Dantel – Tığ İşi #1: Nasıl Başlanır? Zincir, Birit Nasıl Örülür? ~Video

Bitkiler, doğal terapiler, doğal temizlik, ilaçsız çocuk yetiştirme, mizaç tesbiti gibi konularda kişiye özel danışmanlık almak, yanısıra hakiki saf bitki yağı, krem siparişleriniz için mailden iletişime geçebilirsiniz. fiyonk.net@gmail.com

Günün sözü: “Bir insana gerçekten yardım etmek istiyorsanız ona balık vermek yerine balık tutmayı öğretin” Konfüçyüs

2004′te fiyonk elişi günlüğü’nü ilk açtığım günden beri okurlar tarafından sorulan sorular oluyor. Bunların başını “dantel nasıl örülür”, “haroşa nasıl örülür”, “düz örgü, ters örgü nasıl örülür” gibi yapım teknikleri hakkındaki sorular çekiyor. Her ne kadar site adresleri göstersem de hiç bilmeyen için bu yabancı adresler de pek birşey ifade etmiyor. Çünkü elişi gibi teknikler izlenerek daha iyi anlaşılıyor.

Ben sitede nasıl kurdele nakışı ile ilgili videolar çekip yayınlıyorsam, internette de elişleri konusunda çeşitli videolar çekip paylaşan arkadaşlar var. Diller farklı, kültürler farklı yapılanlar aynı, ben de değişik kültürlerin ortak noktalarını bulmaya meraklı biri olunca bir fikir geldi aklıma. Bundan sonra yabancıların çektiği öğretici elişi videolarını, videoda ne olduğunu açıklayarak okurlarla paylaşmaya çalışacağım.

Videolar dantel, örgü gibi konularda hiç bilgisi olmayan arkadaşlara bir rehber kaynağı niteliğinde olacak. Bilen arkadaşlara da değişik fikirler verme açısından bu videolar çok hoş olacak diye düşünüyorum. Böylelikle fiyonk elişleri konusunda bir video arşivi hizmeti de sunmuş olacak. Birçok insanın dantel, örgü örmesine, değişik elişleri yapmasına katkıda bulunacağım için çok heyecanlıyım. Artık merak edipte ulaşamadığımız bir teknik olursa onları da ben çeker eklerim :) He bir de sürekli ekleyeceğim videolar için sıkça siteye gelmeyi unutmayın!

Bu videoyu görünce ilk dantel ördüğüm zamanlar geldi aklıma. Ben de ilk böyle bir örnekle (elbezi olarak) dantele başlamıştım. İngilizce’de bu örneğe “büyükanne karesi” ismi veriliyor. Zincir ve biritlerle yapılıyor. Birit deyince şaşırmayın, direk şeklinde kutucukları yaparken kullanılan tekniğin ismi.

Yabancıların tığ tutması biraz bizlerden farklı. Dantel örmek isteyen bayanlar ya da çocuklar bu videoyu izleyerek temel teknikleri rahatlıkla öğrenebilirler. Dil yabancı diye korkmayın kesinlikle. Önemli olan dikkatlice seyretmek ve uygulamak. İlk defa yapacak olanlar için tavsiyem kalın ip (yün olabilir) ve kalın tığ kullanmaları. Zaten videoda da öyle yapılması söyleniliyor. Merak edenler için videonun üzerindeki yazıda şöyle söyleniyor: “Çekilen 2′şer zincirler köşelerin oluşmasını ve karenin şekillenmesini sağlıyor.”

Yaptığınız bu örneği ya büyüterek ve ya birkaç tane küçük olarak yapıp birbirine dikerek, çeşitli şekillerde değerlendirebilirsiniz. Hatta her sıra farklı renkte yapılınca da çok güzel görünüyor. Ayrıca artık yünleri değerlendirmek için de güzel bir fırsat.

