekingenlikleri olmuştu. Okulun kapısından girmeye bile çekiniyordu. Bir de çok yaramaz çocuklarla az kavgalar etmedi Ömer, içim az sızlamadı yani. Ama bu sene çok daha iyi geçiyor.
  • Bir keresinde bahçede büyük çocukların Ömer’i sıkıştırıp para isteme hadisesi olmuştu. O yüzden çocuklara bilhassa 1. sınıftaki çocuklara tekbaşlarına bahçeye çıkmamalarını tembihleyin mutlaka. 1. sınıfların çaylak olduğunu düşünen büyük sınıflar meyve sularını kaçırmaktan tutunda, çantaları karıştırmaya kadar türlü fenalıklar yapabiliyor. Birşey olduğunda öğretmene söylemekten çekinmemeliler. Gerçi bazı öğretmenler çocukları sindirmekte çok maharetli. Ama ne yapsınlar o kadar çocukla uğraşmak hiçte kolay değil.

İlkokuma-yazma-el yazısı ile ilgili maceralarımız:

  • Birkeç senedir okullarda el yazısı ile okuma-yazma öğretilmeye başlandı. Yazmayı öğrenirken çocuklar bayağı zorlanıyor. Hatta ben bile bilmiyormuşum el yazısını dediğim olmuştur. Defter olarak kılavuz çizgili yazı defteri kullanılıyor. İlk duyduğumda “acaba ne ola ki?” demiştim. El yazısını rahat yazabilmek için çizgilendirilmiş bir defter. Benim tavsiyem bu defteri fazla kenarları-köşeleri süslenmiş birşey almayın. Zaten okula yani başlamış bir çocuğun yeterince dikkati dağınık oluyor, bir de süslemeler işin içine girdi mi o dikkat pek kolay toparlanmıyor. Aldıysanız da bir dahaki defterini öyle almayın derim ben.
  • Artık bu sistemde fiş yok. Ses temelli cümle yöntemi. Bu yöntemde harflerin ismi ses olarak söyleniyor. Mesela k harfinden bahsediliyorsa “ka, ke, ki” diye öğretilmeye çalışılıyor. Harfin yanına bizim zamanımızdaki gibi “e” getirilmeden söyleniyor, yalnız sesi veriliyor. Bu sistemle çocuklar okumaya çok daha erken başlıyor. Okumaya aralık-ocak ayı gibi geçiliyor. Hatta en problemli çocuklar bile yıl sonunda okumaya geçmişti bizim sınıfta.
  • El yazısında biz de çok zorlandık. Bilhassa eli çok ağırdı Ömer’in. Harfleri sanki hayvancık çiziyormuş gibi yazdırmaya çalıştım. Mesela a harfini yazarken
    -öndeki bağlama yeri için “hadi atın saçını çizelim”
    -yuvarlak kısım için “hadi kafasını çizelim”
    -son kısım için “hadi kuyruğunu çizelim” diyerek yazdırmaya çalışıyordum. Bu metodu da ben uydurdum:) Ama gene de yazma kısmı epey zordu. 5 satır için saatlerce beklemek sabır istiyordu :)
  • İnternetten de ulaşabileceğiniz pekçok kaynak var. Word için hazırlanmış el yazısı fontunu bulup, indirebilirsiniz. Eğer çocuğunuz bilgisayarda vakit harcamayı seviyorsa, böylece Word’de çocuğunuz el yazısı yazabilir. Görsel olarak harflerin yazılışını bu şekilde de farketmeden öğrenebilir. Gene internette el yazısı çocuk hikayeleri bulabilirsiniz. El yazısı olmayan hikayeleri de bu font yardımıyla el yazısına dönüştürebilirsiniz. Çeşitli öğretmen forumlarından birsürü okuma-yazma powerpoint sunum dosyalarına ulaşabilirsiniz. Oyunla okuma yazma öğreten eğitici-öğretici siteler de aradım. Maalesef bu tip bir site bulamadım. Yabancılarda örneklerini çok gördüm. Ama bizde oyunla okuma yazma öğreten bir site bulamadım, bu da eksikler arasında.
  • Altta demosunu izleyebileceğiniz Gökhan Şen’in çıkarmış olduğu bir cd var. Mesela benim bu cd’den Ömer okumaya başladıktan sonra haberim oldu ve faydalanamadık. İşte şimdi siz bizden bir adım önde başlayacaksınız. Bu cd alınırsa okumaya çok yararı olacağını düşünüyorum. Dinler dinlemez zihinde kalıyor ve tekrarlanmaya başlanıyor. Okumayı öğrenmek çok daha eğlenceli bir hal alıyor. Daha fazla bilgi için bakınız. Bence bu tip eğitici-öğretici çalışmaların daha fazla reklamının yapılması sağlanmalı.
  • Daha 1. sınıfta okuduğunu anlama ve anlatma öğretilmeye başlanıyor. “Kitabın konusu nedir, anafikri nedir?” gibi sorular cevaplandırılıyor. Yani eskisi gibi değil. Çocuğa çok daha fazla şey verilmeye çalışılıyor. Ben bıkacağından çok korkmuştum Ömer’in.
  • Az daha unutuyordum. 1. sınıf çocuklarının devamlı birşeyler kaybetmesi meşhurdur. Silgi ve kalemtraşını kalem kutusuna iple bağlayarak bundan kurtulmuştuk. Hatta babası kalemtraşı matkapla deldi ipe geçirebilmek için.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aslında başlarken bu kadar uzun bir yazı olacağını düşünmedim. Ama yazdıkça aklıma birşeyler geldi. Türkiye sınırlarında yaşayan bir veli ve öğrencinin hayat tecrübelerini okudunuz. Umarım yazdıklarımdan siz de faydalanırsınız. Tecrübeler benim için çok önemli. Geçen sene internette böyle bir yazıyı bulmuş olsaydım, Amerika’yı yeniden keşfetmek zorunda kalmayacaktım:)

