Dantel – Tığ İşi #3: Motif Nasıl Başlanır? Sık İğne Nasıl Yapılır? ~Video

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

çark dantel motifi
Sevgili Nurgül siteye yazmış olduğu yorumda hiç dantel bilmediğinden bahsetmiş. Nurgül ve Nurgül gibi dantel öğrenmek isteyen arkadaşlar, çark dantel motifinin açıklaması için seçtiğim videolardan faydalanabilirler. Genelde bir fotoğrafı sitede bir kere yayımlıyorum. Ama bu yazı bir nevi çark salon takımının motifinin açıklaması olduğu için fotoğrafı tekrar ekliyorum.
Sık iğneli örnekler oldukça zor örneklerdir. Eğer bu motifi yapmayı başarırsanız, artık örnek çıkarmaya da başlayabilirsiniz demektir. Zaten örnek çıkarma yapa yapa zamanla ortaya çıkan bir yetenek. Sonuçta çok iyi dantel bilenlerin de çıkaramadığı çok karışık örnekler de mevcut. Bir de bu tip motifleri yaparken biritler de çok sık kullanılır. Biritlerin yapımını öğrenmek için önce sitede videosu bulunan dantel kare motiften başlamanızı tavsiye ederim.
Dantel Motifin Videolu Açıklaması:

  1. Dantel motiflerine (yuvarlak olsun kare olsun) ya da yuvarlak yapılan yatak odası takımlarına, fislosları yapmaya genellikle ortadan başlanıyor. Önce zincir çekilip zincirin başı sonuna tutturularak videoda izleyeceğiniz gibi bir yuvarlak oluşturuluyor. Motiflerin hepsinde bu kısım aynı oluyor. Üst kısımdaki örnek değiştirilerek motif farklılaştırılıyor. Yuvarlağın yapımını alttaki videoda izleyebilirsiniz.
  2. Yuvarlağın üst sırasında ise zincir çekerek yuvarlağın içine batılır. Videoda bu bir adet gösterilmiş. Çark salon takımından yapmak isteyenler bu batıştan 8 adet yapmalı. Motiflerin arasındaki birleştirme yerlerinde ise bu kısım 16 adet yapılmalı. Videoyu alt tarafta izleyebilirsiniz.
  3. Bir üst sırada gene zincir çekilip alt sıradakiler birbirine tutturulmuş. Onun üst sırasında ise en can alıcı kısım tabi ki sık iğne başlıyor. Motifteki çarkın oluştuğu yerler sık iğne ile yapılıyor. 3 sık iğne ve aralarda gene zincirler çekilmiş. Döne döne motif sık iğne ve zincirlerle tamamlanmış. Sık iğnenin yapılış videosunu ise altta bulabilirsiniz.

Böylece sitede dantelle ilgili temel teknikleri bildiğim kadarıyla söylemiş oldum. Dantele-motife başlama, zincir çekme, dantelde halka yapma, birit örme ve sık iğne gibi teknikleri videolar sayesinde izleyebiliyorsunuz. Gene değişik teknikler ya da sizin merak ettiğiniz teknikler olursa siteye videolarını eklemeye çalışırım. Sonuçta bu bir öğrenme süreci ve birilerine gösterirken kendiniz de çok yeni şeyler öğrenebiliyorsunuz.

Tagged with 

11 thoughts on “Dantel – Tığ İşi #3: Motif Nasıl Başlanır? Sık İğne Nasıl Yapılır? ~Video

  1. iyi günler ben dantel örmeyi çok seviyorum
    elinize sağlık çark örneği çok hoşuma gitti fakat başlayamıyorum lütfen sizden rica ediyorum biraz daha açıklamalı yapın kaç zincir çekiliyor tam açıklamalı olursa sevinirim

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>