Büyükanne karesinden yapılabilecek kız çocuğu pançoları. Birinin beresi de yapılmış.
kız çocuğu panço kız çocuğu panço

Büyükanne karesiyle yapabileceğiniz çok şık yastıklar. Birinde motifler birleştirilmiş, diğeri ise bütün örülmüş.
tığ işi yastık tığ işi yastık

Büyükanne kare motfiiyle örülmüş çok şık bebek battaniyeleri. Birisi uyumlu renklerdeki motiflerin birleştirilmesiyle, diğer ise büyüklü küçüklü renkli karelerle oluşturulmuş.
tığ işi bebek battaniyesi tığ işi bebek battaniyesi

Büyükanne motifinden bereler. İkisi de çok farklı görünüyor.
tığ işi bere tığ işi bere

Yine büyükanne motifinden yapılmış çantalar, atkı, kase, patik ve bebek hırkası.
tığ işi atkı tığ işi çanta tığ işi çanta tığ işi kase tığ işi patik tığ işi bebek hırkası

Bunlardan eski elişi kitaplarından alınmış büykanne motifiyle yapılmış örnekler. Yelekler, kazaklar, panço ve etek.
tığ işi bayan hırkası tığ işi bayan ve kız çocuk yeleğ tığ işi etek ığ işi motifli dar etek tığ işi uzun bayan yeleği tığ işi motifli bayan kazağı tığ işi bütün örülen bayan kazağı

İşte böyle en kolay, en beğenmediğiniz bir motiften bile birsürü şey yapabilirsiniz dantelde. İlerletipte ince tığ ve ip kullanmaya başladığınızda ise sitedeki kolay dantel şömentabl ve dantel peçeteliği ortasından örmeye başlayabilirsiniz bile!

ek 01.09.07: Dantel motiflerin -büyükanne karelerinin- nasıl birleştirileceğini öğrenmek için alttaki videoyu izleyebilirsiniz.

8 thoughts on “Dantel – Tığ İşi #1: Nasıl Başlanır? Zincir, Birit Nasıl Örülür? ~Video

  1. Bence bu site herkes için çok faydalı artk benim gibi genç kızların uzulmesine gerek yok çunku bu sitede insan bi cok şey ogreniyo mesela ben zincir çekmeyi bile bilmiyodum ama bu site sayesnde ogrendm çok saolun duşuncenizdn dolayi.

  2. ön ve arka sıralarda ilmeklerin arka biritlerine sağdan sola batıp, yüz örülerek hazırlanan örneğe ne deniyor acaba bilginiz dahilinde mi?

  3. slm ben dantel örmek istiyorum çeyizlik falan ama yapamıyorum bir türlü beceremiyorum ve videoyu izleyemiyorum.acaba kolay dantel örenekleri verirmisiniz.şimdiden tşk

  4. ya da en iyisi en kolay eldiven nasıl örebilirim daha yeni başladım örgü örmeye bu konuda yardım istesem eminm yardmcı olursunuz.erkek arkadaşıma atkı örüom ve eldivende örmek istiorum ikimzin kullanabilecegi değişik tasarımlarınız varsa lütfen gösterebilirmisiniz şimdiden teşekkürler…

  5. merhaba ben videoyu izleyemiyorum hala trabzanın ne olduğu konusunda bir fikrim yok.trabzandan eldiven öreceğim ama nasıl oldugunu görsem sanırım işim kolylaşacak lütfen yardımcı olur musunuz?

  6. Bu siteyi hazirlayip insanlarin faydasina sunmaniz tek kelimeyle harika,size cook kalbi selamlarimi iletiyor,yeniliklerinizi heyecanla bekliyorum…
    Sevgiler…

  7. Merhabalar sevgili fiyonk,
    sitedeki ornek video nuz ve topladiginiz fotolar gercekten harika coook bilgilendirici ve bilenler icinde epey fikir verici olmus:) Kirk yamadan bere cok hosuma gitti ilk firsatta deneyecegim. Bu arada daha once sanirim siteni ziyater etmemitim ama bundan sonra surekli izliyor olacagim. Sevgileer:D

  8. merhaba
    Ben çocukluğumdan beri yün örerim ara ara.Anneannem zincir çekmeyi de öğretmişti ama ben sadece metrelerce zincir çekebiliyorum. Bir iki gündür yine geldi içimden..Doğaçlama zincirleri dolayıp durdum ama kare yapamadım..Trabzan nasıl yapılır bilmem…Veee bugün videoyu buldum sitenizde..Deneyeceğim yapacağımı umuyorum.Sanırım yeniliğe ihtiyacım var bu tığ öğrenmeyi denemek de olabilir..
    Hoşçakalın..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>