16 thoughts on “1. Sınıf Öğrenci ve Velisinin Okul & İlkokuma-Yazma & El Yazısı Maceraları ~Video

  1. bana büyük harflerin yazılışı lazımdı acilen ama neyse güzel bir site sayılır

  2. dikkat eksikliği diye bişey var tabii biliyorum fakat umutsuz vakka gibi bakılmalımı çocuğa nasıl onu teşvik etcem sinirleniyor ve ne yapcamı bilmiyorum ‘l’diyorum anlıyo ‘la’diyorum ne yazcam diyo çarptıramıyo yani heceleri çoğu çocuk iyiymiş çok okuması lazım dıyor öğretmen fakat sıkılıyor iki üç okumadan sonra ve doğal olarak sabrım taşıyor evde birde iki yaşında kızım var tüm saatimi büyük kızıma ayıramıyorum ki…

  3. merhaba gülperi
    Gerçekten dikkat eksikliği diye birşey var. Hatta bir velinin çocuğu da sizin bahsettiğiniz gibiydi. Sonra doktor ilaç tedavisi vermiş. Ve çocuk şu an gerçekten iyi durumda.

  4. gökhan şen in cd lerine baktım ama benim kızıma oyun gibi geldi cümleler uzadıkça okuması kötüleşti veli toplantısına gittim ve geri kalan öğrencilerden kızınız dedi psıkolağa götürün dedi acaba her öğretmen başından savmak için böyle şeyler diyoolabilirmi geri kalan çocukların kalbini kırdıklarını düşünüyorum sınıfımızdan genelde iyi bahsedıyor öğretmen ama veliler şikayetçi kızarak yaptırıyomuş öyle duydum konuştum velılerle çok yaramaz çocuklara da aynı şeyleri söylemiş gösterin çocuğunzu psikolaga anlamadım valla…

  5. bu yazıyı okuyunca inanın sevindim.Bende internette çok gezdim ve hiç birşey bulamadım.Benim kızım da bu yıl ilkokul 1.sınıfa başladı çok okula gelıp giden bir veli değilim nadiren bulunuyorum okulda.Öğretmen şikayetçi kızımdan okulda ki davranışları çok kötüymüş ders arasında kalkıyor ve arkadaşlarını rahatsız ediyormuş okuma ile ilgisi yok heceleri bir türlü bir araya getiremiyor.Aklı başka şeylerdeymiş bilmiyorum ama bende zorlanıyorum evde başarılı çocukların anneleri bunu nasıl sağlıyor acaba artık bu bende sıkıntı oldu cevap bekliyorum:(bu arada dikkat eksikliği olduğunu söylüyor öğretmen dikkate almalımıyım?hoşcakalınn…

  6. en ıyı ogretmen nasıl olmalı

  7. Hocam merhaba
    Sitenizi inceledim çok faydalı. Öncelikle çok teşekkür ederim. Böyle gelişmeleri takibeden öğretmenlerimizi görmek beni mutlu ediyor doğrusu. Çocuklara faydalı olmak için çok emek verdiğiniz belli sitenize. Tekrar teşekkür ederim.

    Yazımı sitemi kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

  8. Ali Nafiz YAZAR(Sınıf Öğretmeni) says:

    Merhabalar. Yazınıza google da arama yaparken rastladım. Bu yıl 1. sınıfları okutan bir öğretmen olarak ilgimi çekti ve okudum. Sekiz yıllık meslek hayatımda 6. kez 1. sınıfları okutan bir öğretmen olarak gözlemlerinizi takdir ettim. Harika tesbitleriniz olmuş. Güzel yazı defteri konusundaki görüşlerinize aynen katılıyorum. Defter sade olmalı. Velilere öneri olarak internetteki kaynakları kullanmalarını tavsiye ediyorum. Youtube da ses videoları çokça var. Ben velilerime yardımcı olmak amacıyla youtube daki ses öğretim videolarından seçtiklerimi müfredattaki öğretim sırasına uygun olarak siteme ekledim. Bunun yanında 1. sınıf öğrencisinin ihtiyaç duyabileceği değişik kaynaklar ekledim. Veli olarak sizden sitemizle ilgili görüşlerinizi bekliyorum. Bu arada yazınız çok hoşuma gitti sitemizde veli görüşü olarak yayınlamak istiyorum. alinafizyazar.tr.gg

  9. Saadet Hanım verdiğiniz bilgi ve açıklamalar beni ne kadar rahatlattı bilemezsiniz. Yazdığınız bilgiler için teşekkür ederim. Hemen Gökhan Şen vcd si için arama yaparak satın aldım. Umarım kısa sürede elime geçer.
    Oğlum bu sene okula başladı. Asla çalışmak istemiyor ve neden kendini kilitledi bulamıyorum. Belki bu şarkılar işe yarar.
    oya

  10. şefik şentürk says:

    merhaba ben şefik okula yeni başlayayan ayça adlı kızım var derslerinle ben ilgileniyorum ve bu el yazısını başarabilmesini tahmül edemiyorum dediginiz gibi baya sabır istiyor cocuklar cok istekli bizler ise sabırsız galiba ama sizin bilgilerinizle haklı oldugunuza kanatine vardım ve dogru bilgi sabır oldugunu anladım bilginiz için tşkler,ömere başarılar tekrar tşkler

    şefik / gaziantep

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>